MAHMUD TURKIA / AFP
Våldet i Libyen

Libyska vakter öppnade eld mot flyende migranter

Libyska vakter öppnade eld mot flyktingar och migranter som försökte fly gårdagens flygangrepp strax utanför Tripoli, skriver FN i en rapport. Dessutom höjer FN dödssiffran till minst 53 personer, varav sex var barn. Ytterligare 130 har skadats.

Vittnesmål till Al Jazeera beskriver hur folk försökte fly när en första attack träffade strax utanför centret som blivit en samlingspunkt för människor som vill till Italien. När paniken utbröt träffade nästa attack en av lokalerna där migranter befann sig. Fortfarande letar människor efter lik i rasmassorna.

FN:s Libyensändebud Ghassan Salamé har kallat bombningen ett krigsbrott och regeringen i Tripoli anklagar libyska krigsherren Khalifa Haftar för att ligga bakom attacken.

Tripoli, Libyen

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset