Windows 10-presentationen

Microsofts holografiska headset – första reaktionerna

”Microsoft har tagit täten före Apple när det gäller framtidsvisioner”, ”bättre än Google Glass”, ”kan för alltid förändra hur vi interagerar med virtuella objekt”. Det är en i stora stycken imponerad men också något konfunderad expertkår, som efter Microsofts Windows 10-presentation nu försöker sia om vilket genomslag it-jättens holografiska vr-ambitioner med headsetet Hololens kan få. Gränssnittet Windows Holographic och headsetet Hololens stal showen vid gårdagens Windows 10-presentation och utgör tillsammans en exceptionellt futuristisk och ambitiös vision om hur hologram kan användas i diverse it-sammanhang. Hololens och Windows Holographic erbjuder ett Googles Glass-liknande koncept blandat med både augmented reality och Oculusliknande VR-teknik.

Toppnyheter

Sverigedemokraterna presenterar sin valstrategi. Partisekreterare Richard Jomshof (SD), informationschef Henrik Gustafsson och Mattias Karlsson TT
Spelet om regeringsmakten

Pehr G Gyllenhammar: ”Tycker att SD är fascister”

Medan kända näringslivsrepresentanter öppet har förespråkat samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna säger tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar tydligt nej.
– Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag, säger han i Ekots lördagsintervju.
– Jag tycker att de är fascister, tillägger han.
Henrik Vinge, SD:s integrationspolitiske talesperson, tolkar uttalandet som att Gyllenhammar driver en politisk linje för samarbete mellan ”kanske C, L och S”.
– Han har inte så starka argument mot oss så då får han ta till sådana där övertoner och kalla oss fula ord trots att vet att det inte är sant, säger Vinge.

2 tim
Kristersson och Lööf. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

LO-ekonomer: Samarbeta med M och inte C, Löfven

Stefan Löfven vill bryta blockpolitiken och bilda en mittenregering tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Nu säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö och LO:s förre chefsekonom Dan Andersson att de föredrar ett samarbete med Moderaterna, skriver Expressen.
”Jag konstaterar att C är mer nyliberalt än M”, skriver Hållö på Twitter.
Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson håller inte med.
– Det är ingen LO-uppfattning. Våra LO-ekonomer talar i eget namn, säger han till tidningen.

Idag 04:25
Isabella Lövin (MP). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lövins öppning mot C och L: Vill förhandla om skatter

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin öppnar för en skattereform där bland annat bolagsskatt och värnskatt sänks medan miljöskatter höjs, säger hon till DN. Förslaget skulle kunna ses som ett försök att närma sig C och L i den komplicerade regeringsbildningen.
Lövin säger vidare att hon tolkar valresultatet som att väljarna vill ha en mittenregering och att det finns många beröringspunkter mellan hennes eget parti och C och L.
– Det visar sig när C och L säger nej till en liten högerkonservativ regering, säger Lövin.

Igår 17:52
Läs mer om Spelet om regeringsmakten
Kvinnor i kö för att rösta i Herat. HOSHANG HASHIMI / AFP
Valet i Afghanistan

”Kön blir bara längre och vi är oroliga för bombdåd”

Trots en våldsam start med explosioner vid flera vallokaler går väljare i Afghanistan i dag och röstar.
Förutom rädslan för självmordsdåd och annat våld går det långsamt i många vallokaler.
– Kön bli bara längre. De måste registrera våra röster fort, vi är oroliga att råka ut för en bombare eller en explosion, säger 42-åriga Mustafa till AFP.
För första gången används biometrisk väljarregistrering.
– På vissa platser har det inte fungerat och många väljare har tappat modet och gått hem, säger Nasibullah Sayedi, som lade sin röst i Herat, till The Guardian.

1 tim
Massoud Hossaini / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Afghanistan

Explosioner vid minst tre vallokaler i Afghanistan

Explosioner har inträffat vid minst tre vallokaler i Kabul, enligt vittnen. Det rapporterar AFP. Minst tre människor uppges ha dödats och ett trettiotal skadats.
Väljare ska ha setts fly från en skola i den norra delen av huvudstaden efter en explosion, uppger nyhetsbyråns korrespondent. Även från andra vallokaler kommer uppgifter om detonationer.
Tiden fram till dagens parlamentsval har kantats av våld och oroligheter. Flera politiska kandidater har dödats. Enligt AP har 70 000 militärer satts in för att skydda de 21 000 vallokalerna i landet.

1 tim
Afghansk polis vid säkerhetskontroll, 17 oktober. Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Afghanistan

Afghansk provins skjuter upp val efter talibandåd

Parlamentsvalet i Kandahar i Afghanistan skjuts upp en vecka efter talibanernas attack mot ett politiskt möte i provinsen på torsdagen, uppger landets valkommission enligt internationella medier.
Den inflytelserike polischefen Abdul Raziq dödades i dådet, som enligt talibanerna var riktat mot den amerikanska befälhavaren Scott Miller. Denne klarade sig dock oskadd.
Talibanerna har uppmanat till bojkott av valet, som hålls i större delen av Afghanistan på lördagen.

Igår 09:01
Läs mer om Valet i Afghanistan
TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kropp saknas fortfarande – konsulatpersonal förhörs

Det viktigaste beviset för vad som har hänt journalisten Jamal Khashoggi saknas fortfarande: hans kropp.
Samtidigt fortsätter den turkiska utredningen. Sökandet efter kroppen har riktats in på en skog i utkanten av Istanbul och personal vid det saudiska konsulatet har förhörs.
15 anställda, samtliga turkiska medborgare, har avlagt vittnesmål vid åklagarkontoret, enligt turkiska medier. Bland de förhörda finns chaufförer, tekniker, revisorer och receptionister.
Det har tidigare förekommit uppgifter om att anställda fick ledigt den dag då Khashoggi gick in på konsulatet för att aldrig mer komma ut.

3 tim
MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Saudiarabien: Khashoggi dog vid bråk på konsulatet – 18 personer har gripits

Saudiarabien uppger att journalisten Jamal Khashoggi dödats i samband med ett slagsmål på konsulatet i Istanbul, skriver internationella medier.
18 personer har gripits misstänkta för inblandning i det misstänkta mordet, och kungadömet ska ha sparkat den högt uppsatta underrättelsechefen Ahmad al-Assiri och kungafamiljens rådgivare Saud Al-Qahtani.
USA:s president Donald Trump sa i natt att Saudiarabiens förklaring av hur journalisten Jamal Khashoggi dött är trovärdig och ett ”bra första steg”.

5 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Saudiarabiens förklaring är trovärdig

USA:s president Donald Trump säger att Saudiarabiens uttalande om hur journalisten Jamal Khashoggi dött är trovärdigt och ett ”bra första steg”, skriver flera medier.
Trump säger sig nu överväga sanktioner mot Saudiarabien men understryker att han helst inte vill att de ska röra vapenexporten till landet.
Trumpadministrationen har byggt starka band till kronprins Mohammed bin Salman. Bland annat ses han som en viktig maktfaktor i relation till Iran, skriver New York Times.
Enligt uppgifter i saudisk tv har 18 personer gripits. Man hävdar att Khashoggi dog i samband med ett slagsmål på konsulatet.

Idag 03:15
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Kronprinsen Mohammed bin Salman. Cliff Owen / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

Korrespondenter: Saudisk helomvändning var väntad

Saudiarabien har bekräftat att journalisten Jamal Khashoggi dött på konsulatet efter att i nästan tre veckor nekat till det.
Helomvändningen var väntad, eftersom Turkiet hela tiden hävdat att det fanns många bevis på hur Khashoggi dödades på konsulatet. Det säger Ekots Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.
Även SVT:s korrespondent Stina Blomgren anser det var väntat att beskedet skulle komma nu, då CNN gått ut med nyheten att det saudiska kungahuset förberett en rapport där dödsfallet skulle bekräftas.
DR:s Mellanösternkorrespondent Michael S. Lund bedömer förklaringen som Saudiarabien ger av förloppet som osannolik.
– Att han skulle ha omkommit av en olyckshändelse vid ett slagsmål i konsulatet, och att de saudiarabiska myndigheterna inte skulle ha känt till det, verkar otroligt, säger han.

3 tim
Jamal Khashoggi i intervju om Syrienkriget tidigare i år. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

”Khashoggi var en motsägelsernas man”

Jamal Khashoggi gick från att vara trogen den saudiska kungafamiljen till att bli en öppen kritiker av det ultrakonservativa kungadömet. Han var en motsägelsernas man, skriver AFP i en runa över journalisten efter att Saudiarabien – 18 dagar efter försvinnandet – bekräftat hans död.
Khashoggi kände Usama bin Laden när denne var ung men tog snart avstånd, han var en tid medlem i Muslimska brödraskapet men höll sig därefter utanför organiserade grupper, enligt AP:s runa. Senare sågs Khashoggi som för progressiv för sitt uppdrag som chefredaktör på en saudisk tidning och gick i exil 2017.
The Guardian beskriver Khashoggis position i det saudiska samhället som alltför islamistiskt orienterad för sekulära liberaler men alltför liberal för konservativa wahhabiter.
Khashoggi lämnar efter sig sin fästmö Hatice Cengiz och fyra barn från sitt första äktenskap.

Idag 04:36
Demonstranter utanför Vita huset, en demonstrant utklädd till den saudiske kronprinsen. LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Khashoggifallet

Expert: Saudierna togs på sängen av reaktionerna

Det internationella trycket på Saudiarabien att ge något slags besked om journalisten Jamal Khashoggi blev till slut för stort. Det säger experter till TT efter att landet gått ut med uppgiften om att Khashoggi dödats vid ett handgemäng på konsulatet i Istanbul.
Aykan Erdemir, knuten till den oberoende tankesmedjan Defence of Democracies i Washington och tidigare turkisk parlamentsledamot, menar att Riyad togs på sängen av den massiva globala kritiken.
– Det är tydligt att Saudiarabien inte förväntat sig den här utkomsten, i så fall hade de planerat operationen annorlunda.
Kristian Ulrichsen, Mellanösternforskare vid Rice University’s Baker Institute i USA, säger till AFP att saudiernas förklaring saknar trovärdighet.
– Särskilt med tanke på att saudierna fortfarande inte kan eller vill lägga fram det enda beviset, kroppen, som skulle ge ett definitivt svar av något slag.

Idag 04:13
Läs mer om Reaktioner på Khashoggifallet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund