Dammen där flickan kastades ner.  Polisområde Jämtland
Mordförsöket vid kraftverket

Mamman om skräcken: ”Hela livet är bara slut”

Mamman till den bebis som 2016 kastades ner i en kraftverksdamm i Jämtland av sin pappa berättar i en ny Storytel-dokumentär om skräcken hon kände när hon förstod vad som var på väg att hända, skriver Aftonbladet.

– Jag vill inte se, jag vill inte höra, jag vet att jag inte kan göra något, hela livet är bara slut, säger mamman i dokumentären.

Pappan slet barnet ur hennes famn efter ännu ett bråk och när hon försökte nå flickan försökte han ta stryptag på henne och puttade ner henne på marken.

Sedan klättrade han upp på staketet vid kraftverksdammen och kastade ner flickan, som då var 11 månader gammal, mot dammens betongbotten.

Fallet var på 15 meter och bebisen fick allvarliga skador, men överlevde mirakulöst. Pappan blev sedan dömd till 12 års fängelse för mordförsök.

Tidigare

Toppnyheter

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Arkivbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Expert: Troligt att det sker något under juldagen

Om USA inte gör eftergifter i samtalen om kärnvapennedrustning har Nordkorea varnat för en ”julklapp”. Efter den senaste veckans tester, det senaste i fredags, är det troligt att ett vapentest kommer att ske under julen, säger forskaren Ahn Chan-Ihl till AFP.

– Det är väldigt troligt att Nordkorea avfyrar något under juldagen, säger Ahn, som är avhoppare från Nordkorea.

Flera analytiker har spekulerat i att landet i sådana fall skulle kunna avfyra en interkontinental ballistisk robot.

18 min
Kim Jong-Un och ett tidigare vapentest. Arkivbilder. TT
undefined

Nytt test av Nordkorea – armén är ”redo för allt”

Nordkorea har genomfört ett test vid avfyrningsrampen Sohae, enligt landets statliga nyhetsbyrån KCNA. Testet är det andra på en vecka och det senaste i raden av exempel på de allt mer spända relationerna med USA.

Den nordkoreanska ledningen har gett USA till slutet av året på sig att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning sedan de havererade i Sverige i oktober. Arméledaren Pak Jong-Chon varnar USA för att utmana landet.

”Vår armé är redo att göra vad än vår store ledare beslutar”, uppger han enligt Reuters som hänvisar till KCNA.

6 tim
Kim Jong-Un och Kelly Craft TT
undefined

Nordkoreansk ilska efter uttalande om robottester

Nordkorea anklagar USA för ”fientliga provokationer” efter att FN-ambassadören Kelly Craft kallat Nordkoreas robottester för ”djupt kontraproduktiva”, skriver Washington Post.

Nordkorea varnar också för att USA kan ha gått miste om chansen till nya samtal länderna emellan. En icke namngiven talesperson menar att uttalandet har hjälpt landet att fatta ett definitivt beslut i frågan, nu när den tidsfrist som Kim Jong-Un satt upp för USA kommer allt närmare.

Vad det beslutet innebär är ännu inte klarlagt.

12 dec
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbild, antarktis. Kaspersky Lab / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Världens djupaste ravin har hittats i Antarktis

Det som beskrivs som världens djupaste ravin har hittats i östra Antarktis, skriver flera medier. Ravinen är 3 500 meter djup och ligger i Denmanglaciären.

Forskarna bakom upptäckten skriver i tidskriften Nature Geoscience att ravinen kan bidra till en bättre förståelse för klimatförändringarnas påverkan på glaciärer, bland annat hur glaciärer längs med de transatlantiska bergen skyddas av stabiliserande åsar.

Enligt TT anser forskarna att fyndet visar på behovet av fortsatta och snabba forskningsinsatser på kontinenten.

43 min
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kryssningar måste vara hållbara för att locka folk”

Opinion Från och med årsskiftet måste alla kryssningsfartyg och andra typer av fartyg uppfylla nya krav på utsläpp av svaveloxid. Gränsen sänks i hela världen från dagens 3,5 till 0,5 – helt nödvändigt inte bara för miljön utan för branschens överlevnad, skriver Geir Kronbæck, vd på Royal caribbean cruise lines på NWT:s debattsida.

I dag står kryssningsflottan med sina 300 skepp för 0,2 procent av det globala koldioxidavtrycket. Eftersom kryssningsbranschens mål är att ge gästerna en semester med vackra upplevelser kommer mer att göras framöver. Utan vackra destinationer och kristallklart vatten är kryssningsindustrin inte attraktiv för gästerna. Därför måste vi jobba hållbart, menar han.

3 tim
Michelle Obama, Greta Thunberg TT
undefined

Michelle Obamas stöd till Thunberg efter påhoppen

Michelle Obama försvarar Greta Thunberg efter påhoppen från bland annat USA:s och Brasiliens presidenter, skriver CNN.

”Ignorera alla tvivlare och kom ihåg att miljontals människor hejar på dig”, skriver tidigare presidenthustrun på Twitter.

Det var efter att svenska klimataktivisten utsetts till ”Person of the year” av Time Magazine som Donald Trump uppmanade henne att ”ta tag i sina aggressionsproblem och gå på bio med en kompis”. I tisdags kallade brasilianska presidenten Jair Bolsonaro henne för en snorunge.

Idag 07:34
Läs mer om Klimatförändringarna
Bild från klimattoppmötet Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Forskare sågar toppmötets oförmåga att nå resultat

De strandade förhandlingarna vid klimattoppmötet i Madrid får hård kritik från flera forskare. Den svenska professorn i miljövetenskap Johan Rockström kallar läget ”verkligen allvarligt”.

– Det börjar bli oerhört svårt att upprätthålla trovärdighet i processen, säger han till SvD, och syftar på att det har tagit fyra år att knyta ihop trådarna efter Parisavtalet 2015.

Alden Meyer, som är policychef för en forskargrupp med fokus på klimatet, säger att mötet visar på vilken klyfta som finns mellan vetenskapen och politiken.

– Jag har aldrig sett en sådan skillnad i vad vetenskapen kräver, vad världens invånare vill ha, och vad klimatförhandlingarna resulterar i, säger han till AFP.

3 tim
Klimatmötet i Madrid. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot låga ambitioner: ”Håller på att fucka upp”

Trots att klimatmötet i Madrid skulle ha avslutats i går kväll finns fortfarande ingen överenskommelse i sikte och många menar att ambitionerna är alldeles för låga, rapporterar flera medier.

Bland annat Norge, Mexiko, de afrikanska länderna och EU kräver betydligt högre ambitioner inför nästa års möte i Skottland efter att Chile presenterat ett utkast till förslag. Även klimatorganisationer är kritiska.

– Politikerna här håller på att fucka upp, och folk över hela världen måste resa sig för att rädda planeten, säger Mohamed Adow på tankesmedjan Power Shift Africa till SVT.

Idag 13:51
Klimatmötet i Madrid.  Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Målet: Nytt klimatavtal klart till lördagskvällen

Efter de strandade förhandlingarna hoppas man nu att komma överens om ett nytt klimatavtal senast i kväll, meddelar Andrés Landerretche från COP25:s ordförandegrupp vid en pressträff i Madrid. Slutförslaget som värdnationen Chile lade fram ratades direkt med motiveringen att det är ett steg bakom från vad som står i Parisavtalet.

– Det finns inga krav på ökade ambitioner i texten och det är inte acceptabelt, sa företrädare för Bhutan, som talade för gruppen av minst utvecklade länder, enligt SVT.

Länder som USA, Brasilien och Japan beskrivs vara stoppklossar för att komma fram till ett avtal.

Idag 14:33
Läs mer om Klimatmötet i Madrid
Margaret Thatcher och Ronald Reagan/Donald Trump och Boris Johnson. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Konservatismen är inte vad den en gång var

Boris Johnsons valseger i Storbritannien var ytterligare en spik i kistan för Ronald Reagans och Margaret Thatchers konservatism, skriver Stephen Fidler och Gerald Seib i en analys i Wall Street Journal.

Likt Donald Trump är Johnsons version av konservatism tydligt riktad mot arbetarklassväljare, skriver de. Den spelar på oro för hög invandring samtidigt som den lovar välfärdssatsningar. Labour försökte kontra med att lova ännu mer, vilket ledde till frågor om partiets trovärdighet.

Observers Tim Bale håller inte med om den analysen. I hans ögon är Johnson en ganska vanlig brittisk politiker på högerkanten, vars finanspolitiska ideal är att staten ska spendera så lite som möjligt. Han köper inte premiärministerns tal om att ”läka en splittrad nation”.

”Alla hans föregångare gjorde liknande utfästelser utanför 10 Downing Streets trappor, bara för att kliva in genom den blanka svarta dörren och göra i stort sett det motsatta”.

2 tim
Arkivbild. Boris Johnson efter torsdagens valseger.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pundet på väg att bli årets bästa valuta efter valspurt

Det brittiska pundet ser ut att avsluta året som den valuta som har utvecklats bäst av alla stora valutor, rapporterar Bloomberg. Hittills i år har pundet stärkts över 4,5 procent mot dollarn, och 3 procent den här månaden.

Nyhetsbyrån noterar att torsdagens val, där det blev en klar seger för Boris Johnsons Toryparti, innebär att en stor risk ur investerarnas synpunkt har försvunnit.

Valutastrategen Marc Chandler menar att ”allt som kunde gå rätt gick rätt” i veckan. Det syntes också i pundkursen, som efter torsdagens val stärktes mot dollarn.

– Folk var trötta på brexit och så glada att få det överstökat, säger han till nyhetsbyrån.

På fredagen backade valutan dock något igen, vilket kopplas till vinsthemtagning. Analytikern Derek Halpenny tror inte på ytterligare förstärkning.

– Det här kan vara allt vi får just nu. Det positiva valresultatet verkar ha varit inprisat i pundet, säger han till sajten Pound Sterling Live.

Idag 10:16
Labours partiledare Jeremy Corbyn. Owen Humphreys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Nytt nederlag för Europas socialdemokrater

Opinion Även i dag är det brittiska valet i fokus på många ledarsidor. Utfallet kan ses som en andra omröstning om brexit, skriver HD/Sydsvenskan i sin ledare. ”Med Tories storseger är vägen ut ur EU till sist utstakad, men inte utan fallgropar.”

DN:s ledarsida slår fast att Johnson nu måste tämja brexitfanatikerna – valet kommer med en bitter eftersmak. ”Johnsons nejkampanj i folkomröstningen byggde på lögner och överdrifter som nu ska testas mot verkligheten.”

Även Labours katastrofval får uppmärksamhet. Olof Ehrenkrona skriver i en ledare i SvD att väljarna entydigt har avvisat den vänsterpopulistiska vågen. ”Resultatet i det brittiska valet blev ännu ett nederlag för Europas socialdemokrati.”

Samma linje är Aftonbladets Anders Lindberg inne på. ”Om inte en rejäl vänsterpolitik räckte för att vinna val, vad ska man göra då?” Labour, såväl som den svenska socialdemokratin, måste på allvar fråga sig varför ”arbetarnas partier tappat kontakten med arbetarna”.

Idag 07:02
Läs mer om Valet i Storbritannien
Illustrationsbild/SD-ledaren Jimmie Åkesson. TT
Opinionsläget

”En ekonomisk kris skulle kunna missgynna SD”

Under hösten har Sverigedemokraterna tagit över Moderaternas plats som näst största parti, bland annat eftersom många väljare ser SD som mer trovärdiga och konsekventa än M i frågor som rör kriminalitet. Det säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, till SvD.

Men en ekonomisk kris skulle kunna bromsa SD:s framgångar till fördel för Moderaterna och de andra partierna. Jungar tror att väljarna då kanske skulle rösta på partier som har trovärdighet i att hantera ekonomiska frågor och tillväxt.

– I den typen av frågor har Sverigedemokraterna inget stort förtroende hos väljarna, säger hon.

6 tim
Jimmie Åkesson (SD)/Stefan Löfven (S). TTs
undefined

SD och S på samma nivå – bara tiondelar skiljer

Bara tiondelar skiljer SD och S i SvD/GP/Sifos sista mätning för året. S har 24,6 procent medan SD har 24,4 procent.

På fyra månader har SD lyckats locka 400 000 nya väljare, en bedrift som Sifos opinionschef Toivo Sjörén kallar ”remarkabel”.

M-ledaren Ulf Kristerssons möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson tycks inte ha påverkat opinionen. Debatten som följde det som förintelseöverlevaren Hedi Fried upplevde som ett brutet löfte från Kristersson har heller inte gjort någon större skillnad för väljarna.

– Väljarna är ganska okänsliga för den aktuella politiska debatten, säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Igår 16:04
Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristdemokraterna backar mest i senaste mätningen

KD är det enda parti som backar stort i SvD/GP/Sifos sista mätning för året – knappt 2 procentenheter. Det är den enda signifikanta förändringen i mätningen jämfört med november. Centern backar med 0,3 procentenheter.

Liberalerna är nu precis på riksdagsspärren med 4,0 procent. Vid förra mätningen i november låg partiet på 3,5 procent.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet står stilla med 4,7 respektive 9,7 procent av väljarstödet.

Igår 16:34
Läs mer om Opinionsläget