Hem
Arkivbild. (INGVAR KARMHED / SvD / TT / SVD)

M-kvinnor: Gör surrogatmödraskap lagligt

Altruistiskt surrogatmödraskap borde vara tillåtet i Sverige, om det är tydligt reglerat. Det skriver en rad politiker från Moderatkvinnorna på Aftonbladet Debatt.

De tycker att det saknas en saklig debatt om surrogatmödraskap i Sverige och menar att det kan vara ett etiskt acceptabelt sätt att möta ofrivillig barnlöshet.

”I Sverige tillåts livmoderdonation som en metod mot ofrivillig barnlöshet. I de fallen tror vi att kvinnan är fullt kapabel att fatta beslut kring sin egen kropp. Då bör vi även då kunna utreda genom en lämplighetsprövning om en kvinna vill agera surrogatmoder”, skriver debattörerna.

De radar upp flera länder där altruistiskt surrogatmödraskap är tillåtet, och nämner bland annat Storbritannien, Belgien och Nederländerna.

bakgrund
 
Surrogatmödraskap
Wikipedia (sv)
Värdmödraskap, eller surrogatmödraskap, innebär att en kvinna för andras räkning genomgår en graviditet och en förlossning. Surrogatmamman är eller är inte genetiskt besläktad med fostrets genetiska moder. Graviditeten kommer till stånd genom att införa ett befruktat ägg i livmodern på den kvinna som genom graviditet ska bära barnet. Vanligen är uppdragsgivarna även de genetiska föräldrarna, men det förekommer att ägget doneras av surrogatmodern eller av en annan känd eller okänd givare. Vanligen är uppdragsgivarna ett heterosexuellt par, i vilket kvinnan av medicinska orsaker inte kan genomgå en graviditet. Surrogat kommer av latin surrogatum, perfektum participium av surrogare: "Välja i stället för en annan." Surrogat används vanligen i betydelsen "ersättning för". Värdmödraskap är förbjudet i de flesta europeiska länder, inklusive Sverige, men tillåtet i bland annat Storbritannien, Nederländerna och Grekland. I USA regleras det på delstatlig nivå och är tillåtet bland annat i Kalifornien och i Florida. Antalet barn som fötts via värdmödraskap i USA har ökat kraftigt senaste åren. Mellan åren 1999 och 2013 föddes över 18400 barn endast i USA vid värdmödraskap. Två av världens största organisationer för gynekologer och förlossningsläkare, American Collage of Gynacologist and Obstetricians (ACOG) samt American Society of Reproductive Medicine (ASRM) ställer sig båda positiva till värdmödraskap. USA är i dag ledande i att tillgodose värdmödraskap till utländska uppdragsgivare. Europaparlamentets resolution från 2011 slår fast att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnors kroppar och reproduktiva organ.
bakgrund
 
Altruism betyder att hjälpa andra utan att önska något i motprestation
Wikipedia (sv)
Altruism, medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet (motsats till egoism), är att hjälpa andra utan att önska något i motprestation. Till altruism räknas generositet, självuppoffringar, att hjälpa människor med behov, och att frivilligt ge vika för någon annans vilja i strid mot ens egen. Altruism innefattar både den psykologiska viljan till dessa handlingar, samvetet och det beteende som kommer av viljan, men är inte synonymt med empati som i stället handlar om emotionellt medkännande och den psykologiska förståelsen för andras behov. Den empatiska förmågan är dock nära sammanbunden med altruistiska beteenden. Altruism som mänsklig egenskap studeras särskilt inom psykologin.

Debattörerna

Anna Kullendorff, mamma till döttrar födda av surrogat 2013 och 2017

Emma Feldman, ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholms län

Andréa Ström, vice ordförande för Moderatkvinnorna i Stockholm stad samt vice ordförande i socialnämnden i Stockholm stad

Åsa Wackelin, ledamot i Moderatkvinnornas nationella styrelse

Alexandra Anstrell, ledamot i Moderatkvinnornas nationella styrelse

Joanna Sjölander, ordförande för Moderatkvinnorna i Östergötland

Susanne Wahlström, ordförande för Moderatkvinnorna i Jönköpings län

Jeanette Knutstam, vice ordförande för Moderatkvinnorna i Västerbotten

Anna Hrdlicka, ordförande för Moderatkvinnorna på Gotland

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen