Arkivbild: Anslag informerar om ny rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset Sahlgrenska i Göteborg Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mässlingen i Sverige

Mässlingsrisken minskar – grindvakter tas bort

Akutmottagningar och vårdcentraler i Göteborg börjar återgå mot normalläge efter mässlingsutbrottet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Christer Andersson, läkare och chef för vårdcentralen i Bergsjön, säger till radion att man inte haft något fall på länge.

– Nu har vi avvecklat vår sjuksköterska som stod på utsidan och mötte patienterna.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg säger till SVT Nyheter Väst att det inte går att ge några garantier för att mässlingsutbrottet är över.

– Men för varje dag som går blir risken för mässlingen mindre.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset