Hem
Arkivbild. (Fredrik Sandberg/TT)

Ledare: Inte så konstigt att svenska barn inte kan läsa

Larmen om att barn inte kan läsa får Sveriges ledarskribenter att gå i spinn på fredagen.

Ingen borde vara förvånad, tycker DN:s ledarsida. Skribenterna beskriver det som att läsinlärningen i svensk skola ”misshandlas” hela vägen från lågstadiet till gymnasiet.

GP:s Naomi Abramowicz upprörs över den så kallade lyssneläsningen, som handlar om att elever får lyssna på böcker i stället för att läsa dem. Förut användes det som undantag för barn med grav dyslexi, men nu kan det räcka med att en elev tycker det är tråkigt eller jobbigt att läsa, enligt henne.

”Elevinflytande i all ära men det är knappast ett beslut som bör lämnas till ett barn. De inser inte hur det riskerar att försämra deras framtidschanser.”

Även i Aftonbladet får skolan kritik. Ledarskribenten Kalle Sundin ogillar att friskolekoncernen Jensen i sin nya reklamkampanj försöker sätta bilden av att kaos råder i svensk skola. Kampanjen är ”parodiskt usel” och sätter fingret på det verkliga problemet: att friskolor får för mycket skattemedel.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen