Hem
(Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ledare: Inget nytänkande – ett stridsrop för det gamla

På måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att utveckling av den svenska modellen ska genomsyra det politiska arbetet på alla nivåer framåt. Sydsvenskans ledarsida kritiserar regeringen Löfven för att vara obenägna till justeringar inom arbetsmarknadspolitiken.
”Något nytänkande blev det inte när Löfven på måndagen talade om att utveckla den svenska modellen. Det var snarare ett stridsrop för att bevara det gamla än en avisering av något nytt.”
Ledaren ger Löfven rätt i att den svenska modellen kan ses som hotad men att hotet snarare präglas av politisk passivitet än något annat.
”Sverige gör mycket rätt. Det framgår av tillväxttalen. Men utan en del justeringar ser den ekonomiska framtiden inte ut att bli lika ljus”, skriver Sydsvenskan och menar att trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas för att flyktingar som kommer till Sverige ska få en chans att försörja sig själv.

bakgrund
 
Den svenska modellen
Wikipedia (sv)
Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomiskt tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt. Modellen anses av flera historiker (Maths Isacson, Eva Österberg och Ulf Olsson) ha idémässiga rötter i en samförståndskultur i 1800-talets bonde- och brukssamhällen, men också (Jan O. Berg, Anders Kjellberg) i det tidiga 1900-talets första överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna, verkstadsavtalet 1905 och decemberkompromissen 1906.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen