Illustrationsbild av polis. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Macheteattacken i Varberg

Maskerade män högg man i Varberg med machete

En 19-årig man i Varberg misshandlades svårt under natten mot söndagen av fem delvis maskerade gärningsmän, rapporterar SVT Halland.

– Han var blåslagen, hade fått ett kraftigt hugg i armen med en machete och hade en skärskada över bröstkorgen, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen, till Aftonbladet.

Skadorna är allvarliga men inte livshotande. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, men ingen person är ännu gripen.

Toppnyheter

Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar på nya rekord – Snap lyfter på rek

New York-börserna öppnar uppåt på fredagen nä investerare begrundar både kinesiska och amerikanska makrodata, noterar CNBC.

Kinas BNP-tillväxt blev 6,1 procent i det fjärde kvartalet, den lägsta siffran på tre decennier. Trots det var det små rörelser när de kinesiska börserna stängde för veckan.

Stockholmsbörsen och de ledande europeiska börserna handlas upp klart.

Teslas aktie backade i går efter en sänkt rekommendation från Morgan Stanley. På fredagen fortsätter aktien ner i öppningen efter att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA överväger en begäran att granska Teslabilar som ska ha accelererat okontrollerat.

Twitter tappar efter att UBS sänkt rekommendationen för aktien. Samtidigt höjer storbanken rekommendationen för Snap, som stider nära 4 procent.

Texten uppdateras.

1 min
Stockholm. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen på nya rekordnivåer – Sobi rusar

Stockholmsbörsen stiger tydligt på fredagen och handlas på nya rekordnivåer. Vid 12-tiden står de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +0,7 %
• OMXS30: +0,7 %
Under morgonen släppte Kina nya siffror som visade att BNP ökade med 6 procent i det fjärde kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna. Flera analytiker uttrycker förhoppningar om att den kinesiska ekonomin nu har bottnat.

OMXS30 toppas av Boliden och Hexagon som båda stiger över 2 procent. I motsatt ände syns SCA och Ericsson som tappar 0,8 respektive 0,5 procent. Enligt SvD Näringsliv riskerar Ericsson miljardböter från den pågående granskningen i Kina av bolagets licensavgifter.

Läkemedelsbolaget Sobi gjorde en omvänd vinstvarning i går kväll och aktien lyfter cirka 10 procent.

Analyshusen har levererat ett stort antal aktierekommendationer under morgonen. Bland annat inleder Berenberg bevakning av hjälmbolaget Mips med rådet köp. Aktien avancerar över 8 procent.

Pareto höjer i sin tur Betsson och Netent till köp, medan sektorkollegan Evolution Gaming sänks till behåll. Betsson och Netent stiger 3 respektive 6 procent, Evolution backar mariginellt.

SSM fortsätter upp 12 procent i spåren av att Amasten gick in som ny storägare i veckan.

4 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien efter kinesiska BNP-siffror

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under fredagen med mestadels små rörelser i de ledande indexen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,5 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: –0,3 %
• Hongkong: +0,6 %
• Kospi: +0,1 %

Under natten släppte Kina BNP-siffror som visar att tillväxten i det fjärde kvartalet uppgick till 6 procent, jämfört med samma period föregående år. Enligt Reuters var det i linje med förväntningarna. För helåret 2019 uppgick BNP-tillväxten till 6,1 procent – den lägsta nivån på 29 år.

Daniel Gerard, strateg på State Street Global Markets, menar ändå att statistiken är goda nyheter för Kina då den tyder på att ekonomin nu bottnar för att sedan vända.

Idag 04:30
Läs mer om Dagens börs
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Damberg bjuder in samtliga partier till vapensamtal

Opinion M, KD, SD och L sa i december nej till regeringens förslag om att det ska införas licens på vapenmagasin och förslaget skulle därför inte kunna få riksdagsmajoritet.

Tanken var att lagändringen ska bidra till att stoppa gängvåldet och nu bjuder Mikael Damberg (S) in till nya samtal, skriver Damberg i en debattartikel i Aftonbladet. Samtliga riksdagspartier bjuds in av inrikesministern.

Damberg skriver att förslaget präglats av missförstånd och att det på sociala medier har gjorts ”illvilliga tolkningar” om förslaget, bland annat att det skulle drabba sportskyttar hårt.

”Sanningen är den att det är väldigt få av dessa som överhuvudtaget kommer påverkas och att det heller aldrig har varit syftet med förslaget”, skriver Damberg.

1 tim
Morgan Johansson  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förlängd preskriptionstid för fler brott utreds

Regeringen vill utreda reglerna för när olika brott ska preskriberas och göra det svårare att hålla sig undan ett fängelsestraff, rapporterar TT.

Sedan man fattade de nuvarande reglerna för när olika brott skrivs av har mycket hänt i synen på straff och vilka begränsningar som kriminaltekniken har.

– Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken, som exempelvis allvarliga våldsbrott och sexualbrott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Han ser framför sig en förändring där fler brott kan få en förlängd preskriptionstid och att preskriptionstiden för andra brott kan tas bort helt.

Utredningen tillsätts under våren och ska vara färdig 2021.

Idag 06:31
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forssell: Ljudet av bomber får inte bli normalläge

Opinion Moderaterna vill fördubbla straffen för dem som begår gängrelaterade brott och att försäljning av narkotika ska straffas hårdare. Det skriver partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell i en debattartikel i Kvällsposten.

Partiet vill slopa dagens mängdrabatt så att kriminella kan dömas för fler av de brott som de begår. Man vill även ta bort ungdomsrabatten för kriminella personer mellan 18–21 år.

”Att människor vaknar till ljudet av bomber som sprängs i bostadsområden eller oroar sig för att barnen ska träffas i korselden från de kriminella gängens skjutningar får aldrig bli ett nytt normalläge”, skriver han i debattartikeln.

Idag 07:51
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Jonas Sjöstedt  Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjöstedt: Ambitionen borde vara att V sitter i regering

Vänsterpartiet borde ha ambitionen att sitta i nästa regering, säger den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt i Ekots Lördagsintervju.

Han tror att läget i svensk politik kommer att tvinga Socialdemokraterna att förhandla med Vänsterpartiet.

– Det handlar alltid om politikens innehåll, men för mig är det helt självklart att vi vill genomföra så mycket som möjligt av vår politik, och det gör man bäst i en regering, säger han i intervjun.

Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om de lägger fram förslag om en förändrad arbetsrätt och marknadshyror. I intervjun säger han även att han fått signaler om att statsminister Stefan Löfven inte kommer att utlysa ett extra val.

5 tim
Läs mer om Jonas Sjöstedts avgång
Helg Recensioner
Johan Paulin /SVT
Helg Recensioner

IS-thriller hyllas för mod: ”Unga tjejerna gnistrar”

SVT:s nya tv-serie Kalifat får fina omdömen av recensenterna. Om det inte är årets bästa serie så är det åtminstone den modigaste, skriver Expressens Mattias Bergqvist.

SvD:s Jan Söderqvist tycker att det ”gnistrar” om thrillern som handlar om radikalisering och svenska IS-terrorister. ”Herregud så de spelar, de unga tjejerna. Nora Rios som Sulle, Gizem Erdogan som Pervin!”

Tråden med ”två missanpassade Svensson-bröder” som valt att bli islamistiska terrorister är dock en ängslig gardering, menar Aftonbladets Karolina Fjellborg.

Kulturnytts Gunnar Bolin säger att man känner kvaliteten i arbetet med spänningsserien.

– Jag var så oerhört nyfiken på hur det skulle gå, säger han.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

1 tim
Universal Pictures / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritikerna om Cats: Helt outhärdligt hårigt haveri

Musikalfilmen ”Cats”, baserad på Andrew Lloyd Webbers succémusikal, fick inte ett nådigt bemötande av kritikerna när den hade internationell premiär i december. Även delar av den svenska kritikerkåren delar ut rekordlåga betyg. DN:s Helena Lindblad kallar kattfilmen för ”ett ludet helvete” och anser att den är outhärdlig från första till sista minut.

Trots stjärnor som Judi Dench, Ian McKellen, Jennifer Hudson och Idris Elba är filmen enligt Aftonbladets Karolina Fjellborg ett ”hårigt haveri”. Men musikalen har potential att bli en kultkalkon anser hon.

SvD:s Karoline Eriksson går mot strömmen och ger de sjungande katterna en fyra i betyg. Eriksson tycker att filmen är rolig och lyfter Rebel Wilsons och James Cordens insatser.

”Kanske bör man inte förvänta sig att en filmversion ska utmynna i något smakfullt och otöntigt”, skriver hon.

1 tim
MARIO ANZUONI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Personligt när Gomez lämnar svår tid bakom sig

Amerikanska popartisten tillika före detta Disney-barnstjärnan Selena Gomez tredje album ”Rare” är ett försök att vara mer personlig, menar flera recensenter som lyssnat på skivan.

Nöjesguidens Sophie Winberg hör flera höjdpunkter på plattan, den främsta menar hon är ”Lose you to love me”.

På titelspåret som inleder albumet hyllar Gomez sig själv och levererar ett budskap om nödvändig sårbarhet, skriver Rolling Stones Brittany Spanos som ger Gomez en fyra i betyg.

Recensenter som ger något svalare betyg menar att hon bara stundtals lyckas leverera i sin ambition att vara mer personlig.

”I ivern i att ta sig loss ur en fälla rusar hon in i en annan”, skriver DN:s Mattias Dahlström.

1 tim
Läs mer om Helg