Ljusning i korten: ”Mix av politik gynnar hushållen”
Av de budgetnyheter som hittills presenterats att döma är hushållen inte de som i första hand är budgetens stora vinnare. Det säger SPP Pensions privatekonom Shoka Åhrman till TT. Men om tillväxten tar fart kommer de breda satsningarna ändå hushållskassorna till del i slutänden, konstaterar hon.
– Det blir inte många hundralappar du får i lägre skatt som pensionär eller om du har relativt hög inkomst. Men kombinationen av finans- och penningpolitiken är det som kommer att gynna svenska hushåll 2025, säger hon till nyhetsbyrån.
Regeringen har aviserat ofinansierade satsningar på 60 miljarder kronor – en ökning jämfört med de 40 miljarder som gjorts de två senaste åren. Utöver det ska 30 miljarder kronor satsas på hushållsnära investeringar, som höjd brytpunkt för statlig inkomst och nytt jobbskatteavdrag.
Fakta: Det kan hushållen räkna med nästa år
Regeringen lägger 4,4 miljarder kronor på sänkt skatt på ISK-konton.
13,5 miljarder kronor läggs på ett nytt jobbskatteavdrag samt på sänkt skatt för pensionärer.
Gränsen för statlig inkomstskatt höjs till 53 590 kronor till en kostnad på drygt 6 miljarder kronor (vilket tas utanför reformutrymmet).
Flygskatten tas bort, vilket kan ge 82 kronor lägre biljettpris inom Sverige och omkring 325 kronor lägre pris för resor till USA. Skatten har dragit in runt 1,8 miljarder årligen till staten.
Drivmedelsskatten sänks till en kostnad på 5,5 miljarder kronor för helåret 2025, vilket i och för sig ska kompensera bilister för att regeringen höjer reduktionsplikten från 6 till 10 procent.
Det tillfälliga tilläggsbidrag till barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs till och med den 30 juni 2025, till en kostnad på 412 miljoner kronor nästa år.
Sjuk- och rehabiliteringspenning i särskilda fall, samt boendetillägg, höjs. En kostnad på 160 miljoner kronor nästa år.
Riksbanken väntas, enligt många bedömare, sänka räntan från dagens 3,50 procent till 2,00 till nästa sommar.
Reallönerna väntas stiga igen redan i år, men framför allt nästa år.
Källa: Regeringskansliet/TT