Hem
Illustrationsbilder, Strandhäll (TT)

Ministerns beslut väntas få konsekvenser i 100 000 år

Miljöminister Annika Strandhäll (S) har tidigare lovat att ett besked om slutförvaret av kärnbränsle ska komma senast på torsdag 27 januari. TT skriver att det då kommer att klarna om Svensk kärnbränslehantering (SKB) kan sätta sina planer i verket för ett framtida slutförvar i Forsmark i norra Uppland.

Eftersom kärnbränslet kommer att vara farligt i 100 000 år är det avgörande att hitta en miljö som är stabil under lång tid, konstaterar Allan Hedin, doktor i jonfysik och säkerhetsanalytiker på SKB.

– Efter 100 000 år är bränslet ungefär lika radioaktivt som den uranmalm man en gång bröt för att framställa bränslet. Radioaktiviteten hos bränslet avtar snabbast i början. Efter 1 000 år har det mesta av radioaktiviteten avklingat, säger han till nyhetsbyrån.

Samtidigt menar andra forskare att de kopparbehållare som ska användas inte kommer att hålla under hela förloppet.

bakgrund
 
Svensk Kärnbränslehantering
Wikipedia (sv)
Svensk Kärnbränslehantering Aktiebolag (SKB) är ett av svensk kärnkraftindustri bildat bolag för att ta hand om bland annat kärnavfall och använt kärnbränsle. SKB:s huvudkontor ligger i Solna men har anläggningar i bland annat Forsmark (Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR) och i Oskarshamn (Mellanlagret Clab, Äspölaboratoriet och Kapsellaboratoriet). Även M/S Sigrid som transporterar det använda kärnbränslet ägs av SKB. M/S Sigrid ersatte M/S Sigyn 2014.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen