Hem
Arkivbilder. (TT/Aftonbladet/TT)

Mellin: Ingen vet vad den svenska modellen är

Alla hyllar den – men ingen kan definiera den, inte ens nationalencyklopedin. Aftonbladets Lena Mellin skriver om ”den svenska modellen” och om hur inte ens statsminister Stefan Löfven (S) verkar veta vad det innebär.
I en intervju med Socialdemokraternas medlemstidning pekade han ut tre ben för modellen. I ett tal åtta dagar senare pekade han ut tre andra.
”Vad som är den svenska modellen är alltså vagt i konturerna. Utom att alla tycker den är bra och tolkar den lite som de vill”, skriver Mellin.
Två saker återkommer dock i diskussionerna, påpekar hon: Att fack och arbetsgivare gör upp om villkoren på arbetsmarknaden och den skattefinansierade välfärden.
Regeringen och Allianspartierna dividerar, medan Mellin noterar att subventionerade anställningar inte varit någon succé oavsett namn.
”To be continued. Slaget om den svenska modellen rymmer en ideologisk dimension som alla, från vänster till höger, gillar. Även om väljarna gäspar käkarna ur led.”

bakgrund
 
”Den svenska modellen” enligt Wikipedia
Wikipedia (sv)
Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomisk tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt. Modellen anses av flera historiker (Maths Isacson, Eva Österberg och Ulf Olsson) ha idémässiga rötter i en samförståndskultur i 1800-talets bonde- och brukssamhällen, men också (Jan O. Berg, Anders Kjellberg) i det tidiga 1900-talets första överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna, verkstadsavtalet 1905 och decemberkompromissen 1906.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen