Arkivbild från Uppsala domkyrka.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sexuella ofredandena i Uppsala

Man med munskydd döms för sexuella övergrepp

Den man som iklädd munskydd vid flera tillfällen överfallit kvinnor i Uppsala döms för två fall av sexuellt övergrepp och nio fall av sexuellt ofredande, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Mannen döms till skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst. Han ska också betala skadestånd till de drabbade kvinnorna.

Toppnyheter

Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Miljöpartiets kritik mot Löfven: ”Han kan bättre”

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling är kritisk till statsminister Stefan Löfvens uttalande om att Sverige behöver “rejält många färre” asylsökande.

I ett inlägg på Facebook skriver Ling att uttalandet är olyckligt och att Löfven kan bättre än så.

”Sverige och andra demokratier ska vara en fristad från förföljelse. Vi bör samarbeta inom EU och arbeta för ett jämnt fördelat mottagande. Sverige ska inte delta i det race mot botten vissa länder deltar i.”

2 tim
Statsminister Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven vill få ner antalet asylsökande: ”Rejält färre”

Statsminister Stefan Löfven uppger i en intervju med DN att Sverige inte ska ta emot fler asylsökande än vad landet klarar av att integrera.

– Vi ska visa att antalet asylsökande blir färre – rejält många färre för att vi ska klara integrationen, säger Löfven.

Han påpekar också att han planerar att sitta kvar som partiordförande vid valet 2022 trots rykten under förra året att han planerar att avgå under 2021. Statsministern säger att han känner sig trygg i partiets värderingar trots debatten om att partiet befinner sig i en kris. Löfven säger att det inte är en kris om S själva vet riktningen.

Igår 14:58
Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M: Tredje gången Löfven lovar minskad invandring

Opinion Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard (M) kritiserar Stefan Löfven för Socialdemokraternas invandringspolitik.

Efter att Löfven sagt att antalet asylsökande ska bli ”rejält många färre” skriver Kristersson att det är tredje gången Löfven lovar att invandringen ska minska. Om statsministern menar allvar måste han säga ja till M:s förslag om en ”ny, stram och hållbar invandringspolitik”, skriver Kristersson på Facebook.

Även Malmer Stenergard vill se ett långsiktigt samarbete med S om migrationspolitiken. S har gått Miljöpartiet till mötes samtidigt som det finns en klar majoritet för en stram invandring, skriver hon i en debattartikel i Aftonbladet. Låsningarna och de dåliga kompromisserna är ”ett hån mot väljarna och riksdagen”, menar hon.

Idag 04:31
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Riksrättsåtalet
Monica Lewinsky, 2018. Jordan Strauss / TT NYHETSBYR≈N
Trumps USA Riksrättsåtalet

Lewinsky om Trumps team: Are you f---ing kidding me?

Att advokaten Ken Starr ska ingå i president Donald Trumps försvarsteam under riksrätten i senaten har väckt känslor. Starr kopplas starkt till att ha utrett den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och Lewinsky-affären.

Monica Lewinsky var praktikant i Vita huset och hade en relation till Clinton vilket i förlängningen ledde fram till riksrättsåtalet 1998. På Twitter tycks Lewinsky kommentera valet av Starr. ”This is definitely an 'are you f---ing kidding me?' kinda day”, skriver den i dag 46-åriga Lewinsky.

Lewinsky har engagerat sig i frågor om näthat och mobbning. Hon har också uttalat sig i me too-frågor.

15 min
Hillary och Bill Clinton under riksrättsrättegången/Ken Starr. TT/Wikimedia
undefined

Utredde Bill Clinton – nu ska Starr försvara Trump

Advokaten Kenneth Starr kommer att representera Donald Trump under riksrättsrättegången mot presidenten, uppger flera amerikanska medier.

Starr, som ledde utredningen som ledde till riksrättsåtalet mot Bill Clinton, är en av tre förstärkningar till Trumps juridiska team. En annan är den tidigare Harvardprofessorn Alan Dershowitz som var ett av OJ Simpsons ombud i mordrättegången.

Riksrättsrättegången inleddes formellt i går, när anklagelsepunkterna mot Trump presenterades i senaten.

Igår 15:24
Donald Trump, Bill Clinton och Andrew Johnson. TT
undefined

Analys: Åtalet mot Trump det mest motiverade hittills

Riksrättsrättegången mot Donald Trump är den tredje i USA:s historia – och den mest välunderbyggda och legitima, skriver The Guardians Jonathan Freedland i en analys.

Både Andrew Johnson, som ställdes inför riksrätt 1868, och Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter att ha fångats i en fälla av sina politiska motståndare. I fallet Trump är anklagelserna uppenbart motiverade, skriver Freedland men tillägger att allt tyder på att presidenten frias.

”Trump är skyldigare än sina föregångare – men han har också mycket, mycket mer tur”.

Historikern Thomas Whalen, som forskar på amerikansk presidenthistoria, påpekar att en sak skiljer de tre riksrättsprocesserna åt: medieklimatet som gör att ingen kommer undan den massiva rapporteringen.

– Många vill inte höra mer om Trump och riksrätten. Men de kommer att få det ändå.

Igår 19:05
Läs mer om Trumps USA
Johan Forssell (M) och Johan Pehrson (L).  TT
Rånen mot äldre

M och L vill se tuffare straff: ”Cynisk, brutal ekvation”

Moderaterna och Liberalerna kräver hårdare straff för att komma åt de kriminella som riktar in sig på att råna äldre personer, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det är en cynisk, brutal matematisk ekvation som i dag faller ut till gärningsmännens fördel, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar att det är viktigt att brotten mot äldre blir utredda. Även han anser att dagens straff är för milda mot bakgrund av den kränkning som drabbar offren.

3 tim
Arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt rånvåg mot äldre i Malmö – tolv nya fall

Under fredagen uppdagades tolv nya fall av rån mot äldre i Malmö, skriver Sydsvenskan. Enligt polisen rör det sig i vissa fall om fullbordade rån där gärningsmannen lyckats komma över värdesaker eller kontanter.

Enligt Andreas Hulting som är befäl vid polisens regionledningscentral känns tillvägagångssättet igen från tidigare fall. Gärningsmannen kan till exempel ringa upp och utge sig själv för att vara polis eller mäklare.

3 tim
Arkivbilder TT
undefined

Ledare: Äldst och yngst blir rånarnas bytesdjur

Opinion Brottsligheten i samhället och Socialdemokraternas läge i opinionen är två ämnen som tas upp på dagens ledarsidor.

GP:s politiske redaktör Adam Cwejman tar upp det ökade antalet sprängningar och rånen mot unga i en ledare i Göteborgs-Posten. Han menar att brotten kommer att få långtgående konsekvenser i hur vi betraktar våra medmänniskor om inte regeringen går från ord till handling.

Sydsvenskans ledare är inne på samma ämne och fokuserar på rånen som riktas mot barn och pensionärer. Tidningen drar paralleller till en djungel där gärningsmännen väljer ut de svagaste och mest sårbara i gruppen, de äldsta och de yngsta, som bytesdjur. ”Om Sverige ska förbli ett land med hög nivå av mellanmänsklig tillit måste detta få ett slut”, skriver ledarsidan.

Det är inte ledarskiftet i Vänsterpartiet utan den knakande relationen till LO som borde bekymra Socialdemokraterna mest, skriver ledarskribenten Ingvar Persson i Aftonbladet. ”Utan banden till fackföreningsrörelsen skulle socialdemokraterna på riktigt vara ett parti bland alla andra”, skriver han.

3 tim
Läs mer om Rånen mot äldre