M i Stockholm vill bötfälla pulkaåkare på kyrkogård
Pulkaåkandet på Skogskyrkogården i södra Stockholm får Moderaterna att ilskna till och kräver nu att de som åker pulka ska straffas med böter, rapporterar Aftonbladet.
– Det här är ett världsarv, dit människor går för att sörja. Då är det allmänt hyfs att inte jävlas med de människor som går dit för att sörja sina anhöriga, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).
Debatten om pulkaåkandet har pågått i flera år. Kyrkogården är dock en allmän plats och det finns inga regler som förbjuder aktiviteten. När Moderaterna styrde Stockholm sattes skyltar upp som uppmanade människor att avstå från att åka pulka, men skyltarna har sedan dess vandaliserats.
bakgrund
Skogskyrkogården
Wikipedia (sv)
Skogskyrkogården är en begravningsplats i stadsdelen Gamla Enskede inom Stockholms kommun. Den invigdes 1920. Hela anläggningen betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern arkitektur och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.
Begravningsplatsen skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Området var då ett tallbevuxet rullstensåsområde med några sandtag i norr. Arkitekterna utgick från naturens naturliga förutsättningar och skapade ett landskapsrum med sakral känsla med fem begravningskapell, varav tre finns i den sammanbyggda anläggningen Skogskrematoriet. Själva gravplatserna är till största delen ordnade i kvarter inne i tallskogen. Här finns också en minneslund och en monumental kulle, Meditationslunden, samt en urngård i det fria för placering av gravurnor. Skogskyrkogården förvaltas av kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms kommun. Under sommarhalvåret erbjuds regelbundet guidade turer av Stockholms stadsmuseum.
Begravningsplatsen är med sina 100 000 gravplatser störst i landet, räknat i antalet gravplatser. Räknar man till ytan är den näst störst, efter Kvibergs kyrkogård. Den utgör en skiljelinje när det gäller utformning av begravningsplatser världen över. Den centrala kapellanläggningen, Skogskrematoriet, kallades av det ansvariga borgarrådet Yngve Larsson för "stadens skönaste byggnadsverk i vår generation". Området skyddas som såväl världsarv som riksintresse för kulturmiljövård enligt svensk miljölagstiftning.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen