Hem
Jessica Rosencrantz (Fredrik Sandberg/TT)

M vill ta bort dagens strandskydd: ”Imponerar inte”

Moderaterna vill avskaffa det generella strandskyddet om de får mandat att bilda en borgerlig regering efter valet. Det skriver M-politikerna Jessica Rosencrantz och John Widegren på SvD:s debattsida. I stället ska kommunerna få möjlighet att själva peka ut sjöar och vattendrag där strandskydd ska gälla.

Debattörerna kritiserar också den reform av strandskyddet som tagits fram av S, MP och C. Förslaget försämrar möjligheterna att utveckla områden i attraktiva miljöer, anser de.

”Att utåt hävda att man värnar landsbygden och en liberalisering av strandskyddet men i riksdagen driva på för förslag i motsatt riktning, imponerar inte.”

Skribenterna

Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson
John Widegren (M), landsbygdspolitisk talesperson

Läs även

bakgrund
 
Strandskydd i Sverige
Wikipedia (sv)
Svenskt strandskydd, som regleras av strandskyddslagen, är en del av svensk lag. Strandskyddslagen tillkom 1950, och ingår sedan 1999 i Miljöbalken. Strandskyddslagen tillkom till följd av den "fritidsutredning" som presenterats 1938. Begreppet allemansrätt etablerades, och med den andra lagstiftade semesterveckan önskade man från myndigheternas sida ta fram åtgärder som kunde underlätta för tätorternas befolkning att komma ut i naturen. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet, som inte ska missgynnas av exempelvis stängsel, murar, bryggor, golfbanor eller byggnader. Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet gäller land- och vattenområdet 100 meter från strandlinjen. Länsstyrelserna har möjlighet att utöka detta område upp till 300 meter, vilket har skett till exempel runt stora delar av Mälaren. Inom ett strandskyddsområde får till exempel inte nya byggnader uppföras eller ändras så att de får nya syften. Inga andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, eller andra åtgärder vidtas som väsentligen förändrar livsvillkoren för djur- och växtarter. Kommunerna och i vissa fall länsstyrelserna kan om det finns särskilda skäl, och om det dessutom är förenligt med strandskyddets syften bevilja dispens (strandskyddsdispens) för dessa åtgärder. Dispens kan ges till exempel om den berörda marken redan används som tomt. Strandskyddslagen har sedan 1 juli 2009 justerats och är föremål för mycken debatt. Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen med flera anser att de utökade dispensmöjligheterna är ett hot mot djur och friluftsliv.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen