Milstolpe nådd i lång process om PFAS-skador
Domen i Högsta domstolen innebär en milstolpe i den juridiska processen för de PFAS-drabbade boende i Blekinge.
2013 upptäckte det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik höga halter av PFAS i dricksvattnet i det lokala vattenverket. De drabbade går samman och stämmer sitt vattenbolag.
Enligt den första domen i Blekinge tingsrätt våren 2021 anses det kommunala vattenbolaget vara skadeståndsskyldigt, och de drabbade ska få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet.
Domen överklagas av kommunen och i hovrätten över Skåne och Blekinge blir det ett bakslag för de drabbade invånarna. Enligt hovrätten innebär de höga halterna av PFAS i blodet visserligen en förändring av kropparna – men domstolen anser samtidigt att de som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.
Detta är PFAS
PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.
PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.
I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.
Källor: Kemikalieinspektionen, Karolinska institutet, Arbets- och miljömedicin i Lund och Göteborg