Maria Abu Khattab och hennes far dödades i flyganfall
Maria Abu Khattab, 9 år, dödades i Gaza City den 14 februari 2024.
Tillsammans med den israeliska tidningen Haaretz publicerar Omni Mer berättelserna om 28 av de 17 000 barn som dödats i Gaza.
Den 14 februari 2024 dödades Maria Abu Khattab tillsammans med sin pappa, Alaa, när ett israeliskt flyganfall träffade deras bil på al-Jalaa-gatan i Gaza City. Hans fru och Marias lillebror, som också satt i bilen, överlevde attacken.
Maria hade redan upplevt en tragedi. År 2021 förlorade hon sin mamma och tre bröder i ett israeliskt flyganfall. Då var det bara hon och hennes pappa som överlevde – en historia som väckte stor uppmärksamhet i den arabiska världen.
I en intervju med den palestinska tidningen Al-Quds i april 2022 beskrev hennes pappa den känslomässiga påverkan förlusten haft på hans dotter. Hon frågade ofta efter sin mamma och de bröder hon brukade leka med. Han tillbringade mycket av sin tid med att försöka lindra hennes sorg.
– Maria har förlorat sin mammas kärlek, och hon saknar sina bröder. De var hela hennes värld […] Nu är hon ensam. Allt hon har kvar är mig.
28 barn från Gaza – och historier som inte får glömmas:
17 000 barn har dödats i Gaza
- Sedan den 7 oktober 2023 har över 56 000 människor dödats i Gaza. Av dem är fler än 17 000 barn, enligt statistik från det Hamaskontrollerade hälsoministeriet i Gaza.
- Av de dödade barnen var 937 under ett år gamla, 4 517 mellan ett och fem år, 6 325 i åldern sex till tolv år och resten 5 342 barn mellan 13 och 17 år gamla, skriver Haaretz.
- Enligt Unicefs regionala chef över Gaza har fler än 50 000 barn antingen dödats eller skadats i kriget. Totalt handlar det om 134 000 skadade människor i Gaza. Samtidigt riskerar hela befolkningen att drabbas av svält, uppger den FN-stödda organisationen IPC, enligt AFP.
- Israels militär, IDF, uppger att de strider i enlighet med internationell rätt och att de gör betydande ansträngningar för att undvika civila offer.
- Siffrorna kommer från hälsoministeriet i Gaza som är en del av den Hamasstyrda regeringen. Statistiken däremot tas fram av professionell medicinsk personal och uppdateras regelbundet med detaljerad information. De gör däremot inte skillnad på stridande och civila i konflikten. Trots att Israel ifrågasätter hälsoministeriets statistik har den stämt överens med oberoende experters siffror i tidigare konflikter.
Så kan du hjälpa de nödställda i Gaza
Sedan den 2 mars råder en blockad och nödhjälp släpps inte in i Gaza. Men på plats sedan tidigare finns hjälporganisationer som går att donera pengar till.
Unicef: Organisationen finns på plats och har trots blockaden undersökt 85 000 barn för undernäring, levererat vatten till 1,6 miljoner människor och nått 62 000 barn med näringstillskott. 500 kronor kan räcka till 134 nötpåsar som ger undernärda barn näring i sex veckor.
Läs om och donera till Unicef här
Läkare utan gränser: Personal från organisationen har jobbat på sjukhus och kliniker under hela konflikten och bistått med kirurgisk vård, sårvård och brännskador, mödravård, fysioterapi, psykisk hälsa, vaccinationer, öppenvård.
Läs om och donera till Läkare utan gränser här
Rädda barnen: I Gaza finns Rädda barnen som bland annat har inrättat en förlossningsavdelning på ett fältsjukhus. De försöker säkra tillgången till mat, rent vatten, sjukvård och under vapenvilan delade de ut vinterkläder, matpaket och filtar, kuddar med mera till över 50 000 barn.
Läs om och donera till Rädda barnen här
Islamic Relief Sverige: Organisationen har team på plats i Gaza som tillhandahåller akut nödhjälp genom mat, vatten, kläder, hygienartiklar samt psykosocialt stöd och undervisning för barn.
Läs om och donera till Islamic Relief Sverige här
Röda Korset: När sjukhus och kliniker i Gaza tvingats stänga har flera fältsjukhus öppnats. Röda korset har öppnat ett i Rafah där 90 000 besök gjorts sedan öppnandet våren 2024. 262 kronor räcker till ett matpaket till en familj i två dagar. 340 kronor räcker till ett sjukvårdspaket till ambulanssjukvårdare. 764 kronor räcker till ett bebispaket som innehåller hygienprodukter, kläder och en filt.
Detta är en återpublicering av en sammanställning gjord av den israeliska tidningen Haaretz. Den ingår i Omnis prenumerationstjänst Omni Mer som ger daglig förklaring och fördjupning, liksom innehåll från en lång rad internationella medier. Dessa artiklar har vi dock valt att hålla öppna för alla läsare.