JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Järnvägssatsningarna

Ledare: Trafikverket har valt mellanmjölkståg

Opinion Trafikverket har meddelat att det inte blir några snabba höghastighetståg i den nya nationella transportplanen för 2018-2029. Ämnet engagerar flera ledarsidor. Expressen menar att förslaget är ”helt av banan” och att generaldirektören Lena Erixon valt att i stället lansera ett ”mellanmjölkståg”:

”Politikerna bör välja mellan riktiga snabbtåg och att satsa på breda regionala nät”, skriver tidningen.

Sydsvenskan väcker frågan varför inte mer pengar läggs på tågsatsningar:

”Det är billigt för staten att låna pengar just nu. Så vad finns det för anledning att tveka?”

Socialdemokratiska Folkbladet är mer positivt till Trafikverkets förslag. Chefredaktören Widar Andersson konstaterar att inget hindrar att ny järnväg framöver ”uppgraderas till höghastighetsjärnväg. Om kommande beslutsfattare skulle vilja ha det så”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagen (obunden på kristen grund):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Göteborgs-Posten (liberal):

Norrköpings tidningar (obunden moderat):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Tidningen Ångermanland (S):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Ett husbygge som satts i brand i Minneapolis/En demonstrant och en polis hälsar på varandra TT
Polisvåldet i USA

Polischef om dödsfallet: ”Min avdelning bidrog till att hoppet försvann”

Medaria Arradondo, polischef i Minneapolis försökte stilla demonstranternas vrede på en presskonferens på torsdagen.

– Jag vet att hoppet just nu har försvunnit från vår stad. Och jag vet att min avdelning bidrog till det, sa Arradondo enligt CNN.

Han sa samtidigt att skadegörelsen och plundrandet i staden måste få ett slut.

Våldet i Minneapolis har eskalerat under de senaste dagarnas protester mot polisen. Bakgrunden är gripandet av George Floyd i måndags. En video av gripandet spreds på sociala medier, där en vit polisman syns pressa sitt knä mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp.

Floyd dog senare samma dag och fyra poliser har fått sparken.

17 min
Minnesplats för George Floyd/Demonstranter i Minneapolis TT
undefined

FBI ska utreda Floyds död: ”Högsta prioritet”

Justitiedepartementet i USA säger att en FBI-utredning av George Floyds död är av ”högsta prioritet”, rapporterar Fox News. Enligt nyhetskanalen har erfarna åklagare satts på fallet.

Händelsen har väckt stor ilska i USA efter att en video som visar när Floyd greps i måndags i Minneapolis fått spridning på sociala medier.

I videon syns en vit polisman pressa knäet mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp. Han dog senare samma dag.

Idag 15:02
undefined

Systern kräver åtal mot poliser: Mördade min bror

Anhöriga till George Floyd, som dog efter ett polisingripande i Minneapolis, kräver att mordåtal väcks mot de fyra inblandade poliserna.

– De mördade min bror [...] De borde sitta i fängelse för mord, säger systern Bridgett Floyd till NBC News..

Händelsen har väckt stor ilska i USA efter att en video som visar förloppet fått spridning. I videon ser man hur en vit polisman pressar knäet mot Floyds nacke när denne ligger på marken med handfängsel och vädjar om hjälp.

Poliserna har fått sparken men repressalierna är enligt många inte nog. Minneapolis borgmästare Jacob Frey säger att han inte förstår varför den polis som tryckte ner George Floyd inte har gripits.

Idag 06:59
Läs mer om Polisvåldet i USA
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Primärvalen 2020

Trump vill ändra sociala medier-lagarna

Donald Trump har skrivit under en presidentorder om sociala medier rapporterar Reuters.

Ordern går ut på att sociala medier-bolagen inte ska ha något skydd mot rättsliga påföljder – vilket betyder att de skulle bli juridiskt ansvariga för vad användarna publicerar på deras plattformar.

Detta efter att Twitter faktagranskat president Donald Trumps twitterinlägg. Presidenten har kallat faktakollen som techjätten gjort för ”politisk aktivism”.

43 min
En tidigare presidentorder som Trump utfärdat. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utfärdar presidentorder efter bråket med Twitter

Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder som handlar om sociala medier, uppger Vita huset. Flera medier uppger att presidentordern ska undertecknas redan i dag.

Enligt Wall Street Journals källor vill Trump häva vissa juridiska rättigheter för sociala medieföretag i landet. Bland annat ska det bli lättare att stämma företag som Facebook och Twitter för den som fått sina konton avstängda eller inlägg raderade, enligt källorna.

I går gick presidenten till angrepp mot Twitter efter att företaget ”faktakontrollerat” två inlägg han gjort och markerat dem som potentiellt vilseledande.

Trump hotade med att stänga ner sociala medier och hävdade att konservativa röster tystas på sociala plattformar.

Idag 06:04
GERARD JULIEN / AFP
undefined

Zuckerberg: Facebook ska inte avgöra vad som är sant

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg har ännu en gång uttalat sig kring hur han ser på sociala mediers roll när det handlar om faktagranskning. Detta efter att Twitter valt att faktakontrollera inlägg som gjorts av Donald Trump.

Zuckerberg säger till Fox News att Facebook har ”en annan policy än Twitter”.

– Det är min starka övertygelse att Facebook inte ska bedöma sanningshalten i allt som människor påstår online. Jag tycker att privata företag rent generellt –speciellt företag med sådana här plattformar – inte ska ha en position där de kan göra det, sade Zuckerberg.

Twitter försåg i tisdags två inlägg av Donald Trump, där han påstår att det förekommer valfusk vid poströstning, med faktagranskningsmärkningar.

Idag 04:01
Läs mer om Trumps USA
Coronaviruset Klimatförändringarna
FN:s generalsekreterare António Guterres (mitten) i panelsamtal under klimattoppmötet i Madrid förra året. Paul White / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Klimatförändringarna

Klimattoppmötet i Glasgow skjuts upp till hösten 2021

Det internationella klimattoppmötet som skulle hållits i Glasgow i november skjuts upp ett år på grund av coronapandemin, meddelar Storbritanniens regering på sin hemsida.

Värdlandet skickade in en ansökan på onsdagen om att få skjuta upp mötet och nu har ansökan godkänts av FN:s ramverk för klimatförändringar UNFCCC.

– Om det görs på rätt sätt kan återhämtningen från coronakrisen styra oss i en mer hållbar väg, säger generalsekreteraren för UNFCCC Patricia Espinosa till BBC.

1 tim
Guteland. arkiv. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag på klimatlag läggs fram: ”Tuff politisk fajt”

Opinion S-politikern Jytte Guteland är Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag. Under torsdagen kommer hon att lägga fram sin rapport inför parlamentets miljöutskott.

I en debattartikel i GP lägger Guteland fram det hon beskriver som de viktigaste förslagen: höj målsättningen till 65 procent utsläppsminskning till 2030, inför en koldioxidbudget på EU-nivå, inrätta ett vetenskapligt klimatråd, att samtliga medlemsländer måste ta ansvar för omställningen och att EU ska sträva efter negativa utsläpp efter 2050.

”Det kommer fortfarande att finnas klimatutsläpp och de utsläpp som redan genererats behöver fångas upp för att minska de negativa effekter de fortsatt har på klimatet”, skriver Guteland som konstaterar att arbetet med klimatlagen kommer att bli ”en tuff politisk fajt”.

Idag 09:43
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Socialminister Lena Hallengren (S) och finansregionrådet Irene Svenonius (M).  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Ministern om testbråket med regionerna: ”Ett sätt att spela bort korten”

Regionerna har inte tilldelats ansvar för coronatesterna inom samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården.

Det visar ett dokument som finansregionrådet Irene Svenonius (M) hänvisar till och som Sveriges Radio Ekot har tagit del av.

– Vi i regionerna har arbetat stenhårt med att provta prioriteringsgrupperna 1 och 2 som Folkhälsomyndigheten har sagt var regionernas ansvar. De övriga grupperna skulle andra aktörer klara, säger hon i Studio Etts specialsändning om coronapandemin.

Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) stämmer inte detta. Till TT säger hon att det rör sig om ett missförstånd och ”ett sätt att spela bort korten”.

4 tim
Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regionrådets kritik: ”Löfven är dåligt påläst”

Nicklas Sandström (M), som är oppositionsråd i Region Västerbotten och ledamot i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation, är kritisk till Stefan Löfvens uttalanden om regionernas ansvar för coronatester, skriver DN.

I en intervju med Ekot sa Löfven att han är positiv till att regionerna nu tagit på sig ansvaret för en utökad testning av alla de fyra prioriteringsgrupper som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Men enligt SKR tar regionerna bara ansvar för att testa grupp 1–3 och inte den fjärde gruppen som utgörs av ”andra relevanta delar av samhället” utöver vårdpersonal och personal inom annan samhällsviktig verksamhet.

Nicklas Sandström menar i en intervju med tidningen att statsministern är ”dåligt påläst”.

Idag 15:04
Löfven.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Frustrerad över att fler inte har testats”

Statsminister Stefan Löfven är ”frustrerad” över att fler inte har testats för covid-19. Han tror att otydlighet i ansvarsfördelningen är en viktig orsak.

– Det borde varit fler som testats vid det här laget (...) Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna, säger han till SR:s Studio Ett.

Dessutom kommenterade statsministern att flera länder sagt att de funderar på att inte släppa in svenskar när de åter öppnar gränserna. Löfven säger att samtal förs med grannländerna.

– Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Löfven.

Idag 10:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Fans på storbildsskärmar under matchen mellan Århus och Randers. Henning Bagger / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Fansen hejade via länk när danska ligan startade

När danska ligan startade igen med mötet Århus-Randers på torsdagen var fansen med via videolänk.

Supportrar kunde köpa biljetter till videomöten tillsammans med vänner så att de kunde ”sitta ihop som vanligt”. Bilderna visades på storbildsskärmar intill planen.

”Vi är stolta att bli den första klubben i världen att använda det”, sa Århus vd Jacob Nielsen i ett pressmeddelande om det digitala initiativet inför matchen.

Matchen slutade 1–1.

1 tim
Disney World, Florida TT
undefined

Disney World planerar att öppna för turister i juli

Disney World i Florida, USA, kommer att börja öppna för besökare den 11 juli, skriver New York Times.

Antalet besökare kommer vara begränsat och munskydd obligatoriskt.

Disney World är en av USA:s populäraste turistattraktioner och beskedet om återöppnandet sammanfaller med att landets dödstal överstigit 100 000.

Disney-vd:n Bob Chapek säger till CNN att man följer alla rekommendationer från myndigheterna för att garantera att besöken sker på ett säkert sätt.

Idag 08:53
Läs mer om Coronaviruset
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Nya bakterien gör matavfall till nya förpackningar

Svenskarnas matavfall ska halveras till 2030, men kan det som blir kvar omvandlas till hållbar plast? Det tror i alla fall Tech Crunch, som besökt kanadensiska Scarborough där företaget Genecis utvecklar en metod där en ny typ av bakterie omvandlar kolbaserat organiskt avfall till organiska syror.

Vd:n Luna Yiu berättar för nyhetssajten om processen som består av två steg: Den första gruppen av bakterier bearbetar matavfallet och producerar fettsyror som den andra gruppen av bakterier livnär sig på när de tar upp kolatomerna och omvandlar dem till bioplast.

Satsningen har fått stöd av den kanadensiska regeringen och förhoppningen på sikt är att skala upp två goda effekter: minska plastavfallet i världen samtidigt som växthusgaserna minskar. Jämfört med traditionell plasttillverkning ger den här typen av förpackningstillverkning 80 procent mindre växthusgaser.

Produktionen är ännu småskalig och kan inte tävla prismässigt med petroleumplast om oljepriserna är låga, men man ser en framtid i att tillverka bioplast för matförpackningar, material till 3D-skrivare och inom medicinsektorn.

– Med mer genteknik och med förbättring av våra bakteriekulturer skulle vi potentiellt kunna få ner kostnaderna och i framtiden bli en verklig konkurrent till plastartiklar, säger Yiu till sajten Fast Company.

Igår 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Studie: Stor potential för odling av mat inne i städer

Genom att använda parker, trädgårdar och andra stadsnära grönytor till odling skulle städer kunna minska importberoendet och täcka behovet av frukt och grönt hos 15 procent av befolkningen. Det är slutsatserna från en ny studie som publicerats i Nature Food och som genomförts av forskare på institutionen för hållbar mat vid University of Sheffield.

Studien har utgått från Sheffields outnyttjade grönytor men menar att resultaten går att tillämpa på andra städer som också har runt en halv miljon invånare.

Skulle 100 procent av mark som till exempel parker och privata trädgårdar användas skulle det kunna täcka det dagliga behovet av frukt och grönt för 709 000 personer, skriver Science Daily. Används tio procent skulle det räcka till att täcka behovet för 15 procent av befolkningen i staden och skulle kunna hjälpa till att säkra en inhemsk matförsörjning.

De platta taken i staden ger ytterligare möjligheter, använder man tio procent av dessa för tomatodling skulle det ge åtta procent av befolkningen deras behov och potentiellt minska den stora importen av tomater.

Professor Duncan Cameron menar att man måste hitta en balans mellan att ha kvar grönytor i staden och hur man ska utveckla trädgårdsodling. Han ser en stor potential till utveckling om myndigheterna jobbar nära lokalsamhället.

– Med noggrann hantering av grönområden och teknikanvändning för att skapa distributionsnätverk är det möjligt med ”smarta matstäder”, där lokala odlare kan försörja samhällen med färsk och hållbar mat, säger han till Science Daily.

26 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Röster om viruset
Anders W Jonsson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Centern: Regeringen måste ändra coronastrategin

Opinion Centerpartiet vill se en bredare testning för covid-19 och återuppta den aktiva smittspårningen i samhället. Det skriver den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson på DN Debatt.

Partiet vill även säkerställa att smittkedjan bryts, genom att personer med symptom stannar hemma tills dess att man vet att de inte drabbats av covid-19, samt öka möjligheten för regionala insatser utifrån den sammanhållande nationella strategin.

”När vi nu ser i vår omvärld att det åtminstone tillfälligt är möjligt att trycka tillbaka smittan och därmed minska antalet döda bör vi dra lärdom av det och ändra den svenska coronastrategin. Ytterst är det regeringens ansvar”, skriver han i debattartikeln.

2 tim
M-ledaren Ulf Kristersson, V-ledaren Jonas Sjöstedt och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Kristersson: ”Uppenbart att det är ett misslyckande”

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är alla kritiska till regeringens hantering av coronapandemin.

I Studio Etts specialsändning om den pågående coronapandemin säger statsminister Stefan Löfven att han är frustrerad över att för få har testats för coronaviruset, men det räcker inte som svar enligt M-ledaren Ulf Kristersson.

– Vi har en nationell strategi för hur detta ska gå till men ingen har satt muskler, resurser och kraft bakom de orden. Det är alldeles uppenbart att det här är ett misslyckande, säger han i programmet.

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att många av dagens problem beror på misstag och felbedömningar som gjordes i början av pandemin.

Vänsterns Jonas Sjöstedt anser att regeringen agerade för sent för att skydda de äldre.

– Det här har visat på enorma brister i svensk äldreomsorg, säger han i programmet.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset