Ledare: Största steget till höger sedan 80-talet
Flera ledarsidor skriver om Moderaternas stämma som avslutades i helgen.
DN:s ledarsida fokuserar på Ulf Kristersson. Den nye M-ledaren är en ”moderat av det gamla klassiska slaget” som har lovat att föra en politik han tror på. Men om Kristersson inte bryr sig om röstfiske borde han vara tydlig med hur han ser på SD, anser ledarsidan. ”Sverige kommer att må bra av ett traditionellt konservativt parti. Men framför allt behöver politiken en anständig höger. Den stora frågan är om Ulf Kristersson är beredd att leda den.”
Sydsvenskan konstaterar att det ”blåser upp till storm i jobbpolitiken” sedan M klubbat att man vill se över lagen om anställningsskydd, Las. Men det är bättre att folk kommer in på arbetsmarknaden med lägre löner än att de fastnar i arbetslöshet, skriver ledarsidan. ”Hotet mot ordningen på arbetsmarknaden kommer inte från Moderaterna, utan från den spridda bilden av att allting är bra som det är.”
Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg anser att M-politiken inte har varit så här långt till höger sedan mitten av 80-talet, då Carl Bildt blev partiledare. Lindberg nämner bland annat besluten om att införa marknadshyror, rucka på arbetsrätten och göra den restriktiva migrationspolitiken permanent. ”Skulle Moderaterna vinna valet står Sverige inför ett ganska dramatiskt systemskifte”, skriver han.
Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):
Barometern (moderat):
Dagens Nyheter (oberoende liberal):
Dagens Industri (obunden borgerlig):
Expressen (liberal):
Göteborgs-Posten (liberal):
Svenska Dagbladet (obunden moderat):
Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):
Dalademokraten (fristående socialdemokratisk):
Hallands Nyheter (centerpartistisk):
Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):
Om ledarsvepet
Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.