Hem
Arkivbild. Indiskt lejon. (Petr David Josek / AP)

Lejonnamn väcker ilska i Indien – djurpark anmäls

Två lejon på ett zoo i den indiska delstaten Västbengalen har rört upp starka känslor i den hindunationalistiska organisationen VHP, rapporterar The Guardian.

Lejonen är uppkallade efter den hinduiska gudinnan Sita och den muslimske mogulhärskaren Akbar den store som levde under 1500-talet, vilket retat VHP så mycket att de stämt djurparken. Enligt organisationen är det faktum att djuren hålls tillsammans kränkande eftersom de anser att Akbars styre symboliserar en period av slaveri.

– Sita kan inte vara med Akbar. Det är hädelse och ett direkt angrepp på alla hinduers religiösa övertygelse, säger talespersonen Anup Mondal.

bakgrund
 
Vishwa Hindu Parishad (VHP)
Wikipedia (sv)
Vishwa Hindu Parishad (VHP; "Hinduiska världsrådet"), en hindunationalistisk organisation i Indien grundad 1964, ingående i nätverket Sangh Parivar. Den ledande kraften bakom organisationen var först Swami Chinmayananda; bland de religiösa ledare som deltog i grundande fanns även personer som Tenzin Gyatso, den 14:e Dalai Lama. Senare har bland annat Rajmata Vijayraje Scindia funnits med i ledningen. Organisationens motto är "Dharmo rakshiti rakshitah" (Genom att försvara vad som är rätt försvarar du dig själv). Till symbol används en bild på ett indiskt fikonträd. Bajrang Dal brukar anses som VHP:s ungdomsorganisation.
bakgrund
 
Sita
Wikipedia (sv)
Sita är inom hinduismen en inkarnation av gudinnan Lakshmi. Hon är hustru till Rama, som är en inkarnation av Vishnu. Enligt mytologin var Sita en prinsessa i kungariket Videha på norra Gangesslätten i nuvarande Bihar. Hon bortrövades av Ravana men återfördes av sin make Rama. Efter detta ändrades deras förhållande. Rama ville inte längre ha henne som hustru då han ansåg att hennes fångenskap under en annan man kunde skada hans rykte. Sita bevisade då sin oskuld genom ett eldtest som hon klarade och Rama tog henne tillbaka. Därefter spreds ändå rykten om att Sita varit otrogen och då blev hon förskjuten av Rama. Sita anklagade sig själv men hon kunde inte leva med förnedringen så hon bad Moder Jord att ta henne tillbaka. Sitas död ledde i sin tur till Ramas beslut att återvända till gudarnas skara. I de vediska texterna får Sita inget stort utrymme. Där har hon endast en biroll som fruktbarhetsgudinna. Det är i Ramayana som Sita får stort utrymme och ses som en viktig gestalt i den hinduiska föreställningsvärlden. Sita kallas ”Plogfåran” men hon ses idag som den ideala hustrun då hon representerar pativrata (”hon som är hängiven sin herre”). Inom den hinduiska mytologin är det just Sita som fått störst genomslagskraft som exempel på den goda hustrun. Hon är ödmjuk, självuppoffrande och hon månar om makens välgång samtidigt som hon dyrkar honom som gud.
bakgrund
 
Akbar den store
Wikipedia (sv)
Abu'l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar (persiska: ابو الفتح جلال الدين محمد اكبر;[uttal saknas] mer känd som Akbar den store eller Akbar I), född 15 oktober 1542 i Amarkot i Rajputana, död 27 oktober 1605 i Fatehpur Sikri är den mest kände av mogulhärskarna i Indien. Han blev indisk stormogul efter sin far Humajun som avled i februari 1556. Efter Akbars trontillträde fördes regeringen först av vesiren Bajram Khan tills Akbar fyllt 16 år (alternativt 18 år). Akbar betraktas som den störste av stormogulerna, av många betraktad som den egentlige grundläggaren av mogulriket. Namnet Akbar betyder just "den store". Redan samma år som han blev stormogul segrade han tillsammans med vesiren Bajram Khan i slaget vid Panipat över den afghanske härskaren Adil Shahs hinduiske general Hemu.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen