Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet i Avesta

Misstänkte mannen gripen – barnet tas om hand

Den man som misstänks för mord på en kvinna i Avesta i helgen har gripits i Slovenien, rapporterar Aftonbladet.

Åklagaren Eva Wintzell säger till tidningen att mannen greps i går eftermiddag i den bil som polisen sökt.

Det barn som mannen haft med sig på flykten uppges må bra.

– Barnet var med i bilen och är omhändertagen av slovenska myndigheter, säger Eva Wintzell.

Det var på måndagskvällen som polisen bekräftade att mannen misstänks för mord. Han har varit internationellt efterlyst.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Pete Buttigieg.  SAUL LOEB / AFP
Primärvalen 2020

Kandidater attackerade Buttigiegs erfarenhet

Vem ur det breda startfältet med demokratiska primärvalskandidater är egentligen mest lämpad att slå Donald Trump i presidentvalet nästa år?

Med omkring 11 veckor kvar till de första primärvalen drabbade tio av Demokraternas kandidater samman i en tv-sänd debatt i Atlanta.

Sjukförsäkringar, klimatförändringar, aborträttigheter och vapenlagar var några av ämnena som togs upp under den mer än två timmar långa debatten.

Indianaborgmästaren Pete Buttigieg har nyligen gått starkt i opinionen och fick försvara sig från påhopp om sin bristande erfarenhet.

– Jag pratar inte stort om att hjälpa arbetarklassen, medan jag själv åker helikopter mellan olika golfbanor som är döpta efter mig, sa Buttigieg och la till:

– Jag golfar inte ens.

Elizabeth Warren avslutade sitt anförande i debatten med att bland annat prata om sin plan för att motverka korruption och skapa en större amerikansk systemförändring.

Joe Biden ville avsluta med ett par optimistiska ord riktade till amerikaner som tittade:

– Det är dags att komma ihåg vem du är. Ta dig upp. Låt oss ta tillbaka det här landet och leda världen igen, sa han.

1 tim
Joe Biden och Kamala Harris  TT
undefined

Harris rättar Bidens utspel om kvinnliga senatorer

Joe Biden argumenterade under nattens debatt för att han har ett starkt stöd bland afroamerikaner.

Han hävdade att han har stöd från den enda afroamerikanska kvinnan som valts in i den amerikanska senaten och syftade på senatorn Carol Moseley Braun.

– Det är inte sant, svarade hans motståndare i debatten Kamala Harris, som är den andra afroamerikanska kvinnan att väljas in i senaten.

Biden rättade sig själv och sa att han stöttades av ”den första” afroamerikanska kvinnan som valts in.

2 tim
Pete Buttigie och Elizabeth Warren.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Buttigieg till attack mot Warrens sjukvårdsplan: ”Inte ett enande förslag”

Debatten hettade till när de demokratiska kandidaterna tog upp sin olika syn på sjukvårdsförsäkringar.

Pete Buttigieg, som i en mätning seglat upp i ledning, argumenterade för en utvidgning av systemet med Obamacare. Han attackerade samtidigt Elizabeth Warren för hennes mer långtgående planer på att gradvis införa en allmän sjukvårdsförsäkring där alla amerikaner inkluderas.

– Det är inte ett förslag som enar landet, oavsett om vi gör det nu eller väntar i tre år, säger Buttigieg i debatten.

2 tim
Läs mer om Primärvalen 2020
Trumps USA Riksrättsprocessen
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Riksrättsprocessen

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

3 tim
Tv-apparater i New York under Sondlands vittnesmål. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Analyser: Sondland sköt en torped i Vita husets båt

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål är en vändpunkt i riksrättsutredningen, skriver BBC:s USA-korrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Sondland berättade det som Vita huset hela tiden har förnekat: Att man höll tillbaka det militära biståndet till Ukraina med syftet att få landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen. Donald Trump lär hävda att Sondland hittar på, även om EU-ambassadören sägs ha lämnat in dokument som stödjer hans påståenden.

”Gordon Sondland sköt en torped i Vita husets försvar. Vattnet forsar in, och nu är frågan om de republikanska senatorerna kastar en livboj åt Trump”, skriver han.

Zach Beauchamp skriver i en analys på sajten Vox att Sondlands vittnesmål är ofullständigt och utelämnar en del av hans samtal med Trump. Beauchamp tillägger dock:

”Sondlands vittnesmål har sammanfattat skandalen: Det klargör att USA:s president var hjärnan bakom ett försök att använda amerikansk utrikespolitik som ett verktyg för att stärka sitt eget grepp om makten”.

Igår 18:32
Trump och lappen. TT
undefined

Trumps handskrivna lapp fångades av kamerorna

”Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting”. Så löd anteckningarna som Donald Trump läste högt ur när han bemötte EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i dag.

Sondland sa att han ställt en rak fråga till Trump om vad han ville ha från Ukraina.

– Jag fick till svar: ’Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting i utbyte. Jag vill att Zelenskyj gör det som är rätt’, sa Sondland i förhöret men tillade att han senare förstod att Vita huset försökte få till en utredning mot Joe Bidens son genom att frysa det militära biståndet.

Trump valde att ta fasta på Sondlands återgivning av deras ordväxling när han mötte pressen.

– Det var vad jag sa: ’Jag vill inte ha någonting’. Jag sa det två gånger, löd Trumps försvar.

Igår 20:30
Läs mer om Trumps USA
Apotek/illustrationsbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Bristen på läkemedel

Patientsäkerheten hotas – 360 mediciner är slut

Patientsäkerheten kan påverkas av att läkemedel är slut, enligt 17 av landets 21 regioner. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

– Det skapar oro hos patienter och stort merarbete för sjuksköterskor och läkare. Så, ja det är ett stort problem, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum och ordförande i Läkemedelskommittén i Örebro.

Totalt fattas cirka 360 läkemedel och de går inte att beställa från tillverkaren just nu. I vissa fall kan sjukvården skriva ut ett alternativt läkemedel.

1 tim
Läkemedel/arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fel preparat skrevs ut – fick fem gånger så hög dos

Felaktiga läkemedel har skrivits ut till patienter till följd av att flera preparat är slut, rapporterar Ekot. I ett fall skrev personalen ut ett alternativt preparat, men missade att styrkan var annorlunda än på den vanliga medicinen. Det ledde till att patienten tog en fem gånger för hög dos av blodförtunnande medel.

På thoraxkliniken i Örebro plockade man in ett utländskt läkemedel med japansk text, ett språk en anställd kunde läsa, för att lösa bristen.

– Folk är ju på tårna naturligtvis och gör allt vad de kan för att det inte ska bli fel, men det är klart att det innebär en risk, en potentiell risk, säger Maria Palmetun-Ekbäck, chef för Läkemedelscentrum och ordförande i Läkemedelskommittén i Örebro.

1 tim
Läs mer om Bristen på läkemedel

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund