Lövin: Sextimmarsdag inte rätt väg att minska stress
Regeringen planerar en utredning för att titta på arbetstid och arbetsvillkor i relation till stress. Det säger vice statsminister Isabella Lövin (MP) till DN. Lövin vill bland annat att friåret, som fanns i Sverige mellan 2005 och 2007, ska utvärderas.
Hon tror däremot inte på att införa en generell arbetstidsförkortning, av typen sextimmarsdag.
– Diskussionen om sextimmarsdagen eller 35-timmarsveckan känns inte riktigt aktuell. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut i dag, det gäller att ta fram moderna förslag som gynnar både människor och samhället i stort, säger Lövin till tidningen.
bakgrund
Friår
Wikipedia (sv)
Friår var ett system med betald ledighet som fanns i Sverige från 2005 och fram till 1 januari 2007 och som infördes av regeringen Persson på Miljöpartiets initiativ.
Reformen innebar att en person, som hade arbetat minst två år, fick ledigt i mellan tre månader och ett år samtidigt som en arbetslös gick in som vikarie. Den friårsledige fick 85% av a-kassan. Kostnaden för staten för friåret var cirka 2 miljarder kronor per år.
Syftet med reformen var att ge yrkesverksamma personer en paus samtidigt som långtidsarbetslösa och personer med svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden skulle få prova på arbetslivet.
Kritiken mot reformen har bland annat handlat om att man inte nådde rätt målgrupper med reformen och att staten inte skulle subventionera ledighet. Bland annat krävde LO att friåret skulle avskaffas.
Friåret togs bort efter regeringsskiftet 2006.
I maj 2013 föreslog Miljöpartiets ledning att friåret skall återinföras som ett sätt att ge långtidsarbetslösa en chans att komma in på arbetsmarknaden igen genom att de får färsk arbetslivserfarenhet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen