Mario Testino (i sällskap med supermodellen Gisele Bundchen) och Bruce Weber. TT
#metoo-uppropet

Manliga modeller pekar ut fotografer för ofredanden

Två av modebranschens mest framstående fotografer, Bruce Weber och Mario Testino, pekas i en artikel i New York Times ut för maktmissbruk och sexuella trakasserier. Tidningen har talat med 15 aktiva eller före detta modeller som arbetat för Weber. De hävdar att fotografen haft för vana att initiera ”privata sessioner” i samband med fototillfällen.
– Jag kommer ihåg att han hade sina fingrar i min mun och tog tag i mina privata delar, säger modellen Robyn Sinclair till tidningen och kallar det för ”ofredande”.
13 modeller och assistenter till Testino berättar att fotografen gjort sexuella närmanden och i vissa fall utsatt dem för tafsning och onani.
Fotograferna har arbetat för märken som Calvin Klein, Abercrombie & Fitch och för tidningen Vogue. Företrädare för fotograferna uppger att de båda är bestörta och förvånade över anklagelserna.

Toppnyheter

Trumps USA Gränspolitiken
Donald Trump/Angela Merkel träffar flyktingbarn i Libanon. TT
Trumps USA Gränspolitiken

Analys: Trump spärrar in barn – Merkel kastar boll

USA:s president Donald Trumps står inför en tuff uppgift: Han måste försöka stoppa migrationskaoset före mellanårsvalet i november, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Och hittills har presidenten försökt göra det genom sin ”byta samtalsämne”-strategi samt ”gå till attack”-strategi då han dels twittrat om Rysslandsutredningen samt sagt att han vill deportera personer utan ”domare eller domslut”.
Trots Trumps försök tycks USA inte blunda för de hjärtskärande bilderna på ensamma barn, skriver han. ”Kanske har en ny moralisk gräns dragits på grund av separationerna och protesterna, och dessa börjar begränsa presidenten i en av hans profilfrågor”.
Washington Posts Rick Noack skriver om hur Trump beskyller Demokraterna för sin egna administrations beslut att separera barn från sina föräldrar samtidigt som Tysklands förbundskansler Angela Merkel åker till en libanesisk skola i Beirut för att träffa flyktingar.
Trump och Merkel har aldrig varit överens om flyktingfrågan, konstaterar Noack och tillägger att kontrasterna blir ganska stora när Trump burar in barn och Merkel sitter och räcker ut tungan åt flyktingbarn.

39 min
Läs mer om Gränspolitiken
Trumps USA Trumps team
Donald Trump/The Red Hen/Sarah Huckabee Sanders. TT
Trumps USA Trumps team

Donald Trump till attack: ”Ni borde måla om i stället”

President Donald Trump smutskatsar den restaurang i delstaten Virginia som i fredags kväll bad Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders lämna på grund av att hon jobbar åt Trump.
På Twitter skriver Trump att restaurangen The Red Hen borde ”fokusera mer på att rengöra sina smutsiga tak, dörrar och fönster (behöver verkligen målas om) i stället för att inte servera en bra person som Sarah Huckabee Sanders”.
”Jag har alltid haft en regel att om en restaurang är smutsig på utsidan, så är den smutsig på insidan!”

17 min
Resturangen Red Hen/Sanders. TT
Trumps USA Trumps team

Restaurang bad Trumps presstalesperson att lämna

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders ombads att lämna en restaurang i delstaten Virginia på fredagskvällen eftersom hon arbetar för president Donald Trump, rapporterar flera medier.
Ägaren till den lilla restaurangen Red Hen, Stephanie Wilkinson, säger till Washington Post att hon överlade med personalen innan hon tog Sanders åt sidan och bad henne gå.
– Jag söker inte gärna konfrontationer. Jag har ett företag [...] men det här känns som ett ögonblick i vår demokrati när människor måste göra obekväma val för att upprätthålla moralen, säger Wilkinson.
Sanders besökte restaurangen tillsammans med sin familj och i en tweet skriver hon att ägarens reaktion säger ”mer om henne än om mig”.
Kritiken mot Trumpadministrationen har varit häftig den senaste veckan, särskilt med avseende på frågan om migration och familjeseparationer.

Igår 04:47
Läs mer om Trumps team
Valet 2018 Valrörelsen
Miljöpartiets ledning presenterar årets valaffischer Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Miljöpartiets affischer fokuserar på klimatet

Klimatfrågan är i centrum när Miljöpartiet i dag presenterade sina valaffischer. ”Nu” är det korta budskap som ska signalera att tiden snart rinner ut om vi vill stoppa klimatförändringarna.
– Det handlar om att ställa om nu, inte om fyra eller åtta år, säger Isabella Lövin till TT, när hon presenterar de sex affischerna tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin.
Trots att miljön rankas som en av de viktigaste frågorna inför valet har MP den senaste tiden kämpat med vikande väljarstöd.

37 min
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S-löfte: Två miljarder till vårdcentraler och närakut

Socialdemokraterna lovar sammanlagt 2,3 miljarder kronor för att förbättra den nära vården, skriver TT. Två miljarder ska gå till mer personal och längre öppettider på vårdcentraler och närakuter och till att starta mobila vårdteam.
– Vi behöver se till att vården kommer närmare medborgarna på olika sätt, säger socialminister Annika Strandhäll vid en pressträff på en familjecentral i Vårby gård på måndagen.
Ytterligare 300 miljoner ska satsas årligen på vårdguiden 1177.

4 tim
Illustrationsbild.  JON NAZCA / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Experter: Nu ökar risken för utländsk valpåverkan

Påverkansaktioner från främmande makt är ett av de största hoten inför valet i höst och ju närmare valet vi kommer desto större blir risken. Det säger Mikael Tofvesson, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT.
– Det är viktigt att inte släppa garden, säger han.
Att ryska nättroll opererar på forum som Flashback, Facebook och Twitter kan man vara säker på, enligt Mikael Tofvesson. Men hotet mot valrörelsen kommer inte bara utifrån, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan och expert på påverkansoperationer.
– Den största utmaningen på lång sikt är en normalisering av en populistisk argumentationsteknik som inte är baserad på verkligheten eller fakta, säger han.

Igår 11:10
Läs mer om Valrörelsen
Arkiv. TT
Dagens börs

Nasdaq faller över 1,5 procent på Wall Street

Med handelsbråket i fokus öppnar de amerikanska indexen i negativ riktning när Wall Street-handeln sattes i gång för veckan, skriver CNBC. Särskilt tech-sektorn tappar, med kinesiska it-bolag som Baidu, Weibo och Alibaba som stora förlorare med fall på omkring 5 procent.
Strax innan klockan 16.30 faller Nasdaq 1,8 procent, medan Dow Jones och S&P 500 är ner omkring 1,3 procent vardera.
Utvecklingen innebär fortsatt tapp för it-tunga Nasdaq, medan Dow Jones och S&P 500 stängde föregående vecka med mindre uppgångar i fredags. Fallen följer på söndagens stora nyhet om att president Donald Trump planerar att begränsa kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag och på så vis begränsa Kinas insyn i USA:s tech-sektor.

1 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Capio stiger på stillastående börs

Stockholmsbörsen backar något under måndagseftermiddagen. Vid 15.45 stod storbolagslistan OMXS30 på minus 0,3 procent och breda OMXS hade tappat 0,2 procent. Utvecklingen i Asien var blandad under morgonen och Wall Street öppnar kraftigt ner efter nya tullutspel från USA och Kina.
På bolagsfronten har Capio bekräftat marknadsrykten om att vårdkoncernen utvärderar en försäljning av sin verksamhet utanför Norden. Den motsvarar nästan hälften av bolagets omsättning. Aktien stiger 7,4 procent.

Idag 06:56
Shizuo Kambayashi / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Handelsoro sänkte asiatiska börserna

Asienbörserna avslutade på minussidan på måndagen, där handelsoro fortsatte att ligga högt på agendan. De senaste nyheterna är att USA:s president Donald Trump överväger nya avgifter på europeiska bilar och att USA planerar att införa begränsningar för kinesiska investeringar och för ny teknikexport till Kina.
Tokyo stängde 0,8 procent ner, medan Hongkong och Shanghai båda backade över en procent. Även Sydney och Singapore visade röda siffror.

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs
Fotbolls-VM Grupp A
DAVID GRAY / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp A

Just nu: Uruguay gör 2–0 – Ryssland åker på rött kort

URU-RYS 2–0 | Uruguay och Ryssland är redan klara för åttondelsfinal och slåss i gruppspelets sista omgång om förstaplatsen i grupp A.
Uruguay har kopplat greppet om gruppsegern. Radarparet Cavani och Suarez såg till att Uruguay tog ledningen i matchen efter drygt tio minuters spel. Cavani ordnade frispark strax utanför straffområdet som Suarez placerade in i mål.
I den 23:e minuten utökade Uruguay till 2–0 efter att Diego Laxalt sköt bollen på Denis Cheryshevbens ben som styrde in bollen i mål. Ryssland har därefter även fått ett tung rött kort.
Parallellt med matchen ställs Egypten mot Saudiarabien, en match utan sportslig betydelse då båda lagen inte har möjligheten att ta sig vidare till åttondelsfinal.
TV4 och Cmore sänder matcherna.

2 tim
Mohamed Salah.  JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Grupp A

Salah målskytt i Egyptens sista VM-match

Saudiarabien-Egypten 1–1| I den betydelselösa matchen mellan Egypten och Saudiarabien har Egyptens största stjärna Mohamed Salah hittat nät.
I den 22:a minuten kom Salah i ett friläge och gjorde mål genom att lyfta bollen över Saudiarabiens målvakt, Yasser Almosailem.
Saudiarabien blev tilldelade straff med fem minuter kvar av första halvlek, en straff som den äldsta spelaren att någonsin spela en VM-match, 45-åriga Essam El-Hadary räddade. Men bara fem minuter senare fick Saudiarabien straff igen, en straff som Salman Al-Faraj satte.

36 min
Mohamed Salah på träning inför VM. UESLEI MARCELINO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp A

Uppgifter: Salah funderar på att lämna landslaget

Egyptens Mohamed Salah funderar på att lämna landslaget efter VM, då han ogillar uppmärksamheten han väckt efter att bland annat ha poserat på bild med Tjetjeniens president. Det uppger en källa nära Salah för CNN.
Bilden på Salah tillsammans med Ramzan Kadyrov, som bland annat anklagats för att ha fängslat och torterat homosexuella i Tjetjenien, dök upp redan innan VM och väckte hård kritik. Nu har Kadyrov också gett Mohamed Salah ett hedersmedborgarskap i den ryska delrepubliken.
Men fotbollspelaren, till vardags i Liverpool, känner sig utnyttjad, vill inte användas för politiska syften och är besvärad över situationen, enligt CNN.
Att han skulle vara på väg att lämna tillbakavisas dock av Egyptens fotbollsförbund, skriver ESPN.
Egypten möter Saudiarabien i den sista gruppspelsmatchen i dag klockan 16.00.

5 tim
Läs mer om Grupp A
Människor går förbi en tidningskiosk i Istanbul på måndagen.  YASIN AKGUL / AFP
Valet i Turkiet

OSSE: Förhållanden inför valet var orättvisa

Orättvisa förhållanden rådde under upptakten till valet i Turkiet, uppger OSSE i en preliminär rapport enligt Reuters.
Organisationen anser att det undantagstillstånd som rått i landet sedan den misslyckade militärkuppen i juli 2016 använts för att inskränka den redan begränsade pressfriheten i landet. Även oppositionsledaren Muharrem Ince har riktat kritik mot Erdogans dominans i medier inför valet.
OSSE säger dock att Turkiets väljare visade hängivenhet gentemot demokratin genom att rösta i så stor utsträckning. Valdeltagandet i såväl president- som parlamentsvalet låg på runt 87 procent.

2 tim
Erdogans supportrar viftar med flaggor i Istanbul.  YASIN AKGUL / AFP
Valet i Turkiet

Analys: Turkiets hjärta har återigen splittrats i två

Spekulationer om valfusk lär inte tystas lätt, trots president Recep Tayyip Erdogans försök att måla upp sina motståndare som dåliga förlorare. Det skriver SVT:s Tomas Thorén i en analys efter Erdogans seger i det turkiska presidentvalet.
Thorén skriver att Turkiet nu har delats upp i två läger av ”hysterisk glädje och avgrundsdjup besvikelse”.
BBC:s korrespondent Mark Lowen beskriver ett liknande scenario: att Turkiets hjärta återigen splittrats i två. Han skriver att valresultatet innehöll två överraskningar: det gick mycket bättre än väntat i parlamentsvalet för Erdogans högerextrema allianspartner MHP, och det kombinerade stödet för de två oppositionella presidentkandidaterna Muharrem Ince och Meral Aksener blev lägre än väntat.
Måhända kan det vara en liten tröst för Erdogans kritiker att presidenten inte lyckas få mer stöd än 53 procent, trots att 90 procent av alla medier i Turkiet är regeringstrogna och i stort sett ignorerat oppositionen under valrörelsen, skriver Lowen och citerar oppositionspolitikern Selin Sayek Boke:
”Vi lever i en fascistregim. Men fascistregimer brukar inte vinna val med 53 procent, de vinner med 90 procent. Så det här visar att det fortfarande finns progressiva värderingar här och att de kan blomstra”.

4 tim
Muharrem Ince.  UMIT BEKTAS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Turkiet

Oppositionsledare erkänner sig besegrad

Den turkiska oppositionsledaren Muharrem Ince meddelar att han accepterar valresultatet, skriver AFP.
Enligt valmyndigheten fick den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan stöd av 52,5 procent av väljarna och går därmed segrande ur valet utan att behöva gå igenom en andra omgång.
Ince, som leder partiet CHP och sågs som Erdogans huvudmotståndare, varnar samtidigt för att Turkiet har gett sig in på en farlig väg. Han kallar det nya systemet en ”enmansregim” och säger att upptakten till valet präglats av orättvisa. Ince, vars exponering i medier varit minimal i jämförelse med Erdogans, säger också att partikamraterna i CHP framgångsrikt bekämpat försök till valfusk.
– Det förekom fulspel med röster, men våra vänner som såg detta bekämpade det. I mitt eget och Turkiets namn tackar jag dem, säger han.

6 tim
Läs mer om Valet i Turkiet