Genrebild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Styckmordet i Alingsås

Misstänkt mord i Alingsås – kvinna hittad död

Polisen misstänker mord efter att en död kvinna har påträffats i en lägenhet i Alingsås. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning och två personer är hämtade till förhör, skriver polisen i sin händelserapport.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren/illustrationsbild.  TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Äldreboenden togs inte upp när regeringen skulle öva på att hindra smittspridning

Redan en vecka före det första svenska dödsfallet i covid-19 skulle smittspridning på äldreboenden diskuteras hos socialminister Lena Hallengren (S) – men frågan togs aldrig upp, skriver Expressen.

– Vi diskuterade varken förort eller äldreboenden, det vi diskuterade var framför allt sjukvård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Socialministern bjöd i början av mars in Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen för en övning om hur spridning skulle kunna förhindras, och en av punkterna på dagordningen var just situationen på landets äldreboenden.

Hallengren kan i dag inte svara på frågor om mötet eftersom hon inte minns det.

1 tim
FOI/Pressträff med regeringen. TT
undefined

FOI-rapport: Sverige hade ofullständig beredskap

Nedlagda beredskapslager, oklar ansvarsfördelning och senfärdig information – det är några av de brister i svensk krisberedskap som coronautbrottet blottat, enligt en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI. Det skriver DN.

I rapporten konstaterar 26 olika forskare att Sverige trots expertvarningar hade en ofullständig beredskap 2020.

Exempelvis lyfts ansvarsprincipen fram som bristfällig. Principen innebär att den som vanligtvis har ansvar även ska ha det under en kris. Men enligt rapporten behöver ansvaret flyttas uppåt i en kris för att åstadkomma nödvändig samordning och ledning.

Igår 07:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regioner har köpt in osäkra skydd – kan vara farliga

Ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med fejkad CE-märkning eller bluffintyg, enligt en granskning från SVT Nyheter och Uppdrag granskning. Maskerna kan vara farliga och har i flera fall använts i äldrevård, hemtjänst eller sjukhus utan att ha testats.

Flera av leverantörerna som sålt undermåliga och felmärkta masker har gett sken av att produkterna uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det är oklart hur många av dem som förstått att de inte gjort det.

2 tim
Antikroppstest Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Antikroppstest ger inte hela bilden

Opinion En studie visar att en del personer med anhöriga som blivit sjuka i covid-19 inte haft antikroppar, däremot har de burit på så kallad T-cellsimmunitet.

Att bara undersöka antikroppar ger därför inte hela bilden av smittspridningen, skriver Emma Frans i SvD.

”En fråga som fortfarande är obesvarad är ifall T-cellssvaret innebär skydd mot återinfektion och hur länge det skyddet i så fall varar”, skriver Frans.

Enligt forskarna visar studien att immuniteten i samhället är större än vad antikroppsstudierna visar, skriver Anna Bäsén i Expressen.

Men enligt Bäsén kommer det att dröja innan vi vet hur vårt immunförsvar reagerar på den nya smittan.

Igår 20:35
Agnes Wold/Illustrationsbilder.  TT
undefined

Wold: Största faran är att umgås över generationer

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tror inte att sommarsemestrarna kommer att medföra att fler blir smittade av coronaviruset, men hon ser flera orosmoln.

– Den största faran är naturligtvis om stackars 70-plussare börjar träffa personer i de yngre generationerna, säger hon till Expressen.

Hon poängterar att det är okej att umgås, så länge det sker utomhus och på avstånd. Att hänga på en badstrand går också bra – om man ser till att inte vara för intim med främlingar.

Igår 13:36
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärer på Arlanda/Tui-plan. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Strandsatt charterplan tillåts landa i Grekland

Det första svenska charterplanet till Grekland var tänkt att gå från Arlanda i dag, en dag efter att UD:s avrådan hävts. Men researrangören Tui saknade till en början tillstånd att landa och planet är kvar på marken på Arlanda, rapporterar SVT.

– Man vill inte ha svenskar där eftersom situationen har varit för dålig med coronasmittan, säger Tuis presschef Adam Györki.

Tui har under morgonen förhandlat med grekiska luftfartsverket och uppger för Aftonbladet vid 9.20-tiden att man precis fått tillstånd att landa.

1 tim
Ann Linde.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Greklandsresor: Överväg lämpligheten

Svenskar borde överväga lämpligheten av resor till Grekland i sommar eftersom landet har stoppat direktflyg från Sverige. Det menar utrikesminister Ann Linde enligt TT.

UD har sedan i tisdags hävt avrådan från resor till bland annat Grekland, men landet tvekar kring att ta emot svenska turister och beslutade på måndagen att stoppa direktflyg från Sverige fram till den 15 juli.

Linde kallar Greklands beslut för beklagligt och menar att det skapar osäkerhet och oro för svenska resenärer.

”UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter”, skriver hon i ett uttalande.

Igår 11:24
Red light district före pandemin. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kysslöst när Amsterdams Red light district öppnar

I dag öppnade Amsterdams famösa Red light district igen, efter att ha varit stängt i tre och en halv månad på grund av coronapandemin, skriver AP.

Red light united som företräder sexarbetarna i området har legat på för att verksamheten åter ska få starta, bland annat med hänvisning till att många av de prostituerade annars tvingas jobba under mer riskfyllda förhållanden.

Den nederländska sexindustrin lyder redan under strikta hygienregler. Till följd av pandemin avråds nu sexarbetarna från tunga andetag och kyssar för att minska spridningsrisken, rapporterar Reuters.

Igår 15:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Maria Van Kerkhove, WHO.  - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Vissa länder kan behöva återinföra lockdown

Efter att antalet smittade av coronaviruset ökar varnar nu WHO för att vissa länder kan behöva återinföra strikta restriktioner, eller lockdowns. Det sa Maria Van Kerkhove, chef på organisationens nya avdelning för sjukdomar och zoonoser, på en presskonferens uppger CNBC.

Hon uppgav också att det ännu inte är för sent att stoppa spridningen, även om uppgiften för vissa länder kan ”kännas övermäktig”.

Globalt är nu över 10,5 miljoner människor smittade i viruset och över en halv miljon har dött i covid-19 enligt Johns Hopkins University.

3 tim
En saboterad 5G-mast och en anti-Bill Gates-aktivist. TT
undefined

Konspirationer och påhitt har frodats under pandemin

Under coronapandemin har stora mängder falsk information om viruset, dess ursprung och olika påstådda botemedel spridits. Det visar en ny rapport som fem faktagranskningsorganisationer i Europa ligger bakom, skriver AFP.

Under mars och april, när smittspridningen i Europa gick som snabbast, spreds bland annat råd som kunde vara direkt farliga, som att det fungerar att dricka rengöringsmedel mot viruset.

Flera konspirationsteorier fick också stor spridning, bland annat att 5G-utbyggnaden orsakade pandemin eller att Bill Gates är hjärnan bakom smittan.

Igår 21:14
Läs mer om Coronaviruset
Bilder från Hongkong.  TT
Hongkongprotesterna

Kina tänker stoppa brittiskt medborgarskap i motattack

Kina kommer att stoppa Storbritannien från att ge Hongkongbor brittiskt medborgarskap, uppger den kinesiska ambassaden i Storbritannien, enligt The Guardian.

Svaret kommer efter att premiärminister Boris Johnson under onsdagen lovat att introducera en enklare väg för att nå brittiskt medborgarskap för de som flyr undan den nya stränga säkerhetslagen i Hongkong.

Utrikesminister Dominic Raab har medgett att Storbritannien inte har mycket att sätta emot om Kina hindrar personer från att fly.

4 tim
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

2 tim
Protester i Hongkong under onsdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör uppkallad av brittiska UD: ”Djup oro”

Det brittiska utrikesdepartementet har kallat till sig Kinas ambassadör med anledning av den nya säkerhetslagen i Hongkong, skriver Sky News. Syftet är att uttrycka Storbritanniens ”djupa oro” över situationen.

Mötet skedde tidigare under onsdagen. Den brittiska toppdiplomaten Simon McDonald ska då ha gjort klart att britterna anser att Kinas agerande bryter mot den brittisk-kinesiska överenskommelsen från 1984 som garanterade Hongkong full frihet under 50 år efter det att territoriet återlämnades till Kina 1997.

Igår 20:28
Läs mer om Hongkongprotesterna
Coronaviruset Svenska fallen
Studentflak. ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Fördubbling av smittfall bland studenter i väst

Sedan vecka 23, då många gymnasieelever tog studenten i Västra Götaland, har antalet bekräftade fall av coronavirus i årskullen fördubblats i regionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Studentfirandena, kramkalasen och festerna har med all sannolikhet bidragit till en smittspridning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Från andra regioner har rapporterats om smittspridning vid enskilda fester eller klasser, men i Västra Götaland har spridningen bland ungdomar födda 2001 varit mer generell, enligt Dotevall.

4 tim
Illustrationsbilder från Södersjukhuset.  TT
undefined

Södersjukhuset tillbaka i normalläge efter krisen

Södersjukhuset i Stockholm går efter tre månader med förhöjd beredskap tillbaka till normalläge, enligt ett pressmeddelande.

”Vården av patienter med covid-19 har blivit en del av vår ordinarie verksamhet och vi ser därför att vi nu kan återgå till normalläge”, skriver sjukhusets vd Mikael Runsiö.

Andelen smittade patienter i behov av vård har minskat med tre fjärdedelar sedan toppen i april, enligt sjukhuset.

Igår 13:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild.  Johan Wingborg / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Kraftig minskning av transplantationer i vår

Antalet organtransplantationer har minskat kraftigt under coronautbrottet i Sverige, rapporterar TT och hänvisar till siffror från Svensk transplantationsförening.

Tiotusentals operationer har ställts in under våren. Antalet donatorer har minskat med 21 procent, jämfört med medelvärdet för samma period de tre senaste åren.

En trolig förklaring är den ansträngda situationen inom vården, enligt Johan Nilsson, professor vid thoraxkirurgen vid Skånes universitetssjukhus.

– Det är allvarligt eftersom det här är patienter som riskerar att dö medan de står på väntelistan, säger han.

1 tim
Undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienter får själva spåra smitta – går emot WHO-råd

Den stora mängden coronatester har gjort att flera regioner har lagt över ansvaret för smittspårning på patienterna, som SVT var först med att rapportera. Men att be patienterna själva höra av sig till sina kontakter för att berätta om testresultatet lever inte upp till Världshälsoorganisationen WHO:s guide över smittspårning från i maj, enligt Ekot.

Uppsala är en av de regioner som till stor del förlitar sig på patienternas hjälp – men vården gör inga kontroller för att se till att smittspårningen verkligen äger rum.

– Det är inte så att vi ringer och dubbelcheckar och kollar, säger regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd.

4 tim
Berga i Solna. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om det anmälda boendet: Kände mig som kanonmat

Personalen som arbetar på det anmälda äldreboendet Berga i Solna vittnar om hur de tvingades arbeta utan skyddsutrustning när smittspridningen var som värst, rapporterar Kommunalarbetaren.

– Jag kände mig som kanonmat, säger en undersköterska som vill vara anonym.

I slutet av mars var det bara vårdbiträden och undersköterskor som var ute på avdelningarna. Sjuksköterskorna skickade medicin via en hiss och de medicinska ärendena togs bara på telefon.

Personalen vittnar också om att många äldre fick dö ensamma och att de inte fick tillräcklig palliativ vård. Företagets vd menar dock att rutinerna har fungerat som de ska.

Igår 13:09
Läs mer om Coronaviruset