Karl-PetterThorwaldsson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen 2020

LO går vidare med LAS-förhandlingarna

LO:s styrelse har beslutat att åtta förbund går vidare med las-förhandlingarna.

Det säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT, enligt Dagens Industri.

– Vi har beslutat att åtta förbund går vidare med förhandlingar, säger han efter dagens krismöte.

Sedan tidigare har fem av LO:s förbund hoppat av de gemensamma LO-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Pappers meddelade redan innan avtalsrörelsen startade att de ville förhandla på egen hand.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Teneriffa. Arkivbild. Marianne Løvland / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

2 tim
Skådespelarna Tom Cruise, Simon Pegg and Angela Bassett.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminspelning med Cruise pausas av virusrädsla

Inspelningen av den sjunde ”Mission: Impossible”-filmen i Italien stoppas av rädsla för spridningen av det nya coronaviruset, rapporterar flera internationella medier.

Enligt The Wrap hade produktionen planerat för en tre veckor lång inspelningsperiod i Venedig.

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder för att garantera säkerheten och välbefinnandet för alla som arbetar med filmen, säger en talesperson för filmbolaget Paramount.

Enligt filmbolaget hade filmens stjärna Tom Cruise inte rest till Italien. De skådespelare och medarbetare som är på plats i landet får åka hem till dess att produktionen kan återupptas.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis och räddningstjänst på plats där händelsen inträffade.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
Bilattacken i Volkmarsen

18 barn skadade efter att bil körde in i folkmassa

Den bilförare som i går körde in i en folkmassa i den tyska staden Volkmarsen skadade 52 personer varav 18 barn.

– Av de skadade vårdas 35 personer fortfarande på sjukhus, uppger den tyska polisen enligt AFP.

Bilföraren, en 29-årig man, skadades själv i samband med att han körde in i folkmassan. Han kunde gripas och är misstänkt för mordförsök. Det är dock fortfarande oklart vad för motiv som ligger bakom händelsen.

1 tim
Bild från Volkmarsen.  Swen Pfortner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Föraren har inte förhörts – uppges ha varit berusad

Bilföraren som skadade omkring 30 personer genom att köra in i en folkmassa i tyska Volkmarsen under måndagen ska ha varit kraftigt berusad, enligt flera tyska medier.

Det finns ännu inget uppenbart motiv. Enligt en lokal tv-kanal finns det än så länge ingenting som tyder på att det handlar om en ”politisk eller extremistisk handling”.

Även föraren skadades vid händelsen. Han har därför inte kunnat förhöras.

Igår 20:36
Bild från platsen.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilföraren tros ha kört in i folkmassan medvetet

Minst 30 personer har skadats sedan en bilförare kört in i en folkmassa vid en karneval i den tyska orten Volkmarsen i regionen Hesse, skriver tyska Bild. En tredjedel av dem bedöms vara allvarligt skadade.

Enligt vittnesuppgifter ska flera av de skadade vara barn. Vittnen säger också att bilen ska ha kört igenom avspärrningar i full hastighet.

Händelsen inträffade omkring 14.30 och föraren har gripits. Polisen uppger för tyska Hessenschau att föraren troligtvis kört in i folkmassan medvetet. Det utreds som mordförsök och det är oklart vilket motivet är.

Igår 16:25
Läs mer om Bilattacken i Volkmarsen
Utrikesminister Ann Linde  FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Utrikesministern: ”Kräver att Gui Minhai släpps fri”

Utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar fängelsedomen mot bokförläggaren Gui Minhai i en intervju med P1-morgon.

– Vi har hela tiden varit tydliga med att vi kräver att han släpps fri för att kunna återförenas med sin dotter och sin familj, säger hon i programmet.

Linde förnekar även uppgifterna från kinesiska utrikesdepartementet om att Gui Minhai avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

Enligt Linde kräver UD nu att få tillträde till den fängslade bokförläggaren för att kunna ge honom det konsulära stöd som han har rätt till.

3 tim
Illustration av Gui Minhai. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får inte besöka Gui – Kina skyller på viruset

Svenska diplomater ser inte ut att få möjlighet att besöka den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, skriver Reuters.

Det kinesiska utrikesdepartementet höll i dag en pressträff där man fick flera frågor om fängelsedomen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren. På frågan om Sverige kommer att få träffa Gui svarade talespersonen Zhao Lijian att konsulära besök har stoppats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT att hon kräver att Sverige får konsulärt tillträde till Gui Minhai. Hon avfärdar också kinesiska myndigheters påståenden om att Gui har avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

1 tim
Demonstranter sätter upp ett foto av  Gui Minhai vid en demonstration i Hongkong.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse, enligt ett pressmeddelande från en domstol i staden Ningbo i Kina. Enligt domstolen döms Gui Minhai för att ha försett utländsk makt med underrättelser.

Den svenske förläggaren ska enligt domstolen inte överklaga domen, rapporterar flera medier.

Gui Minhai drev ett bokförlag i Hongkong och fängslades 2015. Året efter släpptes han och sattes sedan i en form av mild husarrest i staden Ningbo. I januari 2018 greps han åter när han satt på ett tåg med två svenska diplomater för att besöka en läkare.

Enligt SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten uppger det kinesiska utrikesdepartementet att Gui Minhai är kinesisk medborgare och inte svensk och att han därför dömts enligt kinesisk lag.

5 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Ulf Kristersson/ Stödmanifestation för Gui Minhai TT
Reaktioner på domen mot Gui Minhai

Kristerssons kritik efter domen: ”Inte varit på tårna”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Expressen tv att domen mot den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai är ”ett justitiemord”.

Kristersson är kritisk mot Sveriges agerande anser att man borde ha gjort mer för att samla internationellt stöd för ett frigivande.

– Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig, säger han till TT

2 tim
Bild på Gui Minhai. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kina vill förolämpa och förödmjuka Sverige”

Bokförläggaren Gui Minhai har dömts i en ”låtsasrättegång” där myndigheterna bestämt på förhand vad de vill göra. Det säger hans vän, Kinaforskaren Magnus Fiskesjö.

– Det är oväntat och skamlöst, en förolämpning mot Sverige, säger han till TT.

Så sent som förra veckan krävde 30 kulturpersonligheter att Gui skulle friges. Fiskesjö ser nattens dom som ett försök av Kina att sätta Sverige på plats.

– De har tydligen bestämt sig för att Sverige ska straffas, Sverige ska läggas i sträckbänk, Sverige ska förödmjukas. Det är ju så här de arbetar, säger han.

5 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund