Linde om Ema-utvärdering: ”Var inte korrekt gjord”
Sverige manar EU-kommissionen att göra om och göra rätt i utvärderingen av kandidatstäder att ta över EU:s läkemedelsmyndighet Ema från London. I ett ”mycket argt” brev, om sammanfattningarna som presenterades förra månaden, konstateras att wifi-tillgång, personalcaféer och toaletter är självklarheter. Inga av dessa praktikaliteter fanns listade i Stockholm-Uppsalas bud, skriver TT.
– Jag upprepade min kritik till kommissionen att vi inte tycker att utvärderingen var korrekt gjord, säger EU-minister Ann Linde (S) sedan frågan diskuterats av EU-länderna i Luxemburg på tisdagen.
Totalt är det 19 länder runt om i EU som slåss om att få ta över Ema från London. Kampen är stenhård och alla kampanjar för fullt.
bakgrund
Europeiska läkemedelsmyndigheten
Wikipedia (sv)
Europeiska läkemedelsmyndigheten (engelska: European Medicines Agency, EMA) är EU:s läkemedelsmyndighet, grundad 1995 som European Agency for the Evaluation of Medicinal Products. Huvudkontoret ligger i London. Myndigheten har till uppgift att skydda folkhälsa och djurhälsa inom EU genom att bedöma läkemedel för människor och djur, samt utöva tillsyn över deras användning.
Myndigheten utgör tillsammans med de nationella läkemedelsmyndigheterna systemet för läkemedelsgodkännande inom EU. Den ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen av ansökningar om europeiskt marknadsföringstillstånd för läkemedel. De sökande läkemedelsföretaget erhåller ett enda tillstånd att sälja ett läkemedel för samtliga EU- och EEA/EFTA-länder.
Den centrala proceduren via Europeiska läkemedelsmyndigheten är obligatorisk för bioteknologiska eller andra högteknologiska läkemedel, läkemedel för avancerade terapier och för läkemedel inom terapiområdena HIV/AIDS-behandling, cancer, diabetes, neurodegenerativa sjukdomar, autoimmuna sjukdomar, andra immunsjukdomar och virala sjukdomar. Den är också obligatorisk för särläkemedel (orphan drugs) mot sällsynta sjukdomar som erhåller särskilda förmåner under EU:s lagstiftning. För läkemedel för djur, vars syfte är att främja tillväxt eller avkastning från behandlade djur, är denna procedur också obligatorisk.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen