Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Avesta

Man jagas för mord i Avesta – flydde med ett barn

En man i 45-årsåldern misstänks för att ha mördat en kvinna han haft en relation till i Avesta och sedan lämnat staden tillsammans med ett barn, skriver polisen på sin hemsida. Enligt polisen har ingen kropp påträffats i utredningen.

Polisen genomför just nu en stor sökinsats i staden och bland annat har en helikopter satts in, skriver Aftonbladet.

Hot ska ha riktats mot en eller flera medlemmar i den aktuella familjen, enligt tidningens uppgifter.

Toppnyheter

Trumps USA Krisen i Venezuela
JIM WATSON / AFP
Trumps USA Krisen i Venezuela

Trump: ”Den som ger stöd till Maduro förlorar allt”

Åratal av socialistiskt styre har tagit Venezuela till ruinens brant. Det sa USA:s president Donald Trump vid ett tal i Miami, Florida, inför amerikaner med venezuelanska och kubanska rötter. I talet underströk han på nytt stödet för oppositionsledaren Juan Guaidó.

Trump uppmanade också militären i Venezuela att ta avstånd från president Nicolás Maduro.

– [Om ni inte gör det] kommer ni att förlora allt.

Inför Trumps tal sändes ett uttalande av Guaidó på storbildsskärm, rapporterar CNN. Han tackade för stödet från Trump och USA och uttryckte förhoppningar om ett fritt Venezuela.

En maktstrid pågår i landet och Guaidó har utropat sig till interimpresident och har stöd av många länder.

Igår 22:17
Manu Chao och Richard Branson. TT
Krisen i Venezuela

Branson: Stödkonsert ska locka 300 000 besökare

Miljardären Richard Branson står bakom en stödkonsert för Venezuelas folk som kommer att hållas vid Colombias gräns på torsdag. Upp till 300 000 besökare väntas till konserten, uppger Branson för AP.

Bland artisterna märks den franske sångaren Manu Chao, det mexikanska bandet Mana och den spanske musikern Alejandro Sanz. Livesändningar via internet ska dra in pengar som ska hjälpa behövande i Venezuela, ett land som befinner sig i djup ekonomisk och politisk kris.

Konserten hålls i gränsstaden Cúcuta dit många människor från Venezuela har tagit sin tillflykt. Det är också den plats där mat och mediciner staplas på hög på grund av Venezuelas president Nicolás Maduros blockad.

Igår 21:29
Jorge Arreaza (t.v) och Esteban González Pons EU-parlamentet och TT
Krisen i Venezuela

Grupp med EU-politiker avvisas från Venezuela

Fem Europaparlamentariker har stoppats på flygplatsen i Venezuelas huvudstad Caracas, skriver El País.

Politikerna hade rest till landet för att träffa oppositionsledaren Juan Guaidó och ska enligt tidningen komma från Spanien, Portugal och Nederländerna. De tillhör Europaparlamentets EPP-grupp där även de svenska partierna KD och M ingår.

Den spanske EU-parlamentarikern Esteban González Pons skriver på Twitter att gruppen avvisas och har blivit fråntagna sina pass.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza menar att gruppen med politiker för flera dagar sedan fick besked att de inte skulle få komma in i landet. Han skriver på Twitter att politikerna ”avsåg att besöka landet med konspiratoriska motiv”

Igår 07:19
Läs mer om Trumps USA
Carl Bildt. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Carl Bildt om Gui Minhai: Sänk tonläget, M och KD

Moderaterna och Kristdemokraterna har de senaste dagarna riktat hård kritik mot UD och utrikesminister Margot Wallström (S) med anledning av den svenska Kina-ambassadörens möte om Gui Minhai. Nu ber förre utrikesministern Carl Bildt sina partikamrater att sänka tonläget.

– Jag tror inte att offentlig polemik gör saken bättre. Oppositionen i riksdagen har andra kanaler för att få klarhet eller framföra synpunkter, säger han till Aftonbladet.

UD meddelade under måndagskvällen att man skickar inspektörer till ambassaden i Peking för att stötta personalen i deras arbete och få en tydligare bild av vad som hänt, skriver TT.

Igår 22:03
Gui Minhai/Anna Lindstedt. TT
Fallet Gui Minhai

Säpo och åklagare oeniga om brottsrubriceringen

Säkerhetspolisen och åklagaren är inte överens om rubriceringen i utredningen mot Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt, rapporterar SVT Nyheter.

Åklagaren vill utreda om en förundersökning ska inledas om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt med anledning av det omtalade mötet om Gui Minhai som Lindstedt kallade till. Det brottet kan ge fängelse i högst två år.

Säpo hade beskrivit ärendet som trolöshet vid förhandling med främmande makt, vilket kan ge upp till tio års fängelse.

– Då måste man även uppfylla kravet på att den misstänkte orsakat Sverige ”ett avsevärt men”, säger Iain Cameron, professor i internationell rätt vid Uppsala universitet, till SVT.

Igår 17:29
Arkivbild. Wallström. Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström förtegen: ”Det får andra spekulera i”

Margot Wallström vill inte svara på om hon har fortsatt förtroende för Kina-ambassadören Anna Lindstedt efter det hemliga mötet om den fängslade förläggaren Gui Minhai, skriver TT.

Enligt Wallström kände ingen som nu arbetar med ärendet på Utrikesdepartementet till att mötet hade ägt rum. Utrikesministern är dock förtegen om hur allvarlig situationen uppfattas för UD.

– Det får andra spekulera i. Vad vi har framför för ögonen är säkerheten för den som är ett konsulärt ärende för oss, säger Wallström och syftar på Gui Minhai.

Igår 09:13
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Lena Hallengren. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Politisk ilska mot läckan: ”Fullständigt oacceptabelt”

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på avslöjandet om att flera miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat ute på nätet. I ett skriftligt uttalande till TT säger hon att det ”givetvis är fullständigt oacceptabelt”.

”Ingen region eller landsting kan genom upphandling frånsäga sig ansvaret för patientsäkerheten eller skyddet av känsliga personuppgifter”, skriver hon.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall är ”förbannad och orolig” och uppmanar alla inblandade att ta ansvar.

”Luckor i säkerheten för patientens personliga integritet ska inte förekomma i svensk sjukvård.”

Igår 20:35
Illustrationsbilder. TT
Vårdguiden-läckan

Analyser: Läckan saknar motstycke i svensk historia

Computer Swedens uppgifter om att miljontals samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppet på nätet är en av de värsta läckorna i svensk historia, säger Ekots it-reporter Joel Westerholm till SR.

Samtalen innehåller känslig information som hälsotillstånd, vilka mediciner inringarna äter, personnummer och telefonnummer.

– Jag kan inte minnas att något i den här magnituden hänt i Sverige tidigare så det är väldigt exceptionellt, säger Westerholm.

Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng skriver att tidningen har arbetat för att minska skadan för allmänheten.

”Hur det värsta svenska integritetshaveriet i mannaminne kunnat hända behöver nu givetvis utredas grundligt av myndigheterna.”

Igår 15:39
Vårdguiden-läckan

Miljontals samtal till 1177 låg helt öppet på nätet

2,7 miljoner samtal som ringts till 1177 Vårdguiden sedan 2013 har legat ute på nätet, helt öppet och utan lösenordsskydd, rapporterar Computer Sweden.

Totalt rör det sig om hundratusentals timmar av samtal. De innehåller bland annat känsliga uppgifter om sjukdomshistorik och mediciner. I flera fall uppger inringarna sina personnummer.

Samtalen som har legat ute på nätet har tagits emot av vårdentreprenören Medicall. Företaget använder sig av callcenter-systemet Biz 2.0 som levereras av svenska företaget Voice Integrate Nordic AB.

– Detta är katastrofalt, det är ju känsliga uppgifter. Vi hade ingen aning om att det låg till så här, säger Voice Integrate Nordic AB:s vd Tommy Ekström till sajten.

Igår 12:50
Läs mer om Vårdguiden-läckan
Kvinnor som uppges vara medlemmar i IS bevakas av en kvinnlig SDF-soldat. BULENT KILIC / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Expert: Ingen skyldighet att bistå svenska IS-terrorister

Det finns ingen juridisk skyldighet för Sveriges regering att bistå med att skicka hem svenska IS-anhängare som gripits i Syrien eller Irak. Det säger Mark Klamberg, docent i folkrätt och lektor vid Stockholms universitet, till TT.

USA:s president Donald Trump vill att europeiska länder ska ta tillbaka personer som anslutit sig till terrorgruppen och gripits. Men enligt Klamberg går det inte att ställa den typen av krav. I stället är det upp till staten att hjälpa till om man så önskar, säger han.

– Det skulle ju inte vara särskilt populärt bland väljarna om den svenska staten gjorde allt den kan för att misstänkta terrorister ska komma tillbaka till Sverige, det finns ju en del politik i det här, säger Klamberg.

Igår 20:48
Damberg och Wallström. TT
Svenskarna i IS-kriget

IS-medlemmar kan inte räkna med svensk hjälp

Personer som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen IS och därefter gripits kan inte räkna med svensk konsulär hjälp, säger utrikesminister Margot Wallström (S) enligt Sveriges Radio.

– Sen är det ju skillnad på dem som har varit stridande och deras barn, och det är en fråga som vi diskuterar just nu hur man ska hantera, så att det här får vi återkomma till, fortsätter hon.

Margot Wallström säger att Sverige jämför med de andra nordiska länderna, men tror att det är svårt att hitta en gemensam linje för hela EU. Både hon och inrikesminister Mikael Damberg pekar på att UD sedan 2011 avrått från resor till Syrien. Damberg tillägger att Säpo håller koll på de personer som kommer från Sverige och att de som själva återvänder hem kommer ställas inför rätta.

– Svenska domstolar har långtgående behörighet att döma för brott kopplat till terrorism oavsett var brottet begåtts, säger han till TT.

Igår 11:46
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
En av de kvinnor som AFP har intervjuat i Al-Hol. BULENT KILIC / AFP
Kampen mot IS

IS-kvinnor känslig fråga i Frankrike: ”Är inga djur”

Även i Frankrike väcks nu frågan om kvinnliga IS-återvändare som gripits efter att ha flytt från terrorgruppen och nu befinner sig i flyktingläger.

I lägret Al-Hol har omkring 500 utländska kvinnor placerats de senaste månaderna och AFP har talat med flera som kommer från Frankrike.

– Vi är inte djur, vi är människor. Vi har hjärtan, vi har en själ, säger en av kvinnorna och spänner blicken i fotografens kamera.

I Frankrike, som upplevt många dödliga IS-attacker, är frågan om att låta kvinnorna och deras barn återvända känslig. Särskilt stor är tveksamheten när det gäller de personer som stannat ända till dess att terrorgruppen nu förlorat sina sista områden.

Igår 21:10
Kampen mot IS

Brittiska IS-kvinnan: ”Många borde ha sympati”

Brittiska Shamima Begum anser att många människor borde ha sympati med henne efter det hon har gått igenom.

Det säger 19-åringen som för fyra år sedan anslöt sig till IS i Syrien och nu vill återvända hem till Storbritannien.

Vissa politiker vill hindra Begum från att återvända eftersom de anser att hon är ett säkerhetshot. Själv hävdar hon att det inte finns några bevis för att hon gjorde något som var farligt.

19-åringen befinner sig nu i ett syriskt flyktingläger och födde i helgen barn.

Igår 09:21
Shamima Begums syster Renu Begum håller en bild av systern/illustrationsbild, kvinna i syriskt flyktingläger. TT
Kampen mot IS

Familjen: Shamima, 19, har fått barn i flyktinglägret

19-åriga Shamima Begum som lämnade Storbritannien för att ansluta sig sig till IS för fyra år sedan har fött en pojke, skriver Sky News. Begum befinner sig i ett flyktingläger i Syrien och uppger att hon flytt från terrorgruppen och att hon vill komma hem. En advokat som företräder tonåringens familj säger att hon och barnet mår bra.

Frågan om Begum har väckt starka känslor i Storbritannien och vissa politiker vill hindra Begum från att återvända. Om hon kommer hem och döms till fängelse har familjen sagt att de är beredda att ta hand om barnet eftersom de inte vill att skattebetalarna ska behöva stå för notan, skriver The Telegraph.

17 feb
Läs mer om Kampen mot IS

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May. PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrar vill att May slutar hota med avtalslös brexit

Fyra brittiska ministrar uppmanar premiärminister Theresa May att sluta använda hotet om en avtalslös brexit som en förhandlingstaktik, skriver The Guardian.

Bakom kravet står David Gauke, Amber Rudd, Greg Clark och David Mundell. Det ska ha framförts vid ett möte med May i dag inför premiärministerns resa till Bryssel på onsdag.

Det som väckt ministrarnas oro uppges vara flera alarmerande besked från företag och fabriker den senaste tiden.

Igår 20:10
SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Sju parlamentariker lämnar Labour – bildar ny grupp

Sju parlamentariker för Labour meddelar under måndagen att de lämnar partiet för att bilda en egen grupp, skriver Sky News.

En av dem som nu blir politisk vilde, Chris Leslie, anklagar partiledaren Jeremy Corbyn för att ha svikit Europa genom att tillåta brexit.

Han anklagar också partiet för en ”avskyvärd kultur” där debatten om antisemitism hela tiden stängs ner.

– Nu är det nog. Det måste finnas ett bättre sätt framåt, säger han.

Igår 10:38
Labourledaren Jeremy Corbyn Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labour-politiker uppges vara på väg att sluta

En liten grupp av parlamentsledamöter från det brittiska oppositionspartiet Labour är på väg att hoppa av partiet, uppger högt uppsatta källor för BBC.

Gruppen motsätter sig hur ledningen har hanterat brexit och påstådda antisemitiska hatbrott inom partiet.

Parlamentsledamoten Stephen Kinnock, som är en uttalad kritiker av partiledaren Jeremy Corbyn, har uppmanat utbrytargruppen att ”stanna och slåss”.

Labours ekonomiskpolitiske talesperson John McDonnell säger till BBC att partiet håller ihop i frågan om brexit och att man kommer agera kraftfullt mot anklagelserna om antisemitism.

Igår 06:40
Läs mer om Brexit