Avspärrningar på centralstationen i Lund i december. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Knuffade kvinnan på Lund C

Mannen som knuffade kvinna har psykisk störning

Mannen som knuffade en kvinna i 70-årsåldern framföre ett tåg på Lunds centralstation i december har en allvarlig psykiskt störning. Detta enligt den rättspsykiatriska undersökning som 33-åringen genomgått, rapporterar TT.

Mannen har erkänt brottet och berättade under rättegången att han hörde röster som sa åt honom att knuffa kvinnan.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Sjukvårdare i Frankrike. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

”Kommande två veckorna kommer bli de tuffaste”

De kommande två veckorna kommer bli de tuffaste hittills i kampen mot coronaviruset. Det säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe enligt Reuters.

Landet har i nuläget 10 000 intensivvårdplatser, en fördubbling med hur det såg ut när smittan började spridas i landet. Målet är att öka dem med ytterligare 5 000 stycken.

Senaste dygnet har 319 personer dött. Coronaviruset har totalt krävt drygt 2 300 liv i Frankrike.

1 tim
Landslagssupporters i Vitryssland. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

I Vitryssland fortsätter vardagen som vanligt

Samtidigt som stora delar av Europa har stängt ner för att bekämpa spridningen av coronaviruset, fortsätter vardagen i det som brukar kallas ”Europas sista diktatur” som vanligt. Restaurangerna i Vitryssland håller öppet och landslaget fortsätter spela sina matcher, skriver AFP.

Landets president Alexander Lukashenko har avfärdat pandemin som en ”psykos” och vägrar vidta större åtgärder – förutom de värmekameror som mäter landslagsfansens kroppstemperatur. Människor över 65 ombeds också hålla sig inomhus.

Vitryssland har 100 bekräftade fall och inga dödsfall.

33 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Johan Pehrson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

L vill se skärpta straff för brott under kristider

Liberalerna föreslår skärpt straff för den som utnyttjar en kris till att exempelvis lura äldre eller stjäla medicinsk skyddsutrustning för att sälja vidare, skriver Aftonbladet.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser inte att en fördubbling av straffet är orimligt.

– Det är vidrigt att man utnyttjar en sådan här kris för att begå brott mot utsatta människor, säger Pehrson som formellt kommer att lägga fram förslaget nästa vecka.

33 min
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

5 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: Risk för mer brottslighet i krisens spår

Opinion Den pågående coranakrisen och dess följdverkningar risker att också leda till att en del brott ökar, skriver kriminologen Henrik Andershed på DN Debatt. För att förhindra detta behövs förebyggande åtgärder.

Andershed vill bland annat att olika samhällsinstanser börjar samarbeta, att särskilt fokus riktas mot utsatta områden och att vuxennärvaron där ökar, att alkoholkonsumtionen hålls nere och åtgärder görs för att den legala handeln med livsmedel läkemedel fungerar.

”Åtgärderna behövs nu. Väntar vi och ser riskerar vi svårläkta och dramatiska konsekvenser”, skriver han.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Pollenallergiker ska medicinera som vanligt. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

FHM förtydligar direktiv för pollenallergiker

Många som lider av pollenallergi har varit osäkra på om de ska följa Folkhälsomyndighetens råd och hålla sig hemma vid lätta förkylningssymptom även om de är säkra på att orsaken är allergin. Därför har myndigheten nu uppdaterat direktiven på sin sajt skriver TT.

Allergiker rekommenderas nu att stanna hemma och medicinera som vanligt. Om symptomen inte blir värre och man är säker på att det handlar om allergi behöver man inte stanna hemma längre.

Samtidigt rapporterar Ekot om att forskare misstänker att just pollen kan leda till allvarligare sjukdom vid coronavirusinfektion, även hos icke-allergiker. En analys visar att höga pollenhalter kan kopplas till hög dödlighet.

Forskarna bakom studien poängterar dock att det handlar om en första snabb analys och att man inte ska dra för stora slutsatser.

1 tim
Sven Hagströmer.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hagströmer skänker mat och jagar skyddsmaterial

Finansmannen Sven Hagströmer köper 500 lunchlådor från krögaren Pontus Frithiof och skänker till vårdpersonalen på Karolinska, skriver Expressen.

– Det är våra hjältar verkligen, de är fantastiska, säger Hagströmer.

Hagströmer arbetar tillsammans med en grupp finansprofiler aktivt med att få skyddsutrustning från Kina till Sverige, och räknar med att under de kommande dagarna kunna leverera ”några hundra tusen” ansiktsmasker.

6 tim
Ett virustest i Kina. Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slumptester i Stockholm igång – kan styra åtgärder

Sedan i torsdags utför Folkhälsomyndigheten slumpvisa tester i Stockholmsområdet för att kartlägga hur utbredd virussmittan är. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

Sådana undersökningar kommer på sikt att kunna hjälpa till att styra vilka åtgärder som behövs.

– Framförallt är det väldigt viktigt att veta när man kan sluta med vissa vissa saker och då kommer det här att vara väldigt viktigt att ha med sig, säger Tegnell.

Tidigare i dag meddelades att totalt drygt 3 400 personer i landet konstaterats vara smittade. Mörkertalet antas dock vara stort eftersom i stort sett endast riskgrupper testas.

Idag 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Kerstin Behrendtz. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Sveriges Radios Kerstin Behrendtz död i covid-19

Sveriges Radios mångåriga musikredaktör Kerstin Behrendtz har dött i coronaviruset, 69 år gammal, rapporterar GP. Dottern Emma Berendtz bekräftar dödsfallet för tidningen.

På sin Facebooksida uppmanar nu Emma Behrendtz alla att ta smittan på allvar.

"Till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död”.

9 min
Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

2 tim
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot sänkta krav: Måste skyddas till varje pris

Enligt regionernas nya riktlinjer skulle den skyddsutrustning som vårdpersonal som arbetar med coronavirussmittade patienter använder i princip vara samma skyddsutrustning som vid vård av influensasjuka, skriver Ekot.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är kritisk.

– Sjukvårdspersonalen måste skyddas till varje pris. Om vi då skulle skydda för mycket så tycker jag inte att det gör något, säger han till Expressen.

Även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är kritisk och varnar för att avdelningar kan skyddsstoppas om personalens säkerhet är hotad.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

2 tim
Sjukvårdare i Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

2 500 döda i Iran – tusentals i kritiskt tillstånd

Ytterligare 139 personer i Iran har dött av coronaviruset och det sammanlagda antalet dödsoffer ligger nu på 2 517. Det skriver AFP.

För 3 706 av de bekräftade fallen är tillståndet kritiskt, enligt Kianoush Jahanpour, talesperson för landets hälsodepartement. Totala antalet bekräftade fall i Iran ligger på drygt 35 000.

Landet har fram tills nyligen haft lätta restriktioner, men inför nu reseförbud inom landet.

3 tim
Poliser bevakar att karantänen i Sydafrika upprätthålls. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Köande sydafrikaner beskjutna med gummikulor

Uppemot 300 sydafrikaner som köade utanför en stormarknad i Johannesburg blev på lördagen beskjutna med gummikulor, skriver AFP.

Sedan i torsdags är landet i karantän och en av få tillåtna aktiviteter är att handla mat. Man måste också hålla avstånd till varandra, så när trängsel uppstod bestämde sig polisen för att ta i med hårdhandskarna för upprätthålla de nya reglerna.

Viss panik utbröt där människor trampade på varandra. Poliserna använde senare även läderpiskor för att få människor att hålla avståndet.

Idag 13:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Ambulansföraren Claudia Accardo, sjuksköterskan Anna Travezzano och sjuksköterskan Lucia Perolari arbetar i Rom, respektive Bergamo. TT
undefined

De står i frontlinjen mot viruset: ”Som en tatuering – det finns kvar för alltid”

De är Italiens sjuksköterskor och läkare som står i frontlinjen mot coronaviruset i Europas hårdast drabbade land.

AP har träffat vårdpersonal som stannat upp i en paus eller efter deras skift har avslutats. Deras ögon är trötta och de har märken i ansiktet från skyddsutrustningen.

Vårdarbetarna berättar att de ibland undviker att dricka vatten under sina 8–12-timmarsskift för att slippa gå på toa och byta om.

– Det vi går igenom nu är som en tatuering. Det kommer att finnas kvar för alltid, säger sjuksköterskan Daniela Turno som arbetar i Bergamo, till nyhetsbyrån.

Idag 09:20
Intensivvårdsavdelning på sjukhus i Rom. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronasmittad 101-åring frisk: ”Han har sett allt”

En 101-årig man som smittats av coronaviruset har nu blivit friskförklarad och skrivits ut från sjukhuset i Rimini i nordöstra Italien, rapporterar lokala medier.

När mannen, som kallas ”Herr P” i medierna, föddes härjade spanska sjukan i världen. Stadens borgmästare Gloria Lisi säger till Rimini Today att alla kan känna hopp när man hör en sådan här historia.

– Under 101 år har han sett allt: krig, hunger, smärta, framsteg, kris och uppståndelse, säger hon.

Idag 07:55
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Äkebiskop Antje Jackelén. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Kyrkan: 49 personer per gudstjänst i påsk

Ärkebiskop Antje Jackelén uppmanar kyrkorna att fortsätta sin verksamhet i påsk, men att anpassa sig till de nya riktlinjerna från myndigheterna. ”Vår grundhållning är att vi ställer om snarare än att vi ställer in”, skriver hon på Facebook.

Enligt Daniel Bramsell på Svenska Kyrkans kommunikationsavdelning innebär att 49 personer kan släppas in till en gudstjänst, men att de bör sitt glest i bänkarna.

– Vi anpassar det efter vad myndigheterna säger och håller oss inom ramarna för det som är sagt, säger Daniel Bramsell till SVT Nyheter.

4 tim
Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ljuset i mörkret: Lantbruket går starkt trots krisen

Lantbruket är en av få ljusglimtar i ett av coronapandemin annars just nu hårt ansatt svenskt näringsliv, skriver Sydsvenskan. Orsaken är en kombination av låga bränslepriser, höga spannmålspriser, bra väder och stabil efterfrågan.

– De allra flesta lantbruken klarat sig helskinnade i krisen, kanske till och med något åt det positiva hållet, säger Johan Fjelkner på Sparbanken Skåne till tidningen.

Ett orosmoln är dock en brist på arbetskraft som kan bli en konsekvens av de stängda gränserna på olika håll i Europa.

3 tim
Illustrationsbild Foto: Naina Helèn Jåma / TT 
undefined

Skansen om starka stödet: ”Det är helt galet”

Efter att Skansen varnat för att en likvidation kan bli nödvändig före sommaren så har tusentals människor nu engagerat sig i museets överlevnad, skriver TT. Facebookgruppen ”Rädda Skansen” har på ett dygn fått 13 000 medlemmar och Skansens it-system kraschade av belastningen när tusentals personer försökte stödköpa årskort samtidigt.

Samtidigt meddelar kulturdepartementet att Skansens situation ska diskuteras.

– Det är helt galet. Vi blev överrumplade av den otroliga kärleksbombningen och är jätterörda av alla människors engagemang. Man ser att Skansen betyder så mycket för så många, säger Yvonne Borg Nordling, chef för Skansens marknads- och kommunikationsavdelning.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Sjukvårdspersonal i Spanien.  TT.
undefined

832 dödsfall i Spanien – högsta siffran på ett dygn

832 personer har dött i covid-19 i Spanien det senaste dygnet, rapporterar AFP. Det är den största ökningen sedan utbrottets start.

Den totala dödssiffran i landet är nu 5 690, enligt myndighetsuppgifter. En stor del av de döda rapporteras från Madrid, har The Local tidigare skrivit.

I en artikel på sajten Politico förklaras de höga dödssiffrorna i Spanien med att sjukvården under lång tid nedmonterats och privatiserats.

Idag 10:52
Begravning för en person som dog av covid-19 i Madrid i torsdags. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spaniens svaga sjukvård en förklaring till högt dödstal

Spaniens höga dödstal till följd av coronavirusutbrottet kastar ljus på landets svaga sjukvårdssystem. Under den senaste tioårsperioden har landet genom kraftiga åtstramningar monterat ner sjukvården, skriver Politico.

Landet lägger bara 5,9 procent av sin budget inom hälsosektorn, att jämföra med EU-snittet på 7,5 procent. Dessutom har en våg av privatiseringar dragit över landet, vilket har lett till problem när virushanteringen nu ska samordnas.

Även al-Jazira resonerar kring varför så många spanjorer har dött under pandemin. Förutom ett svagt sjukvårdssystem pekas också en äldre befolkning ut som en anledning. Över 5 000 spanjorer har nu dött i virusutbrottet.

Idag 10:40
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

5 tim
Illustrationsbild: En övergiven strand i Miami.  CHANDAN KHANNA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av fyra i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb

23 procent av de tillfrågade i en undersökning som Reuters/Ipsos gjort i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb på grund av coronaviruset. Svarsalternativet inbegriper permitteringar, rena avsked och att arbetsgivaren tvingats stänga ner verksamheten.

Många ekonomer tror att arbetslösheten i USA, som länge legat på en historiskt låg nivå, inom kort kommer att överstiga de 10 procent som landet upplevde under finanskrisen. Vissa bedömare, såsom Fed-chefen James Bullard, befarar att siffran kan rusa till 30 procent.

Idag 15:05
Gata i New York/Donald Trump. TT.
undefined

Trump pressad av rådgivare: ”Hans framtid avgörs nu”

Donald Trumps rådgivare pressar nu den amerikanske presidenten för att han inte ska sätta några specifika datum då landet ska öppna upp igen efter karantänen, rapporterar NBC News. Tidigare har Trump flaggat för att han vill att allt ska återgå till det normala kring påsk.

Enligt flera källor finns det en växande oro för att Trumps vilja att öppna upp mitt i coronakrisen kommer att slå tillbaka mot såväl folket i stort som mot presidentens politiska ambitioner. En källa säger till sajten att Trumps eventuella återval helt hänger på hur han hanterar coronakrisen.

– Det mesta av vad som hänt under de senaste tre åren är nu irrelevant. Det kommer att handla om hur han svarade på det här.

Idag 08:16
Läs mer om Coronaviruset