Hem
Jytte Guteland, Johan Danielsson, Heléne Fritzon och statsminister Stefan Löfven i samband med EU-valet. (Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ledare: Nu händer det – S börjar ogilla januariavtalet

Socialdemokraternas senaste huvudvärk, religionen under 2020-talet och tomma politiska stolar är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Daniel Persson: Surt sa Socialdemokraterna

Det verkar som att januariöverenskommelsen slutligen börjar upplevas som negativ för Socialdemokraterna, skriver Daniel Persson i NWT. Partiet vill ändra reglerna kring arbetskraftsinvandring, men avtalet sätter stopp. Persson menar att S hade kunnat minska väljarflykten till SD om man bytte fot och använde stödet som finns för linjen i riksdagen.

Sofie Eriksson: Inför krav att arbeta i landsbygd

Marknadskrafterna måste helt bort ur sjukvården och stafettsystemet för läkare och sjuksköterskor måste förbjudas, skriver Sofie Eriksson i Folkbladet. ”Det borde införas någon form av krav på att arbeta i landsbygd. Får man tycka så? Vet inte. Men det gör jag”, skriver hon.

Illustrationsbild. (Ness, Jan Kåre / TT NYHETSBYRÅN)

Sakine Madon: De tomma stolarna är ett demokratiproblem

Att 33 kommunpolitiker i Uppsala län har hoppat av sedan valet 2018 skadar demokratin, skriver UNT:s Sakine Madon. Hon menar att partierna måste bli bättre på att ta ansvar för sina kandidater, men Madon konstaterar också att färre söker sig till partipolitiken. ”Vi får delvis de politiker vi förtjänar”, skriver hon.

Elisabeth Sandlund: Religionsfrihet i fokus under 2010-talet

Dagens Elisabeth Sandlund tar ett helhetsgrepp om kristendomens plats i Sverige och i världen på 2010-talet och på 2020-talet. Hennes önskan är att religionen ska avancera från problematiserande till bejakande – och hon ser positiva tecken. ”Påkristningen av Sverige är en långsam process som kräver uthållighet och, framför allt, bön. Både på och utanför arbetstid”, skriver hon.

Martin Tunström: Häktning ska inte vara något straff

Häktning ska inte ses som ett straff, skriver Barometerns Martin Tunström. Huvudproblemet med att partier nu pratar om förslag som obligatorisk häktning vid vissa brott är inte de stora extrakostnaderna som skulle uppstå, utan att ”rättssäkerhetsaspekten numera väger så lätt i debatten”.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen