Man dömd för mord på Uyinene Mrwetyana. Mia Holmberg Karlsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnovåldet i Sydafrika

Man får tre livstidsstraff efter brutalt kvinnomord

En man i Sydafrika har dömts till tre livstidsstraff för att ha våldtagit och mördat 19-åriga studenten Uyinene Mrwetyana, rapporterar lokala medier.

I augusti i år var den unga kvinnan på postkontoret i Kapstaden för att hämta ut en försändelse när mannen som jobbade där attackerade henne. Sedan låste han in hennes döda kropp i ett skåp på postkontoret.

– Jag är ansvarig för mina handlingar, jag hade för avsikt att våldta och mörda, säger den nu dömde mannen i rätten.

Mordet ledde till en stark protestvåg mot kvinnovåld i Sydafrika.

Tidigare

Toppnyheter

Flyktingboende i Överkalix.  TT
Svenskt mottagande

Språkkrav diskuteras i migrationskommittén

Språk- och samhällskunskapskrav finns bland förslagen för nya krav för att få permanent uppehållstillstånd. Förslaget diskuteras i migrationskommittén som ska försöka forma den framtida migrationspolitiken, skriver TT.

Partiernas representanter i kommittén håller i dag sitt tredje sammanträde med målet att nå fram till en bred överenskommelse om migrationen. Bland annat ska politikerna ta ställning till en rad förslag, till exempel om tillfälliga uppehållstillstånd, inte permanenta, ska vara huvudregel när asylsökande anses behöva skydd.

28 min
Nyamko Sabuni. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L vill införa snabbspår för ogrundade asylansökningar

Asylansökningar från personer som kommer från säkra länder borde kunna hanteras i ett snabbspår för att inte ta resurser från personer med skyddsskäl. Det föreslår Liberalerna. I en intervju med DN säger partiledaren Nyamko Sabuni att en sådan lista över säkra länder borde antas av Sverige.

Partiet vill också att preskriptionstiden för personer som fått avslag förlängs. Om dagens gräns på fyra år utökas kan det innebära att fler återvänder till sina hemländer, enligt Sabuni.

Igår 22:20
Läs mer om Svenskt mottagande