Hem
Rysslands president Vladimir Putin hälsade på den tyska förbundskanslern Angela Merkel på lördagen. (Sputnik Photo Agency / TT NYHETSBYRÅN)

Merkel till Putin: Stäng inte ute Ukraina

Ukraina bör fortsättningsvis inkluderas i de europeiska gasleveranserna, även om Nord Stream 2 – som ska dras från Ryssland till Tyskland utan att gå via Ukraina – färdigställs som planerat. Det sa den tyska förbundskanslern Angela Merkel efter lördagens möte i Gransee med Rysslands president Vladimir Putin, där Nord Stream 2 var ett av flera ämnen som avhandlades.

Enligt Merkel bör Ryssland, EU och Ukraina inleda en diskussion om Ukrainas fortsatta roll i logistiken, något Putin enligt Reuters höll med om. Han sa också att gasledningen enbart är ett ”ekonomiskt projekt” och att huvudsaken är att den ukrainska transportvägen möter de ekonomiska kraven.

Uppgifterna om att USA har förberett en sanktionslista i syfte att stoppa byggandet av den nya gasledningen ska inte ha nämnts på mötet.

Läs även

bakgrund
 
Nord Stream
Wikipedia (sv)
Nord Stream (tidigare den nordeuropeiska gasledningen eller NEGP, Östersjöledningen, ryska: Северный поток, Nordströmmen) är en naturgasledning som anläggs mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Gasledningen anläggs av konsortiet Nord Stream, vars ägare är ryska Gazprom 51%, tyska Wintershall Holding 15,5%, tyska E.ON Ruhrgas 15,5%, holländska Gasunie 9% samt franska GDF Suez 9%.Nord Stream består av två parallella stålrör för naturgastransport med ca 120 cm diameter som läggs på botten av Östersjön och Finska viken. Totala längden per ledning är 1220 kilometer. Ledningarna är invändigt och utvändigt belagda med ytskikt för att skydda och isolera ledningen mot korrosion. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar (22 MPa). Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Sveriges energitillförsel 2009 var 568 TWh.I Sveriges ekonomiska zon lades de första rören ner 2010-04-06, och officiell start av bygget skedde 2010-04-09 i närvaro av den ryska presidenten Dmitrij Medvedev och EU:s energikommissionär Günther Oettinger. Projektets miljökontrollrapport för 2010 visar att det inte orsakat någon oförutsedd miljöpåverkan.Den första ledningen invigdes 2011-11-08 i Lubmin, Tyskland, i närvaro av förbundskansler Angela Merkel, president Dmitrij Medvedev, EU-kommissionär Günther Oettinger, premiärminister François Fillon och premiärminister Mark Rutte.Ytterligare en gasledning "Nord Stream 2" planeras i Östersjön. Ledningen är tänkt att gå parallellt med den nuvarande. EU:s kommissionär för klimat och energi Miguel Arias Cañete uttryckte vid en debatt i Europaparlamentet 2016 att han såg projektet som riskabelt. Tidigare samma år skrev ledare för nio EU-länder (Tjeckien, Ungern, Polen, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen och Kroatien) ett öppet brev till Europeiska kommissionens ordförandes ordförande, Jean-Claude Juncker där de avrådde från Nord Stream 2.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen