Hem
Astana i Kazakstan. (Bolatbek Otarbayev / AP)

Metangasläcka stor som utsläpp från 717 000 bilar

En av de värsta metangasläckorna som någonsin registrerats inträffade förra året i en avlägsen del av Kazakstan. Det rapporterar BBC Verify.

Utsläppet på totalt 127 000 ton gas startade under borrning och pågick under sex månader. Miljöpåverkan är jämförbar med att köra 717 000 bensinbilar i ett år.

Enligt Internationella energiorganet (IEA) står metan för cirka 30 procent av den globala uppvärmningen.

bakgrund
 
Metan
Wikipedia (sv)
Den kemiska föreningen metan är det enklaste kolvätet, med den kemiska formeln CH4. Metan är en luktfri och färglös gas. När den säljs kommersiellt blandas den vanligen med små mängder illaluktande svavelföreningar såsom THT (tetrahydrotiofen) för att läckor lättare ska kunna upptäckas. Metan kallas även sumpgas, eftersom den bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer, till exempel bottnen på kärr. Ett annat namn är gruvgas efter dess benägenhet att sippra ut i gruvgångar, där den sedan riskerar att antändas vilket gör den till ett allvarligt hot mot gruvarbetare - gasexplosioner kostar regelbundet människoliv. Metan är även den växthusgas som (efter koldioxid) står för det näst största bidraget till den globala uppvärmningen. Metan är den största beståndsdelen i naturgas och biogas. Förbränning av en molekyl metan i närvaro av syre frisläpper en molekyl koldioxid och två vattenmolekyler: C H 4 + 2 O 2 → C O 2 + 2 H 2 O {\displaystyle {\rm {CH_{4}+2\ O_{2}\rightarrow CO_{2}+2\ H_{2}O}}} Gasen upptäcktes och isolerades för första gången av Alessandro Volta någon gång mellan 1776 och 1778.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen