Advokat Elisabeth Massi Fritz. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Massi Fritz: Har varit ett trauma för min klient

Den kvinna som anklagat den före detta TV4-profilen Martin Timell för våldtäkt är ledsen över att hovrätten inte kom fram till en fällande dom. Det säger kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i en skriftligt kommentar till SVT Nyheter.

”Hon ångrar dock inte att hon överklagade tingsrättens dom. Prövningen i hovrätten har varit viktig för henne för att bearbeta hennes trauma och kunna gå vidare i livet.”

Massi Fritz skriver även att hon och hennes klient har kämpat i motvind och utan en åklagare. Hennes klient kommer nu att fokusera på sitt mående och försöka gå vidare i livet.

Läs mer

Toppnyheter

Benjamin Netanyahu Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Netanyahu öppnar för att bilda regering med rivalen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar sin huvudrival Benny Gantz att tillsammans med Netanyahu bilda en bred koalitionsregering, rapporterar AFP.

Detta efter att resultatet i veckans nyval varken ger Netanyahu eller Gantz möjlighet att bilda majoritet på egen hand. I en video säger premiärministern att han hade föredragit att bilda en högerregering.

– Tyvärr visar valresultatet att det inte är möjligt, säger han.

Gantz och hans parti Blåvita alliansen, som befinner sig i mitten på Israels politiska karta, har ännu inte svarat på utspelet. Det är oklart om en lösning tillsammans med korruptionsanklagade Netanyahu skulle accepteras.

6 min
Ultraortodoxa väljare i vallokal i Bnei Brak, Israel, i tisdags. Oded Balilty / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hotet om ett tredje val hänger över israelerna

Två dagar efter nyvalet i Israel hägrar hotet om ett tredje val, något som aldrig tidigare hänt, skriver AP. Det efter ett jämnt val där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren och tidigare armégeneralen Benny Gantz kunnat utropa sig som segrare.

När nästan alla röster räknats får Blåvita alliansen – som brukar beskrivas som ”centristiskt” – 33 platser i Israels parlament som har totalt 120 platser. Netanyahus Likud, som är ett högerparti, får 31 platser.

– Alla måste kliva ner från sina höga hästar för att förhindra att ett tredje val krävs, säger Likudpolitikern David Bitan till Israeli Army Radio.

6 min
Mahmoud Abbas. Arkivbild. Nasser Nasser / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palestinas president vill inte ha Netanyahus styre

Palestinas president Mahmoud Abbas vill inte ha en ny israelisk regering som styrs av den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu.

– Vår ståndpunkt är att vi är emot Netanyahu, sa Abbas vid ett besök i Oslo under onsdagen, enligt AFP.

Varken Netanyahus parti Likud eller utmanaren Benny Gantz Blåvita alliansen har nog med mandat i knesset för att bilda en regering. De båda ledarna måste nu förhandla med andra partier för få styra landet.

Igår 22:11
Läs mer om Nyvalet i Israel
arkiv- och kartbilder TT / Google maps
Skolhotet i Valdemarsvik

Uppgifter: Hotade skjuta barn i handskrivna brev

Alla skolor och förskolor i Valdemarsviks kommun håller i dag stängt på grund av ett skriftligt hot som bedöms som grovt. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om handskrivna brev där avsändaren uppgett ”vi är beväpnade” och hotat med att skjuta barn.

Ännu finns ingen misstänkt i fallet, som utreds som olaga hot av polisen.

– Det är kommunen som tagit beslut om att hålla skolorna stängda i dag, vilket inte skett på uppmaning av oss. Vi ser det inte som en överhängande risk att hotet ska bli verklighet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisen i region Öst till tidningen.

1 tim
Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisens teori om hotet: Någon ville skrämmas

Polisens teori är att den som ligger bakom hotet som har fått skolor och förskolor att stänga i Valdemarsvik är ute efter att skrämmas.

Det ska enligt uppgifter till Aftonbladet röra sig om handskriva brev med hot om att skjuta skolbarn, men polisen bedömer att det finns en liten risk för att hotet ska bli verklighet. Därför rekommenderade man inte att stänga ner de totalt åtta verksamheterna i kommunen.

Polisens presstalesperson Åsa Willsund har dock förståelse för kommunens beslut att ändå hålla stängt.

– Polisen är vana vid att bedöma hot, det är man inte på en mindre kommun, säger hon till TT.

Kommunen hoppas kunna hålla skolorna öppna igen under fredagen.

35 min
Illustrationsbild. Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alla skolor i Valdemarsvik stängs efter grovt hot

Samtliga skolor i Valdemarsviks kommun kommer att hålla stängt under torsdagen på grund av att ett grovt hot, skriver Norrköpings tidningar.

– Det är ett brev som innehåller ett grovt hot. Det här är polisanmält förstås, jag kan inte gå in närmare på vad hotet består i, säger Monika Hallberg, kommunchef på Valdemarsviks kommun, till TT.

Enligt Hallberg rör det sig inte om ett bombhot. Det är kommunen och inte polisen som tagit beslutet att låta barnen få vara hemma.

Igår 18:27
Läs mer om Skolhotet i Valdemarsvik
Jean-Yves Le Drian och Amelie de Montchalin LUDOVIC MARIN / AFP
Drönardåden i Saudiarabien

Fransk minister tvivlar på huthirebellers påstående

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian tvivlar på de jemenitiska huthirebellernas påstående om att dessa legat bakom helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar, skriver AP.

I en intervju med tv-kanalen CNews säger Le Drian att det ”inte är särskilt troligt”.

Ministern vill inte spekulera i vem som bär ansvaret för attackerna men meddelar att Frankrike skickat egna experter till Saudiarabien för att utreda det inträffade.

USA och Saudiarabien misstänker att Iran låg bakom lördagens attack, något som Iran konsekvent har avfärdat.

35 min
Bilden visar rök från attackerna i helgen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väsentliga frågan uteblir – och Iran har övertaget”

Den väsentliga frågan har fortfarande inget svar – om drönarna och robotarna avfyrats från iransk mark eller inte. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter att Saudiarabien sagt att vapnen som avfyrats är av iranskt ursprung, men det är ännu oklart var ifrån vapnen avfyrats.

”Allt vi fick var ett kryptiskt uttalande om att de kom norrifrån”, skriver han och poängterar att utredningen fortfarande pågår om vem som är ansvarig.

Foreign Policys Emily Meierding skriver att även om Iran kanske inte har varit inblandat i attackerna i helgen så gynnar de landets intressen.

Hon menar att fram tills att andra länder inte är fullt så beroende av oljan kommer Iran att ha ett övertag då andra länder, även USA, inte är immuna mot instabilitet på oljemarknaden.

Igår 22:09
Mike Pompeo är på plats i Saudiarabien efter attacken. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pompeo kallar oljeattacken för ”en krigshandling”

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kallar attackerna mot de saudiska oljeanläggningarna för en ”krigshandling” och säger vidare att det var en ”iransk attack”, rapporterar AFP. Pompeo anlände i dag till Saudiarabien och uttalade sig om drönar- och robotattacker på planet på väg dit.

Tidigare under dagen meddelade Saudiarabien att man har bevis för att robotarna och drönarna som avfyrats var av iranskt ursprung. Däremot har man inte kunnat fastställa den exakta avfyrningsplatsen ännu.

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har även diskuterat oljeattackerna i dag. De ska ha pratat om att de vill försöka enas kring ett gemensamt diplomatiskt svar på dåden.

Igår 17:53
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Bilden är tagen på en fest på en skola där Trudeau arbetade som lärare. Time.com
Valet i Kanada 2019

”Trudeau är definitivt den största hycklaren i landet”

Kritiken strömmar in mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter att en bild från 2001 där han är utklädd i turban och bär mörkt smink har fått spridning.

Trudeau befinner sig mitt i valrörelsen och flera av kritikerna är andra politiker. Maxime Bernier, partiledare för Folkpartiet i Kanada, säger att han inte tänker anklaga Trudeau för rasism men tillägger:

– Han är mästaren av identitetspolitik och Liberalerna (Trudeaus parti) har just lagt månader på att anklaga alla för att vara högerextrema. Han är definitivt den största hycklaren i landet, säger han enligt Reuters.

Nya demokratiska partiets partiledare Jagmeet Singh har publicerat en känslosam video på Youtube där han berättar om egna erfarenheter av rasism.

– Rasism är på riktigt. Människor här i rummet har upplevt det [...] Jag har upplevt det hela mitt liv, säger Singh som kräver en förklaring av Trudeau.

Premiärministern har bett om ursäkt för bilden och säger att han vid tidpunkten inte ”ansåg att det var rasistiskt” men att han vet bättre nu.

3 tim
Justin Trudeau Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeau ber om ursäkt för ”Tusen och en natt”-bild

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ber om ursäkt för ett fotografi taget på en fest för 18 år sedan som väckt stor uppmärksamhet.

Temat på festen var ”Tusen och en natt” och på bilden syns Trudeau med mörkt sminkat ansikte och turban. Bilden har publicerats av tidskriften Time Magazine och togs på den skola där premiärministern vid tidpunkten arbetade som lärare.

– Jag skulle inte ha gjort det. Jag borde ha vetat bättre. Jag är verkligen ledsen, säger Trudeau och fortsätter:

– Jag ansåg det inte vara rasistiskt då, men nu vet vi bättre.

Trudeau är mitt uppe i en återvalskampanj – bara en dryg månad återstår till valet som ser ut att bli mycket jämnt.

5 tim
Läs mer om Valet i Kanada 2019
Arkivbild.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Svensk sjukvård kan gå med sju miljarder i förlust

Bara en av landets 21 regioner uppger att sjukvårdens ekonomi är i balans, de övriga ser ut att göra ett gemensamt underskott på sju miljarder kronor i år. Det visar en sammanställning av den ekonomiska prognosen för sjukvården som P4 Örebro har gjort.

Regionerna uppger att underskottet beror på höga kostnader för inhyrd personal och dyra läkemedel. Två regioner överväger även att höja skatten på grund av det pressade läget.

Örebro län har en prognos som visar på minus 450 miljoner kronor.

– Det beror på att vi har högre ambitioner att erbjuda vård och service till våra medborgare än vad vi har pengar till i vår budget, säger Karin Sundin (S) som är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro län.

3 tim
Vårdpersonal på Södersjukhusets akutmottagning Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akutsjukhus ska nischas – hantera färre typer av vård

Sveriges akutsjukhus ska nischas i storregionerna och kommer därmed hantera färre typer av vård. Detta är resultatet av ett arbete med att rita om vårdkartan, enligt Dagens Medicin. Förändringen innebär att personal kommer behöva bli mer specialiserad och ska ske parallellt med den regeringsbeslutade processen om koncentrering av högspecialiserad vård.

Enligt en enkät gjord av tidningen vilar det största orosmolnet över kompetens- och utbildningsfrågan, vilket är anledningen till att de olika sjukvårdsregionerna än så länge kommit olika långt med arbetet.

Igår 04:51
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Leah Namugerwa i Kampala SUMY SADURNI / AFP
Klimatförändringarna

Skolflicka i Uganda slåss för klimatet: Oviss framtid

När den ugandiska tonåringen Leah Namugerwa fyllde 15 förra månaden valde hon att plantera 200 träd i stället för att ha ett födelsedagskalas. Hon är en av många unga i världen som inspirerats av Greta Thunberg att driva en klimatkamp, skriver AFP i ett reportage.

Leah Namugerwa säger att unga måste höja sina röster.

– Vi har ingen säker framtid om vi inte gör det. De nuvarande ledarna kommer att vara borta men vi kommer att vara där och leva med konsekvenserna av att de inte agerade, säger hon till nyhetsbyrån.

15-åringen skolstrejkar för klimatet tillsammans med en grupp unga och har bland annat tagit strid för att plastpåsar ska förbjudas.

Hon var också en del av den grupp unga från rörelsen Fridays for future som hedrades med Amnestys människorättspris i veckan.

2 tim
Los Angelese/Donald Trump TT
undefined

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

4 tim
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

Igår 19:03
Läs mer om Klimatförändringarna