Hem
Henrik Munck. (Catharina Fyrberg/Miljöpartiet)

”Mina kamrater i MP har rasistkortet ständigt redo”

Miljöpartiet är präglat av ett identitetspolitiskt synsätt som är ett av skälen till att partiet nu är i kris. Det skriver Henrik Munck, lokalpolitiker för MP i Göteborg, på Expressens debattsida.

Enligt Munck präglas identitetspolitiken av att man ställer grupper mot varandra och att man definierar sig efter vad man är emot – inte vad man vill göra. Det har gjort att partiet har låst sig i bland annat invandrings- och integrationsfrågor, till exempel hur samhället ska hantera spänningar mellan olika invandrargrupper.

”Jag är ansvarig för en stadsdel med utsatta områden och ser flera relevanta politiska frågor som inte kan diskuteras utan att identitetspolitikerna ’drar rasistkortet’”, skriver Munck.

Debattören

Henrik Munck (MP), förtroendevald med politiskt ansvar för ett särskilt utsatt område i Göteborg

bakgrund
 
Identitetspolitik
Wikipedia (sv)
Identitetspolitik är politiska ställningstaganden som grundar sig på särintressen och perspektiv utifrån tillhörighet av en social grupp. Därigenom kan människors politiska åskådning gestaltas utifrån den identitet de tar sig som medlemmar av löst sammanhållna sociala grupper. Förenklat kan det sägas att det är politik baserad på gruppidentitet i syfte att bekämpa diskriminering gentemot en grupp och stärka gruppens ställning i samhället. Exempel på dylika identiteter är exempelvis grupper baserade på ras, klass, religion, kön, könsidentitet, etnicitet, nation, sexuell läggning, funktionsvariation, ålder och kultur. Termen identitetspolitik och rörelser som förknippas med den, uppkom under slutet av 1900-talet. Det förekommer företrädesvis i arbetarrörelser, etniska rörelser, feministiska rörelser, HBTQ-rörelser, handikapprörelser, och postkoloniala rörelser. Identitetspolitiken är föremål för debatt och kritik. Minoriteters rättigheter är en huvudfråga i identitetspolitiken. Minoriteters influens är ett slags social influens som äger rum när majoriteten påverkas att erkänna minoriteters trosuppfattningar och beteenden. Till skillnad från andra influenser innefattar detta en personlig förändring av den egna åsikten, vilket kallas konvertering.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen