Mer fusk på högskoleprovet – provledare läcker svar
Efter att 51 personer ertappats med att fuska vid höstens högskoleprov rapporterade Universitets- och högskolerådet (UHR) att inget fusk upptäcktes när vårens upplaga skrevs. Men enligt en ny dokumentär som sänds på SVT på tisdag var det minst 60 personer som fuskade.
Enligt programmet arbetade en provledare på Stockholms universitet för ett av de fusknätverk som distribuerar provet. Provledaren ska ha fotograferat av högskoleprovet och skickat det till nätverket som distribuerar svaren till fuskande provdeltagare genom trådlösa öronsnäckor.
bakgrund
Högskoleprovet
Wikipedia (sv)
Högskoleprovet är ett svenskt nationellt lämplighetstest som skall pröva kunskaper och färdigheter som behövs vid högre studier. Resultatet från högskoleprovet utgör en särskild sökandekategori till utbildningar vid Sveriges högskolor, universitet och andra utbildningsinstitutioner. Provet kan därmed sägas ge presumtiva studenter en andra chans vid antagningen, vid sidan om slutbetyget från studier på gymnasienivå.
Provet hålls två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Då proven alltid görs på lördagar skiftar datumen lite för varje år, men vårprovet är så gott som alltid i slutet av mars eller i början av april, medan höstprovet hålls i september eller oktober.
Ett provresultat är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller fem år efter provtillfället.
Provet är avgiftsbelagt. Under militär grundutbildning har man rätt att göra provet till en lägre kostnad.
Ansvarig myndighet är Universitets- och högskolerådet (UHR).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen