Ledare: Netflix visar att globaliseringen lever
Det räcker med att kasta ett öga på innehållet i alla de strömningstjänster som nu går varma i hemmakarantänen för att inse att globaliseringen inte alls är död, menar BT:s ledarsida. Nedan har Omni samlat tre av dagens mest intressanta texter från Sveriges lokala ledarsidor.
Sakine Madon: Varför ersätter inte vice statsministern?
Positionen som vice statsminister har blivit otydlig sedan Stefan Löfven tog över regeringsmakten, skriver Sakine Madon på UNT:s ledarsida.
Om Löfven exempelvis skulle bli smittad av corona är det inte längre vice statsministern, alltså Isabella Lövin (MP), som tar över huvudansvaret. Sedan valet 2014 är det i stället den minister med längst regeringserfarenhet som går in och axlar rollen som ledare, något Madon ställer sig frågande till.
Den fria världen strömmar in
Idén om att globaliseringen skulle vara på väg att fasas ut eftersom länder stänger ner i spåren av coronakrisen stämmer dåligt med verkligheten, skriver BT i en osignerad ledare.
Enligt ledartexten räcker det med att titta på det breda utbudet i strömningstjänsterna med filmer och serier på flera språk från världens alla hörn för att inse att globaliseringens fortsätter att bli alltmer närvarande människors liv världen över.
Arvid Åhlund: Äldre skyddades för sent – vi måste göra allt för att undvika Italiens situation
Att coronasmittan fått fäste på en stor del av Sveriges äldreboenden är ett misslyckande och kräver större åtgärder framöver, skriver VLT:s Arvid Åhlund.
Huruvida Sveriges strategi är boven i dramat går ännu inte att säga, menar Åhlund. Men för att förhindra att situationen blir värre måste nu smittade isoleras och boende och personal testas i stor skala.
”Det är en resursfråga, visst, men den måste prioriteras”, resonerar Åhlund.
Om lokala ledarsvepet
Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts tre till fem olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.