Mårten Schultz: Bryter mot rättsstatliga principer
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger att Kent Ekeroths (SD) förslag om att införa olika straffskalor för medborgare och icke-medborgare skulle komma i konflikt med grundläggande rättsstatliga principer.
– Formellt skulle det vara möjligt att stifta en sådan lag även om det sen skulle stöta på patrull i rättstillämpningen, men man får hoppas och tro att riksdagens ledamöter inte i majoritet ställer sig bakom ett sådant förslag, säger han till Expressen.
bakgrund
Kent Ekeroth
Wikipedia (sv)
Kent Alexander Ekeroth, född 11 september 1981 i Malmö, är en svensk civilekonom, politiker (sverigedemokrat) och riksdagsledamot sedan år 2010. Han är invald i riksdagen från Skåne läns norra och östra valkrets på plats 67.
Som nybliven riksdagsledamot blev Ekeroth ledamot i justitieutskottet och suppleant i EU-nämnden, ett uppdrag han lämnade den 21 november 2012 på grund av en medialt uppmärksammad film där han beväpnade sig med järnrör. Ekeroth sitter dock fortfarande kvar som riksdagsledamot.
Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, uppmanade den 24 november 2016 Kent Ekeroth att ta timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet efter att en förundersökning om misshandel inletts mot Ekeroth med anledning av ett krogslagsmål natten mot den 24 november 2016. Den 25 november 2016 meddelade Ekeroth, att han tar timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet.
bakgrund
Europakonventionen
Wikipedia (sv)
Europakonventionen, som formellt heter europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, är Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna. Europarådet ska inte förväxlas med Europeiska unionen.
Europakonventionen undertecknades 4 november 1950 i Rom, Italien av högre ämbetsmän från medlemsstaterna i Europarådet. För medlemskap i Europarådet krävs numera att konventionen ratificeras. Konventionen förkortas EKMR på svenska och ECHR på engelska.
Europakonventionen tillkom för att lagstadga Förenta nationernas deklaration om de mänskliga rättigheterna, och var fundamental för stiftandet av Europarådet. Sverige ratificerade konventionen 4 februari 1952.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen