TT / Instagram
Kvalet till fotbolls-VM 2018

Lustig ber om ursäkt för könsord: ”Har mått dåligt”

Landslagsspelaren Mikael Lustig ber nu om ursäkt för sitt ordval efter att ha kallat den italienska publiken för ”jävla fittor” inför avsparken i playoffmötet mot Italien. I ett inlägg på Instagram skriver han att han tappade fattningen när publiken buade under den svenska nationalsången, men att han i efterhand ångrat sitt ordval enormt mycket.

”Det var inte okej, det är inte okej och jag ber om ursäkt. Jag har mått väldigt dåligt över detta de senaste dagarna. Nu hoppas jag att vi kan dra lärdom av detta och hjälpas åt att få bort dessa dåliga ord med hjälp av mitt dåliga exempel”, skriver han.

Toppnyheter

Peter Lundgren och Kristina Winberg. TT
EU-striden om upphovsrätten

SD:s två parlamentariker tryckte fel – resultatet justeras till 315 mot 314

Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker tryckte fel i omröstningen om ändringar i artikel 11 och 13 i dagens uppmärksammade upphovsrättsomröstning. Både Peter Lundgren och Kristina Winberg ville ändra de omdiskuterade förslagen men röstade i stället för att släppa igenom dessa oförändrade.

”Feltryckningar sker och vi får vara tacksamma att vi inte fällde avgörandet vilket hade skett om en annan MEP (EU-parlamentsledamot) hade tryckt annorlunda”, skriver partiet på sitt EU-parlamentskonto på Twitter, enligt TT.

Tweeten tycks sedan ha raderats, men uppgifterna har bekräftats av riksdagsledamoten Martin Kinnunen som sitter i EU-nämnden.

”Feltryckning av våra MEPs i den röstningen”, skriver han på Twitter.

Artiklarna släpptes igenom med siffrorna 317 mot 312. SD-rösterna har därefter ändrats i efterhand vilket gör att omröstningen om att tillåta ändringsförslag nu endast förlorade med en röst: 314 mot 315.

24 min
Jakop Dalunde, Gunnar Hökmark, Sara Skyttedal och Christofer Fjellner. TT
EU-striden om upphovsrätten

Kritik mot S och SD efter omröstning: ”Är deras fel”

Många politiker och opinionsbildare reagerar starkt på att EU-parlamentet i dag röstade ja till det nya upphovsrättsdirektivet. Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde påminner om att det inte är ”EU” som har fattat beslutet, utan folkligt valda politiker.

”Så gnäll inte på EU. Rösta i stället på en politiker som delar dina värderingar”, skriver han på Twitter.

Själva direktivet gick igenom med röstningssiffrorna 348–274, efter att de omtvistade artikel 11 och 13 först fått grönt ljus. Parlamentet förkastade förslaget om att göra förändringar i dessa med fem rösters marginal.

”Det är svenska sossarnas fel! Om tre av de svenska sossarna röstat nej i stället för ja hade vi vunnit!” skriver M-ledamoten Christofer Fjellner.

Även svenska SD-ledamöter röstade nej till att införa ändringar i artikel 11 och 13, något som KD-politikern Sara Skyttedal uppmärksammar. ”Även Sverigedemokraterna bidrog till inskränkningarna”, skriver hon i en tweet.

Den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark riktar en känga mot båda partierna. ”SD och S samverkade att driva igenom dålig lagstiftning”, skriver han.

42 min
Demonstrationer för direktivet utanför EU-parlamentet. FREDERICK FLORIN / AFP
EU-striden om upphovsrätten

EU-parlamentet röstar ja till skärpt upphovsrätt

EU-parlamentet ger grönt ljus till förslaget om skärpt upphovsrätt med rösterna 348–274. 36 ledamöter avstod. I och med beslutet går frågan vidare till avgörande i ministerrådet.

Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet, fick applåder i parlamentet när resultatet av omröstningen stod klart.

De mest omtvistade delarna, artikel 11 och 13, handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp.

På ena sidan av konflikten har bland annat kreatörer och stora tidningshus stått. Dessa har menat att lagstiftningen kring upphovsrätt inte har hängt med. Kritiker menar att lagstiftningen riskerar att gå för långt och att den kan strypa det fria internet som vi känner det. Man varnar för bland annat länkskatter och uppladdningsfilter.

3 tim
Läs mer om EU-striden om upphovsrätten
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordförande Lars Idermark.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Intern rapport: En stor del kunder borde inte godkänts

Swedbank har inte levt upp till grundläggande krav för hur man ska hantera misstänkt penningtvätt. Det skriver SVT:s Uppdrag granskning som via flera källor tagit del av innehållet i den hemliga rapport som lämnades till banken i början av 2019. En rapport som DI var först att skriva om i mitten på mars.

Rapporten, som tagits fram av den norska toppadvokaten Erling Grimstad, visar bland annat att Swedbank accepterat kunder med stor risk för penningtvätt och att skyldigheterna kring kundkännedom har fallerat. Banken har också misslyckats med att rapportera misstänkta transaktioner och aktiviteter, enligt UG.

”En stor del av högriskkunderna skulle aldrig ha godkänts i banken”, skriver rapportförfattaren.

UG skriver att Grimstad förklarar bankens agerande med att utländska högriskkunder kom att bli några av de mest vinstinbringande för Swedbank Estland. UG pekar också på att slutsatserna i rapporten går stick i stäv med bankens uttalanden att de agerat skyndsamt vid varje misstanke om penningtvätt.

5 min
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Expert: Krisen blev värre med usel kommunikation

Flera experter sågar Swedbanks hantering av penningtvättsanklagelserna och menar att banken förvärrat krisen genom usel kommunikation. Det skriver SvD Näringsliv.

– Swedbank har brutit mot fullständigt grundläggande regler för kommunikation, säger en anonym expert på kriskommunikation.

Enligt krishanteringsexperten Jeanette Fors-Andrée förvärrades läget när den oberoende granskningen offentliggjordes, då den skapade fler frågor än den besvarade.

Flera källor säger till SvD att Swedbanks ledning verkar ha fastnat i en ”bunkermentalitet”.

Idag 08:54
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Interna dokument: Kände till Magnitskij-spåret 2013

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska ha informerats om att banken var inblandad i den så kallade Magnitskij-affären 2013, enligt dokument som SVT Nyheter tagit del av. Då utreddes kopplingarna av bankens estniska filial. Samtidigt pekar uppgifter på att kunder med kopplingar till affären hade pengar i banken så sent som hösten 2018, skriver SVT.

Swedbank har inte velat kommentera SVT:s avslöjande om att pengar från Magnitskij-affären slussats genom banken.

Sergej Magnitskij var en skatterevisor som anlitades av finansmannen Bill Browder 2007 sedan 230 miljoner som betalats i vinstskatt till den ryska staten stals. Magnitskij kom bedragarna på spåren men blev själv häktad, misstänkt för brott. 2009 hittades han död i en cell.

Birgitte Bonnesen var 2013 chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank.

Idag 08:51
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Tomas Eneroth och Isabella Lövin. TT
Sverige och klimathotet

Lövin slår tillbaka mot S: ”Inte överens om Arlanda”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin slår tillbaka mot infrastrukturminister Tomas Eneroths (S) uppgifter om att regeringspartierna är överens om att bygga ut kapaciteten på Arlanda.

– Vi är inte överens om en färdplan för Arlanda, säger Lövin till TT.

Hon menar att regeringspartierna däremot är överens om att flygets utsläpp måste minska kraftigt och att biodrivmedel ska blandas in i flygets bränsle. Frågan om Arlanda diskuteras ännu i regeringen, enligt Lövin.

– För Miljöpartiets del är det helt orealistiskt att vi ska bygga ut flygkapaciteten samtidigt som flyget ska minska sina utsläpp radikalt, säger hon.

I Arlandarådet som ska presentera planen sitter förutom tre ministrar även företrädare för Trafikverket, Luftfartsverket, Swedavia, näringsliv, kommuner och regioner.

4 tim
Flygplan från Atlasjet (Atlas Global), Norwegian och SAS parkerade vid privatjetplattan på Arlanda. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Ministern: Regeringen är enig om Arlanda flygplats

Regeringen är enig om Arlanda flygplats framtid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i en kommentar till TT. Tidigare i dag rapporterade Dagens ETC att det uppstått en splittring mellan S och MP om huruvida Arlanda ska byggas ut eller inte.

S uppges vilja bygga ut Arlanda och göra den till Nordens ledande, samtidigt som MP sätter sig på tvären.

– Det här är en process där tre statsråd har varit med och arbetat tillsammans enligt flygstrategin, säger Eneroth i en kommentar till TT.

– Regeringen har en gemensam uppfattning, fortsätter han.

Igår 15:02
Läs mer om Sverige och klimathotet