Legalisering ger unga jobb när turismen kollapsat
Det thailändska beslutet att legalisera cannabis för medicinskt bruk har gett många unga invånare en inkomst i spåren av den minskade turismen som coronapandemin orsakat. Det skriver Al Jazeera.
Nu sprids tips på sociala medier om hur man odlar växten. 21-åriga Mada som jobbar på ett cannabisapotek i Pattaya säger att landets ändrade lagar gett många unga en chans att försörja sig.
– Se på mig, jag har det här heltidsjobbet på det här apoteket, säger 21-åringen, vars pojkvän börjat odla cannabis.
I juni blev Thailand det första landet i Sydostasien att legalisera cannabis för medicinskt bruk och sedan dess har tiotusentals bönder ansökt om att få odla på lagligt vis.
bakgrund
Cannabis
Wikipedia (sv)
Cannabis (även känt som marijuana i växtform och hasch som är hoppressade trikomer från cannabisplantan) är den psykoaktiva drog som utvinns från plantor i växtsläktet Cannabis i medicinskt eller i rekreationssyfte. Av totalt 483 kända aktiva komponenter i cannabis utgörs den största av tetrahydrocannabinol (THC). Minst 84 stycken är andra cannabinoider, som cannabidiol (CBD), cannabinol (CBN), tetrahydrocannabivarin (THCV) och cannabigerol (CBG).
Cannabis ger både psykiska och fysiska effekter på människan, däribland en känsla av att man är “hög” eller “stenad”, förändringar av perceptionsförmågan, höjd sinnesstämning, och en ökad aptit. Vid rökning börjar ruset märkas inom några minuter, i tillagad form eller vid direkt intag vid omkring 30–60 minuter. Ruset brukar verka i två till sex timmar. Kortvariga biverkningar innefattar ett nedsatt korttidsminne, muntorrhet, försämrad motorik, röda ögon samt en upplevd paranoia eller ångest. På längre sikt kan cannabis leda till beroende, till en sämre mental förmåga för dem som började använda drogen som tonåringar samt till beteendestörningar hos de barn vars mödrar använt cannabis under graviditeten.
Cannabis används främst i rekreationssyfte eller som medicinalväxt men ibland används den även i religiösa sammanhang. 2013 använde mellan 128 och 232 miljoner människor cannabis (2,7–4,9 procent av jordens befolkning i åldrarna 15–65). Det är världens mest använda illegala drog. 2018 var de länder som hade flest användare bland vuxna Zambia, USA, Kanada och Nigeria. 2016 hade 51 procent av USA:s befolkning, vid något tillfälle, använt cannabis. 12 procent hade använt drogen under det senaste året och 7,3 procent under den senaste månaden.
Det äldsta dokumenterade användandet går tillbaka ända till 2000-talet f.Kr. Sedan tidigt 1900-tal har användandet ökat och drogen har som en följd av detta blivit föremål för juridiska restriktioner. Innehav, användning och försäljning av cannabis är olagligt i de flesta av världens länder. Termen medicinsk cannabis refererar till den cannabis som skrivs ut av läkare, något som är tillåtet i Kanada, Belgien, Australien, Nederländerna, Tyskland, Spanien och 31 amerikanska delstater.
År 2013 blev Uruguay det första landet som legaliserade cannabis för rekreativ användning. 2018 legaliserades cannabis i Sydafrika och Kanada.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen