Hem
Emmanuel Macron. (Andreea Alexandru / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Macron kritisk: ”Den här processen är inte rätt väg”

Frankrikes president Emmanuel Macron är kritisk till processen för att utse efterträdaren till Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande.

Många vill att ledaren av den största grupperingen efter valet till Europaparlamentet ska få jobbet. Och de flesta politiska grupperingarna i parlamentet har redan utsett en toppkandidat, sina så kallade Spitzenkandidaten.

– Jag tror inte att det här är rätt väg, sa Macron under ett möte i går.

Macron menar att ett automatiskt tillsättande av topposten från den största grupperingen skulle kunna leda till en sämre kandidat, enligt Financial Times. Den franske presidenten är den viktigaste och mest högljudda kritikern av systemet.

Frågan om vem som ska ersätta Juncker senare i höst har blivit en het fråga inför valet till Europaparlamentet.

Så väljs en ny ordförande till kommissionen

Enligt artikel 17 i fördraget FEU ska Europeiska rådet, med hänsyn till valet till Europaparlamentet, föreslå en kandidat till jobbet som ordförande för kommissionen. Sedan ska Europaparlamentet rösta om den kandidaten. En majoritet i parlamentet krävs för att en kandidat ska bli godkänd. Om man inte lyckas uppnå detta ska Europarådet föreslå en ny kandidat inom en månad.

Källa: EU-kommissionen

De olika partigruppernas toppkandidater

EPP - Kristdemokratiska högermittenpartier

Manfred Weber (Tyskland)

S&D - Socialdemokratiska partier

Frans Timmermans (Nederländerna)

ECR - Konservativa, EU-kritiska partier

Jan Zahradil (Tjeckien)

Alde - Liberala partier

Guy Verhofstadt (Belgien)

Margrethe Vestager (Danmark)

Nicola Beer (Tyskland)

Katalin Cseh (Ungern)

Luis Garicano (Spanien)

Emma Bonino (Italien)

Violeta Bulc (Slovenien)

De Gröna - Miljöpartier

Ska Keller (Tyskland)

Bas Eickhout (Nederländerna)

GUE/NGL - Vänsterpartier

Violeta Tomic (Slovenien)

Nico Cue (Belgien)

EFA – Europeiska fria alliansen

Oriol Junqueras (Spanien)

bakgrund
 
Europeiska kommissionens ordförande
Wikipedia (sv)
Europeiska kommissionens ordförande är en hög befattning inom Europeiska unionen som leder Europeiska kommissionen, en av Europeiska unionens institutioner bestående av en unionsmedborgare från varje medlemsstat som tillsammans fungerar som unionens regering. Kommissionens ordförande fungerar därför i det närmaste som unionens premiärminister och är en av unionens absolut mest inflytelserika politiker. Kommissionens ordförande leder och driver arbetet framåt inom kommissionen. Han eller hon företräder kommissionen vid förhandlingar med andra institutioner, representerar unionen i sin helhet vid internationella förhandlingar på regeringschefsnivå och mottar kreditivbrev från ambassadörer från tredjeländer som är ackrediterade vid Europeiska unionen. Ordföranden anger riktlinjer för kommissionens arbete och fördelar de politiska ansvarsområdena mellan övriga ledamöter av kommissionen. På så sätt kan kommissionens ordförande styra vilka lagförslag kommissionen lägger fram. Varje år håller ordföranden ett tal om tillståndet i unionen inför Europaparlamentet i september månad. I talet utvärderar ordföranden det gångna året samt redogör för övergripande politiska riktlinjer inför nästkommande år.Kommissionens ordförande utses efter Europaparlamentsvalet vart femte år. Europeiska rådet föreslår med kvalificerad majoritet en ny ordförande för kommissionen med hänsyn till det senaste Europaparlamentsvalet. Kandidaten måste därefter bli vald av Europaparlamentet och utses tillsammans med sin kommission av Europeiska rådet efter godkännande av Europaparlamentet.Europeiska kommissionens ordförande har sitt kontor på högsta våningen i Berlaymontbyggnaden i Bryssel och bistås av ett generalsekretariat som leds av kommissionens generalsekreterare. Om ordföranden har förhinder, övertas hans eller hennes uppgifter av en vice ordförande eller en ledamot av kommissionen i den turordning ordföranden har fastställt.
 
Europeiska rådet
Wikipedia (sv)
Ej att förväxla med Europarådet eller Europeiska unionens råd.Europeiska rådet, även känt som EU-toppmötet, är en av Europeiska unionens institutioner. Det består av en ordförande samt av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer och Europeiska kommissionens ordförande. Europeiska rådets funktioner och befogenheter kan förenklat liknas vid de som en statschef typiskt har i en stat. Europeiska rådet har till uppgift att nå konsensus bland unionens ledare kring unionens övergripande utveckling och dess allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Europeiska rådet fyller också en viktig roll vid tillsättandet av bland annat en ny kommission, samt vid fördragsändringar. Europeiska rådet saknar däremot lagstiftande funktion; denna funktion utövas helt och hållet av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.Europeiska rådet sammanträder minst två gånger per halvår i Bryssel, Belgien. Institutionen leds av en ordförande, som sedan den 1 december 2014 är Donald Tusk (EPP). Europeiska rådet ska inte blandas ihop med den mellanstatliga organisationen Europarådet eller med Europeiska unionens råd, unionens ena lagstiftande institution.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen