Siraj Ibn Wahhaj/området i New Mexico. TT
Fritagna barnen i New Mexico

Man uppges ha tränat barn att begå skolskjutningar

En av de män som greps efter att elva undernärda barn hittats i en nedgrävd husvagn i New Mexico misstänks ha tränat flera av barnen att begå skolskjutningar, skriver amerikanska medier.

Siraj Ibn Wahhaj uppges ha bedrivit vapenträning med några av barnen med detta syfte, vilket framgår av domstolsdokument som AP har tagit del av.

Wahhaj greps, tillsammans med fyra andra vuxna, tidigare i veckan. Han misstänks ha kidnappat sin son från hans mamma i Georgia. I området hittades en nedgrävd husvagn med elva barn som var illa däran. Sonen har hittats död i samma område.

Toppnyheter

James Guillory / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Ovetjkins målform håller i sig – nytt hattrick i natt

Aleksandr Ovetjkins galna målform håller i sig. När hans Washington slog Carolina i natt stod den ryske stjärnan för tre mål. Även i tisdags, borta mot Detroit, levererade Ovetjkin ett hattrick.

Slutligen vann Washington med 6–5 efter straffar.

– Jag försöker bara göra mitt jobb. Alla vill göra mål. I den här ligan är det svårt att göra det. Jag har turen att spela med bra spelare som ger mig bra lägen att göra mål, jag måste bara göra mitt jobb, säger Ovetjkin till nhl.com.

Ovetjkin har nu gjort 28 mål och 14 assist på 31 matcher den här säsongen och är NHL:s regerande målkung.

Idag 07:22
Filip Chytil och Oliver Ekman-Larsson. BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 18/19

Oliver Ekman-Larssons mål räddade Arizona

Arizona vänder 0–3-underläge till 4–3-seger mot New York Rangers på Madison Square Garden i natt. Oliver Ekman-Larsson fixade en sen kvittering, med drygt tre minuter kvar av tredje perioden, och tog matchen till förlängning.

Ekman-Larssons skott från vänsterkanten gick över Henrik Lundqvists plockhandske och pucken klingade till i högerstolpen innan den gick in i målet.

– Det var det tuffaste skottet i hela matchen, det kanske inte såg ut så, men han fick en ren träff stående, sa Lundqvist efter matchen enligt TT.

Förre Rangers-stjärnan Derek Stepan gjorde det avgörande fjärde målet för Arizona.

Idag 07:10
Läs mer om NHL 18/19
Musikhjälpen hålls i Lund i år.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Musikhjälpen

Debatt: ”Kletigt medlidande perspektiv i Musikhjälpen”

Opinion De problem och hinder som personer med funktionsnedsättningar möter i vardagen löses inte med insamlade pengar, skriver Anders Westgerd, debattör och verksamhetsledare vid GIL, på Kvällspostens debattsida med anledning av årets tema i Musikhjälpen.

”Med största möjliga uppmärksamhet riktad mot funktionsfrågan fanns alla förutsättningar att våga tala om maktstrukturen och den långtgående funkofobin. Man hade kunnat bjuda in personer som förde fram ett annat perspektiv än det nästan kletiga medlidandet”, skriver han.

Debattören menar att funkisrörelsen inte uppskattar att bli förknippade med välgörenhet och svaghet, utan skriver att det är motsatsen till vad de vill uppnå.

2 min
Musikhjälpens Farah Abadi i glasburen/Tove Styrke/Silvana Imam.
Musikhjälpen

Musikhjälpen går mot stjärnspäckad finalhelg

Årets Musikhjälpen går mot sitt slut och under finalhelgen i Lund kommer bland annat Tingsek, Tove Styrke, Markus Krunegård, Familjen och Silvana Imam, skriver Sydsvenskan/HD.

Årets tema är ”alla har rätt att funka olika” och flera personer som kämpar för personer med funktionsvariationer finns på plats, bland annat Laurentsio Pettersson som medverkade i tv-programet ”Mot alla odds” 2013. Han växte upp på barnhem i Rumänien och föreläser om hur det är att vara 118 centimeter lång.

– Vi behöver komma in i alla sammanhang, som en naturlig del. Inte som en grupp för sig, säger han till tidningen.

Idag 06:28
Läs mer om Musikhjälpen
Bild från Paris på lördagen. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Antalet gula västar uppges ha halverats på en vecka

Frankrikes inrikesdepartement säger att 35 000 vid lunchtid bedömdes delta i gula västarnas protester runt om i landet. Det är ungefär hälften så många som förra veckan, skriver Le Monde.

I Paris uppger polisen att färre än 3 000 demonstranter samlats i vad som hittills beskrivs som lugna protester. Även i Lyon, Bordeaux, Marseille och Strasbourg pågår demonstrationer för femte lördagen i rad, om än i betydligt mindre omfattning än tidigare.

1 tim
STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

85 omhändertagna av polis under protesterna

Rörelsen Gula västarna protesterar för femte helgen i rad i Frankrike och omkring 85 demonstranter har omhändertagits, rapporterar nyhetsbyrån AP. Av de 85 personerna har 46 gripits av polis.

8 000 poliser patrullerar gatorna i Paris där tusentals demonstranter har samlats för protester. Mindre våldsamheter uppstod mellan demonstranter och polis nära en fredlig demonstration vid Champs-Elysees. I övrigt har dagens demonstranter varit lugnare än förra helgens.

4 tim
Gula västarna protesterar i Paris och på andra platser i Frankrike.  ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Franska protesterna

En död i olycka kopplad till Gula västarnas protest

En person har dött i en olycka i Belgien som kopplas till Gula västarnas protester, rapporterar AFP.

Olyckan inträffade då en bilist körde in i en långtradare som hade saktat in vid en vägspärr som demonstranter från Gula västarna satt upp nära den fransk-belgiska gränsen, uppger lokala myndigheter.

Gula västarnas demonstrationer har pågått i över en månad, i huvudsak i Frankrike, men de har även inspirerat till protester i andra länder.

3 tim
Läs mer om Franska protesterna
Valet 2018 FN:s klimatmöte i Katowice
Klimatminister Isabella Lövin (MP) TT
Valet 2018 FN:s klimatmöte i Katowice

Regeringskrisen försvagar Sveriges roll i klimatsamtal

Sveriges roll i förhandlingarna under FN:s klimatmöte Katowice har försvagats på grund av regeringskrisen, skriver Expressen. Orsaken är att Sverige har lovat mindre pengar än vad man normalt skulle ha gjort, på grund av läget med en övergångsregering.

Klimatförhandlingarna är inne på övertid och en orsak till segdragenheten är oenigheter kring finansiering. Det rör bland annat hur mindre utvecklade länder ska få stöd för att kunna klara av skador i klimatförändringarnas spår.

Enligt Expressen vill de fattigare länderna ha starka garantier om stöd från västvärlden – och Sverige beskrivs nu som ett av de länder som vill ge mer bistånd men som inte kan.

Samtidigt uppges Sverige ha en trovärdig position i förhandlingarna på grund av tidigare stora klimatbidrag.

3 tim
Gunhild Stordalen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Stordalen: Vi måste få med politikerna på banan

Filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen är på plats vid klimatmötet i Katowice i Polen där man ska besluta hur Parisavtalet ska implementeras, skriver Expressen.

Stordalen ska under mötet tala om klimat och miljö men är upprörd över att inte frågan om sambanden mellan mat och klimat tar plats på agendan.

– Matindustrin kan vara med och utveckla mer klimatsmarta produktionsmetoder och produkter, som också måste vara hälsosamma. Vi måste få med politikerna på banan, säger hon till NRK.

2 tim
Generalsekreteraren för FN:s ramverk för klimatförändringar Patricia Espinosa och FN:s generalsekreterare  Antonio Guterres.  JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Nytt dokument redo att presenteras för länderna

Klimatmötet i Katowice har gått in på övertid och under hela natten mot lördagen och hela lördagsmorgonen har förhandlingar pågått om de kontroversiella frågorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Målet med mötet i Katowice är att enas om hur Parisavtalet från 2015 ska implementeras. Fortfarande kvarstår oenigheter kring hur man ska rapportera och utforma avtal om utsläpp, skriver Reuters.

Under lördagsmorgonen väntas ett nytt dokument presenteras för länderna, rapporterar SVT Nyheter. Det ska röra sig om ett 144 sidor långt förslag till ett slutavtal och de olika ländernas förhandlare uppges ha diskuterat utformningen i mindre grupper.

Idag 09:08
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
JON OLAV NESVOLD / BILDBYR N NORWAY
Världscupen i längdskidåkning

Nilsson tog tredje segern i Davos – Dahlqvist trea

Stina Nilsson vann sprinten i Davos i överlägsen stil – svenskans tredje seger i staden. Det blev ytterligare svenskt på pallen då Maja Dahlqvist knep tredjeplatsen.

Nilsson hade kontroll på finalen och testade på ett ryck i sista backen där hon fick en lucka som hon tog med sig ner till upploppet.

25-åringen, som trivs bra i den schweiziska staden, tog sin allra första världscupseger i just Davos 2015 och vann även sprinttävlingen i staden i fjol.

– Jag har alltid gillat Davos och när det är som i dag med vädret och publiken var det roligt att åka, säger Nilsson i SVT.

Det var en bra dag för hela damlaget. Alla sex svenskor tog sig vidare från prologen och fyra avancerade till semifinal.

På herrsidan gick det mindre bra och Calle Halfvarsson blev bäste svensk och åkte ut i semifinalen.

2 tim
JON OLAV NESVOLD / BILDBYR N NORWAY
Världscupen i längdskidåkning

Halfvarsson efter floppen: Stor risk att jag inte kör

Calle Halfvarsson åkte ur i semifinalen i herrarnas sprint och var besviken efter loppet. Svensken överväger nu att avstå morgondagens distanslopp, rapporterar SVT Sport.

Det var en dramatisk semifinal. På upploppet hakade norska åkaren Sondre Turvoll Fossli och italienske Federico Pellegrino ihop med varandra och dessförinnan stängde Fossli vägen för Halfvarsson när han försökte ta rygg i backen.

– Fossli går in och går emot mig. Det kändes väldigt konstigt. Han ville väl stänga mig på något vis. Det är stor risk att det inte blir någon tävling i morgon, säger Halfvarsson.

2 tim
Teodor Peterson.  CARL SANDIN / BILDBYR N
Världscupen i längdskidåkning

Teodor Peterson utslagen i kvalet: ”Jag mår illa”

Svenske sprintspecialisten Teodor Peterson gick blytungt i herrarnas sprintkval – och åkte ut direkt, rapporterar Sportbladet. Svensken hamnade på en blygsam 52:a plats.

– Jag mår illa. Det tror jag inte att jag är ensam om. Man får ont i bröstet och... ja, som det ska vara när man har tagit i, säger han till Sportbladet.

Norrmannen Johannes Høsflot Klæbo vann kvalet med fransmannen Lucas Chanavat strax efter. Viktor Thorn kom in som bäste svensk på en åttonde plats. Även Calle Halfvarsson och Martin Bergström tog sig vidare till final.

4 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning