Hem
Illustrationsbild. (Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ledare: Mobilförbud är inte svaret på skolans problem

Kinas ekonomiska inflytande i Sverige, mobilförbud i skolan och kusingifte är några av de ämnen som engagerar på torsdagens ledarsidor.

Kinesiska investeringar i svenska företag medför ekonomiska fördelar men innebär också en uppenbar risk för politisk påverkan, skriver GP:s Karin Pihl. Hon efterlyser därför en genomtänkt strategi från Sverige för att kunna parera den politiska makt som de kinesiska företagen skapar sig genom sitt ägande parat med sina kopplingar till Kommunistpartiet.

Mobilförbud är inte tillräckligt för att skapa lugn och ro i skolan, skriver DI:s Lotta Engzell-Larsson med anledning av regeringens beslut att utreda hur ett sådant förbud skulle kunna införas.

”Sverige har sedan decennier ett auktoritetsproblem i skolan där lärarna degraderats till mentorer och stökiga elever ibland tagit makten. Det löser man inte genom att införa ett allmänt mobilförbud”, menar Engzell-Larsson.

Kusingiften är en del av hederskulturen och innebär betydande risker för medfödda missbildningar, påpekar Expressen osignerade ledare. Detta är något som Sverige borde uppmärksamma och införa åtgärder mot, anser man.

”Socialstyrelsen borde omgående ges i uppdrag att ta reda på hur utbrett det är med kusingiften är i Sverige, och genomföra en upplysningskampanj om vilka risker som är förknippade med att äkta sin kusin”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen