Hem
Illustrationsbild samt Petter Hällberg. (Shutterstock/Pressbild)

Lön äts upp av inflation – ännu mer i resten av EU

Den höga inflationen gör att reallönerna sjunker i Sverige, men inte lika mycket som EU-snittet. Det visar en internationell jämförelser som statliga Medlingsinstitutet har gjort.

I fjärde kvartalet 2021 var reallöneutvecklingen i genomsnitt minus 2,7 procent i årstakt i Sverige. EU-snittet under samma period var minus 2,9, samtidigt som EMU-ländernas reallöneutveckling var minus 3,2 procent.

– Globala utbudsproblemen och energiprisuppgångarna har medfört sjunkande reallöner för löntagarna i nästan alla länder, säger Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg.

bakgrund
 
Reallön är skillnaden mellan nominell lön och inflationen
Wikipedia (sv)
Reallön, lön uttryckt i den mängd varor och tjänster man kan köpa för den, dvs justerat för inflation. Reallönen är kvoten mellan nominell lön och konsumentprisindex. Reallönen är oförändrad då nominell lön (förhandlad lön) och konsumentprisindex växer lika snabbt. Om den nominella lönen ökar med 10 % och vi samtidigt har en inflation på 6 %, kommer reallönen att öka med ca 3,8 %.Enligt Ekonomifakta har de svenska reallönerna fördubblats mellan 1968 och 2019.

Läs även

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen