Ledare: Sverige vill få hjälp men själva slippa hjälpa
”Att Sverige fortsätter att närma sig Nato är rimligt och viktigt för vår försvarsförmåga”, skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson efter att värdlandsavtalet med Nato i dag röstats igenom i riksdagen.
Enligt Helmerson bör steget tas fullt ut.
”Den svenska idealbilden tycks vara att vi ska få hjälp av Nato om vi blir angripna men själva slippa att hjälpa till i konflikter som drar in andra Natoländer”, skriver han och konstaterar syrligt att det är oklart hur mycket gensvar en sådan inställning får i högkvarteret i Bryssel.
bakgrund
Värdlandsavtalet
Wikipedia (sv)
Värdlandsavtalet är den informella benämningen på det samförståndsavtal (engelska: Memorandum of Understanding) om värdlandsstöd som undertecknades mellan Sverige och Nato den 4 september 2014.
Innan avtalet träder i kraft ska det föreläggas i riksdagen för beslut 25 maj 2016. Promemorian Ds 2015:39, Samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd, remitterats den 10 juli 2015 till 47 instanser.
Avtalet innebär i korthet att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet. Det innebär också att det blir enklare för Sverige att stå som värdland för ömsesidigt överenskomna militära aktiviteter, exempelvis internationella övningar. Nato har för närvarande ingått drygt 25 liknande samförståndsavtal om värdlandsstöd med andra medlems- och partnerländer.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen