Marsch för kvinnors rättigheter i Turkiet
Över tusen kvinnor i Istanbul har under lördagen demonstrerat i protest mot den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans beslut att dra landet ur Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor, skriver AFP.
– Vi tror på styrkan i våra organisationer. Och oavsett om beslutet dras tillbaka eller inte kommer vi fortsätta att kämpa på alla sätt, säger Melek Ondas från en av de kvinnorättsorganisationer som anordnar manifestationen.
Istanbulkonventionen skrevs under 2011 av 45 länder som därmed förband sig att lagstifta mot bland annat våld och våldtäkter i hemmet.
Istanbulkonventionen
Wikipedia (sv)
Istanbulkonventionen, formellt Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet, är en internationell konvention inom Europarådet som syftar till att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Konventionen upprättades den 11 maj 2011 i Istanbul, Turkiet, och kan sedan dess undertecknas och ratificeras av Europarådets medlemsstater. Även andra stater kan tillträda konventionen efter godkännande av Europarådets ministerkommitté. I mars 2019 hade 45 stater samt Europeiska unionen undertecknat konventionen. Turkiet blev den 12 mars 2012 den första staten att ratificera konventionen men i mars 2021 utträdde Turkiet ur Istanbulkonventionen . Sedan dess har ytterligare 33 stater ratificerat den: Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Estland, Danmark, Finland, Frankrike, Georgien, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Malta, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike. Konventionen trädde i kraft den 1 augusti 2014.
Konventionen har i vissa länder, särskilt i de östra delarna av Europa, setts som kontroversiell, bland annat på grund av dess skrivningar om genus och skydd av sexuella minoriteter.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen