Lena Nitz.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Lena Nitz: Polisavhoppen måste stoppas

Hälften av alla poliser uppger att de aktivt planerar att lämna yrket, enligt Polisförbundets enkät. Det krävs kraftfulla åtgärder för att stoppa avhoppen och göra polisyrket attraktivt igen, skriver Polisförbundets Lena Nitz och Stefan Eklund på Aftonbladet Debatt.
De föreslår flera satsningar: Höjda löner och bättre arbetsvillkor, ökade karriärmöjligheter, bättre chefsstöd och mer satsning på forskning.
”Ska de politiska löftena om fler poliser blir verklighet krävs satsningar på polisen. Det är en nationell angelägenhet av största strategiska vikt, som dessutom har folkets stöd”, skriver debattörerna.

Debattörerna

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet Stefan Eklund, ordförande Polisförbundet region Stockholm

Toppnyheter

Kim Jong-Un/Moon Jae-In/Donald Trump. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Experter: Därför har Kim vänt och lovar nedrustning

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har tvärvänt från sin hårda kärnvapenpolitik förra året till att nu lova en nedrustning. Tre olika experter ger i intervjuer med CNN förklaringar på Kims nya retorik och vilja att ha ett toppmöte med USA:s president Donald Trump samt Sydkoreas dito Moon Jae-In.
Experterna är överens om att det är en försvagad Kim Jong-Un som tvingats till förhandlingsbordet på grund av den ansträngda ekonomin som är en effekt av de kraftiga sanktionerna mot landet. Samtidigt menar experten Jean H Lee att ett toppmöte kommer att ses som en vinst på hemmaplan – då diktatorn framställs som en av de stora spelarna.
Enligt Nordkoreaexperten Adam Mount kommer Kim att försöka ”lätta på sanktionerna, skörda legitimitet och skada USA:s och Sydkoreas militära allians”.
Toppmötet ska enligt planen äga rum i maj eller början av juni. Var detta ska ske är i nuläget oklart.

Igår 22:13
Donald Trump. Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trump: Har inte gett upp någonting för Nordkorea

Nordkorea har lovat kärnvapennedrustning och stoppat sina provskjutningar utan att USA gett upp någonting i gengäld, hävdar president Donald Trump i en tweet på söndagen.
"Vi har inte gett efter på någonting och de har kommit överens om en kärnvapennedrustning (så bra för världen), nedstängning av testanläggningar och ingen mer provsprängning!” twittrade presidenten.
På lördagen meddelade Kim Jong-Un att landet kommer att avsluta sina tester av kärnvapen och stänga landets anläggningar för provsprängningar. Men den nordkoreanske ledaren sa inte att han lovade en kärnvapennedrustning.

Igår 16:45
Läs mer om Nordkoreakrisen
António Guterres på FN-mötet i Backåkra. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

FN:s generalsekreterare: ”Kalla kriget är tillbaka”

FN har inte förmågan att lösa problemen i Syrien, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i SVT:s Agenda.
– Kalla kriget är tillbaka, säger han.
Men Guterres menar att det finns skillnader från det tidigare kalla kriget: Då fanns en konflikt mellan USA och Sovjetunionen – nu är många länder aktiva i Syrienkonflikten.
Tidigare fanns också funktioner för dialog, kontroll och kommunikation så att händelse inte skulle kunna eskalera:
– Nu finns inte längre de mekanismerna. Det är därför situationen var så farlig och jag är glad att saker har lugnat ner sig, säger han till SVT.

Igår 19:27
Camilla Kvartoft och António Guterres i Agenda.  SVT
FN-mötet i Skåne

”Naivt att tro att FN kan lösa Syrienkonflikten”

I Syrien finns så många olika intressen att det är omöjligt för FN att lösa problemen. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres i kvällens Agenda i SVT2.
– Det är uppenbart naivt att tro att FN på något magiskt sätt kan lösa alla dessa problem, särskilt när säkerhetsrådet är så splittrat, säger han.
På frågan om USA:s, Storbritanniens och Frankrikes attack mot Syrien var berättigad svarar generalsekreteraren:
– Vi har regler att förhålla oss till och de är tydliga. Men det viktiga nu är inte att se bakåt utan framåt.

Igår 20:37
Staffan de Mistura (t h), FN:s sändebud i Syrien , och FN:s säkerhetsråd lämnar på söndagen Dag Hammarskjölds Backåkra efter ett tvådagarsmöte. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN-mötet i Skåne

Staffan de Mistura: Nytt kallt krig har varit nära

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura har känt att ett ”hemskt farligt ögonblick” där kalla kriget skulle komma tillbaka fullt ut varit nära förestående, säger han i en intervju med TV4 Nyheterna. Men samtidigt tror han att mötet i skånska Backåkra dämpat temperaturen något.
– Nu måste vi hålla den låg så att vi kan utföra faktiskt arbete. Ingen är intresserad av att krisen i Syrien ska bli en större internationell kris, säger han till TV4.
Enligt Mistura var alla som var på plats vid FN-mötet överens om att den enda vägen framåt är en politisk process.

Igår 19:15
Läs mer om FN-mötet i Skåne
Tim ”Avicii” Bergling. Björn Lindgren/TT / TT Nyhetsbyrån
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Ratades på nätet – sedan blev Avicii världsstjärna

På bara några år gick Tim ”Avicii” Bergling från att bli ratad på internetforum till att bli känd över hela världen, skriver Metro. I musikforumet ”Studio” försökte en tonårig Tim Bergling sprida sina låtar och år 2006 skapade han en tråd med titeln ”Feedback sökes!” för att få kritik på sina låtar.
”Hejsan, detta blir mitt första inlägg här och meningen med att lägga upp denna låten är att jag skulle behöva lite feedback om hur åt skogen låten låter”, skrev han.
Ett halvår senare publicerade han fler låtar i tråden ”Några låtar” varpå han skickade med en länk till sin Myspace-sida. Efter en vecka hade han inte fått några svar och skrev ytterligare ett inlägg: ”Ingen?”
Bara sex år senare blev Aviciis låt ”Wake me up” den mest spelade låten på Spotify, skriver Metro.

Igår 21:23
Tim ”Avicii” Bergling/Anton Körberg. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Halvbroderns ord efter Aviciis död: Ni är underbara

Världen sörjer Tim ”Avicii” Berglings bortgång och nu tackar hans halvbror Anton Körberg för allt stöd i ett Facebookinlägg, skriver Aftonbladet och Expressen.
”Tack till alla fantastiska människor runt omkring mig för era fina ord i en tuff tid. Ni är underbara. Jag älskar er!” skriver han i inlägget.
Avicii dog i fredags och blev 28 år gammal. Fram till nu har ingen i familjen velat kommentera bortgången.

Igår 16:55
Tim ”Avicii” Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Avicii skänkte miljoner: ”Jag behöver inte pengar”

Tim ”Avicii” Bergling tjänade miljoner på sina världshits, men en stor del av sin förmögenhet skänkte stjärnan till välgörenhet, skriver Expressen.
– Jag märkte direkt när jag började tjäna pengar att jag inte behöver så mycket pengar, sa Bergling i SVT-dokumentären ”Avicii – The Documentary” från 2013.
Dessutom hjälpte Tim Bergling utsatta människor genom olika kampanjer. Han blev 28 år gammal.

Igår 18:24
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Valet 2018 Valrörelsen
Therese Gouvelin/Gunnar Strömmer. SVT
Valet 2018 Valrörelsen

LO och M i ordbråk: ”Ni göder oron med lögner”

LO har mött högljudd kritik om den senaste valfilmen som handlar om Moderaternas arbetsmarknadspolitik. Filmen har kallats både ”grov och osaklig” från både vänster och höger, men enligt LO:s första vice ordförande Therese Gouvelin är kritiken överdriven.
– Vi tar verkligen partimedlemmarnas oro på allvar. Det handlar om två saker som Moderaterna föreslagit och båda två handlar om att försvaga ställningen för våra medlemmar på arbetsmarknaden, säger hon i SVT:s Agenda.
På frågan om filmen är saklig svarar Gouvelin att den är ”saklig och speglar oron” som de lagda förslagen skapar. Men Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer håller inte med och hävdar att filmen kan skada valdebatten.
– Vad den här filmen gör är att den göder oron med lögner och desinformation och sen i nästa steg vill man exploatera den här oron för politiska syften. Det är ohederligt och gör det svårare för människor som följer valdebatten att skilja mellan falskt och sant, säger han i Agenda.

Igår 20:21
Roko Kursar (L)/Polisavspärrning. Pressbild/TT
Valet 2018 Valrörelsen

L i Malmö: Jag hade tur, hade kunnat vara kriminell

Opinion ”Jag hade tur”, skriver Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö, i en debattartikel i Kvällsposten. Trots att kriminaliteten alltid lockade bakom hörnet lyckades han få gymnasiebehörighet medan många av hans kompisar inte var lika lyckosamma, skriver Kursar.
Med det sagt lyfter L-ordföranden vikten av ett samhälle där skola och utbildning fokuserar på individnivå: ”Alla elever kan inte bli akademiker, men alla elever kan ha ett yrke”.
Liberalerna har tillsammans med Alliansen lagt fram ett nytt förslag om ett tvåårigt yrkesgymnasium där huvudfokus inte är högskolebehörighet, utan att förbereda eleverna för ett yrkesliv, skriver Kursar.

Igår 15:25
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).  TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Västlänken ett av skälen till S fall i Göteborg”

I valet 1994 fick Socialdemokraterna 41,1 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg – ett rekordhögt resultat. Inför höstens val ser läget helt annorlunda ut. I ett reportage i GT kan läsarna följa Socialdemokratins uppgång och fall i Göteborg.
20 år efter rekordvalet landade partiet på 22,39 procent av rösterna lokalt i Göteborg. Ett resultat som ses som ett stort bakslag. Inför valet 2018 ser det ännu mörkare ut för sossarna. Göteborgarnas förtroende för partiet nådde i veckan en nu rekordlåg nivå enligt en Sifo-undersökning beställd av GP som visade att partiet endast får 15,4 procent av rösterna.
– Jag tror det handlar om debatten kring Västlänken och trängselskatten till väldigt stor del, säger Sven Hulterström, ledande socialdemokrat under tre decennier, till GT.

Igår 11:51
Läs mer om Valrörelsen
OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Nicaragua

Minst 24 döda i de stora protesterna i Nicaragua

Minst 24 personer har dött i vågen av protester som har skakat Nicaragua sedan i onsdags. Det uppger en lokal människorättsgrupp på söndagen, rapporterar AFP. Ännu har inte en exakt siffra på antalet döda kunnat bekräftas och uppgifterna varierar. Enligt nyhetsbyrån AP ska minst 25 personer ha dödats.
Demonstranterna protesterar mot att Nicaraguas pensionssystem ska förändras. Det nya pensionssystemet kräver större inbetalningar från arbetsgivare och arbetstagare och minskar pensionerna med i snitt 5 procent.

Igår 15:03
Nicaraguas president Daniel Ortega/En demonstrant i Managua.  TT
Oroligheterna i Nicaragua

Presidenten pressad – kan backa om pensionsreform

Nicaraguas president Daniel Ortega säger att regeringen är redo att se över de planerade förändringar i pensionssystemet som lett till våldsamma massdemonstrationer runt om i landet, skriver BBC.
Ortega bjöd under lördagen in affärsledare till samtal om reformen, men de tackade nej med motiveringen att polisvåldet mot demonstranter först måste upphöra.
Ortega försvarade polisens hårdhänta hantering av protesterna och anklagade oppositionen för att ha eggat på våldet, som krävt minst 26 personers liv. Efter hans kommentarer blossade demonstrationerna upp på nytt, då tusentals människor tog sig ut på gatorna i huvudstaden Managua, skriver AP.

Igår 06:25
Läs mer om Oroligheterna i Nicaragua

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.