Bilden där även Vanessa Nakate är med. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos 2020

Mörkhyad aktivist klipptes bort av nyhetsbyrån AP

Klimataktivisten Vanessa Nakate från Uganda anklagar nyhetsbyrån AP för rasism efter att hon klipptes bort från ett gruppfoto med bland andra Greta Thunberg.

Bilden togs i går av en av AP:s fotografer i schweiziska Davos efter att de fem klimataktivisterna hållit en gemensam presskonferens om besvikelsen över det avslutade toppmötet.

Enligt nyhetsbyråns bildredaktör David Ake beskars bilden eftersom fotografen trodde att byggnaden bakom Nakate skulle störa bildens komposition. Nu har AP bett om ursäkt och tagit bort den kritiserade bilden.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. JIM WATSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Kampen om skyddsmasker hårdnar – USA anklagas för ”vilda västern-metoder”

Den globala kampen om skyddsmasker och medicinsk utrustning blir allt mer infekterad. USA:s försök att säkra tillräckligt till sig själv har lett till att landet använder ”vilda västern-metoder”, säger Andreas Geisel, inrikesminister i delstaten Berlin.

Det amerikanska företaget 3M uppgav på fredagen att USA stoppat alla transporter av munskydd till Kanada och Latinamerika. USA ska också ha beslagtagit 200 000 masker från 3M i Thailand som var på väg till Berlin.

”Det här är som modernt sjöröveri”, uppger Geisel i ett uttalande.

2 tim
Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Är frivilligt att täcka ansiktet – jag gör det inte

Amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppmanar amerikaner att täcka sina ansikten när de rör sig offentligt, meddelar Vita huset vid den dagliga pressträffen. Men det är helt frivilligt om man väljer att göra så, säger Donald Trump enligt New York Times.

– Jag väljer att inte göra det. Andra kanske vill göra det och det är okej.

Han säger också att rekommendationen inte ersätter uppmaningarna om social distansering. CDC:s besked var väntat då Vita huset tidigare i dag meddelade att rekommendationen skulle komma.

Igår 22:24
Sjukvårdare i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Respiratorer i New York kan vara slut till nästa vecka

Den hårt coronavirusdrabbade storstaden New York i USA väntas få en rejäl ökning av fall de kommande dagarna – men antalet respiratorer kommer inte att räcka på långa vägar. De kan rent av vara slut till nästa vecka, säger stadens borgmästare Bill de Blasio enligt CNBC.

I nuläget är man i behov av ytterligare 15 000 respiratorer för att klara alla beräknade patienter under april och maj.

– Vi befinner oss mitt i ett krig, ett krig mot en osynlig fiende, säger han och ber Trump-administrationen om uppbackning.

Igår 20:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven/Riksdagshuset TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analys: Sverige har inte haft något liknande på 75 år

Regeringens nya förslag om att hoppa över riskdagen för att snabbare kunna driva igenom långtgående insatser mot coronavirusets spridning innebär att smittbekämpningen ställs mot demokratiska principer. Det skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys.

”De maktbefogenheter regeringen begär för att bekämpa coronaviruset är de mest långtgående sedan andra världskriget”, påpekar Knutson.

Expressens Viktor Barth-Kron lyfter fram att förslaget utmanar en viktig demokratisk princip som skulle kunna komma att utnyttjas av framtida makthavare som bedömer att Sverige befinner sig i kris.

26 min
Riksdagshuset.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bekräftat: Regeringen vill ha ökad makt under krisen

Regeringen har tagit fram ett utkast till en lagrådsremiss som skulle ge den ökad makt under coronakrisen, skriver Expressen. Det bekräftas av socialminister Lena Hallengrens (S) statssekreterare.

Enligt Expressen är syftet att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen. Något färdigt förslag finns ännu inte men regeringen vill att det ska gälla i tre månader.

Exempel på sådana beslut skulle kunna vara ytterligare restriktioner kring folksamlingar, och möjlighet att stänga köpcentrum eller barer och kaféer.

Regeringen vill få stöd från oppositionen. Moderaterna menar att ”betydande makt” skjuts från riksdag till regeringen, och vill se ett ändrat förslag som ger riksdagen rätt att lägga veto.

Igår 19:48
Arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små elevgrupper kan snart vara tillbaka i gymnasiet

Redan kommande veckor kan vissa gymnasieelever få komma tillbaka till skolan för att genomföra moment som krävs för att de ska kunna gå ut med slutbetyg, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till TT.

Merparten kommer däremot fortsätta med distansundervisning. Enligt Ekström vill man möjliggöra särskilda lösningar för ”små grupper”.

Folkhälsomyndigheten godkänner åtgärden men fattar det formella beslutet på måndag, säger generaldirektör Johan Carlson.

Igår 19:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Anders Tegnell/Tom Britton. Bildbyrån/SVT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Tegnell skeptisk till idén om att en miljon har smittats

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att en miljon svenskar redan har blivit smittade av coronaviruset, säger han till SvD.

Enligt en beräkning från Tom Britton, professor i matematisk statistik, skulle omkring 10 procent av svenskarna redan kunna ha smittats. Britton har utgått ifrån virusets reproduktionstal och tidiga dödstal från Sverige.

– Modellerna bygger på antaganden som kan variera extremt mycket och där vi egentligen inte vet exakt vad vi ska använda för värden, säger Tegnell till tidningen.

1 tim
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

Igår 15:06
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Igår 12:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild. Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Personal i hemtjänsten gör munskydd av kaffefilter

Det råder en stor brist på skyddsutrustning inom hemtjänsten i Stockholm. Det säger Elisabeth Antfolk, som jobbar inom hemtjänsten i staden och är aktiv i fackförbundet Kommunal, till Aftonbladet.

– Det är en enorm brist. Det finns arbetsplatser där man gjort munskydd av kaffefilter och gummisnoddar eller av bindor och resårband, säger hon.

Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner (KD) säger att bristen på material är ett ”jätteproblem” och att man arbetar med frågan.

19 min
Illustration.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVA-patienter har nu börjat flyttas mellan regionerna

Patienter har börjat flyttas mellan regionerna för att på bästa sätt nyttja landets intensivvårdplatser, rapporterar Sveriges Radio. I Östergötland har man till exempel tagit emot två patienter från Sörmland.

En av patienterna har covid-19 medan den andra behöver intensivvård av andra skäl. Platserna i hårt drabbade Region Stockholm har börjat sina, men i bland annat Värmland är man redo att ta emot fler.

– Vi har en hög beredskap för att ställa om till ett betydligt högre antal intensivvårdsplatser, säger sjukvårdsledaren Tobias Kjellberg.

Igår 21:45
Vårdplats i Huddinge, Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IVA-anställda vittnar: Brist på personal det allra värsta

Det största problemet inom intensivvården är bristen på personal. Det säger vårdanställda som SVT Nyheter varit i kontakt med. Detta i ett skede då antalet platser utökas på många håll i landet.

– Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en anställd i Stockholm.

I en vanlig situation bemannas en IVA-plats av en sjuksköterska och en läkare på var tredje patient, men enligt vittnesmål till SVT kan en sköterska nu ta hand så många som sex patienter nattetid.

Igår 17:18
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Coronaviruset Fakta om smittan

WHO:s officiella siffror: Nästan en miljon smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått över 970 000, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 75 853 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Nästan 5 000 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är över 50 300.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 3 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 4 april klockan 06.50.

1 tim
Illustration på coronaviruset. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikanska forskare: Viruset kan vara luftburet

Forskare i USA tror att coronaviruset kan vara luftburet, vilket skulle innebära att mindre droppkärnor kan spridas med luften bara genom att man andas och pratar. Det skriver AFP.

Det är dock inte vetenskapligt fastställt, men USA:s folkhälsochef Anthony Fauci säger att riktlinjerna i landet kan komma att ändras av de nya rönen. I så fall skulle samtliga amerikaner, även de som inte uppvisar symptom, uppmanas att bära ansiktsmasker.

Även Världshälsoorganisationen WHO har gått ut och sagt att det finns en viss möjlighet att viruset är luftburet – fem dagar efter att man fastslagit att så inte är fallet.

Igår 20:47
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Många anmälningar till ARN efter inställda arrangemang

Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har ökat med rejält jämfört med mars förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– På reseavdelningen är det mer än en fördubbling, och den avdelning som hanterar inställda arrangemang har en ökning på 70 procent, säger Marcus Isgren, chef och ordförande för ARN.

Många arrangörer erbjuder tillgodocheckar när ett evenemang ställs in, men konsumenten har alltid rätt att få pengarna tillbaka.

2 tim
Bild från Milles.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranggäster screenas innan de slår sig till bords

Flera restauranger i Stockholm har antingen börjat eller ska börja feberscreena gäster och personal, skriver SvD Näringsliv. Krögaren Pelle Lydmar, som har restaurangerna Strandvägen 1 och Milles där kontrollerna redan införts, säger att man måste ta ansvar för välmåendet hos gäster och personal.

– Min förhoppning är att fler börjar göra det och att branschen tar efter oss.

Lydmars uppmaning tycks redan ha hörsammats. Svenska Brasserier, med restauranger som Sturehof, Riche och Taverna Brillo, säger att man ska införa samma typ av kontroller.

Igår 20:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Klimatförändringarna
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Klimatförändringarna

Historisk minskning av koldioxidutsläpp väntas

Koldioxidutsläppen väntas minska med historiska mängder på grund av coronapandemins effekter på världens ekonomier och industrier, skriver Reuters. Under finanskrisen 2008 minskade utsläppen med 1,4 procent – nu väntas en minskning med hela 5 procent.

– En sådan minskning skulle i så fall inte ha skådats sedan andra världskriget, säger Rob Jackson, klimatprofessor och ordförande för forskarnätverket Global Carbon Project som årligen publicerar utsläppsuppskattningar.

Samtidigt varnar experter för att utsläppsminskningens effekter kan bli kortvariga, eftersom de orsakats av en kris och inte tack vare omställningar.

Igår 21:23
Ar Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vill vi verkligen tillbaka till det vanliga efter krisen?”

Opinion Nio miljoner människor dör varje år i luftföroreningar, siffror som coronapandemin troligen inte kommer vara i närheten av när den är över. Det skriver geografen Erik Huss på SvD Debatt och ställer frågan: Vill vi verkligen tillbaka till det gamla vanliga när pandemin är över?

Han menar att dagens kris ger tid till eftertanke, och att både företagen och samhället i stort nu har möjlighet att hitta nya vägar för framtiden.

”Låt oss rida ut denna storm med hedern i behåll.”

Om allt bara blir som förr kommer utsläppen att öka menar han, med dödsfall och nedbrutna ekosystem som följd.

Igår 20:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson deltar i ett möte på videolänk. Andrew Parsons10 Downing Street / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson fortfarande sjuk – håller sig isolerad

Boris Johnson visar fortfarande symtom på covid-19 och kommer att fortsätta sin isolering som nu har pågått i en vecka, meddelar han själv i en video på Twitter.

Efter att han testade positivt för smittan har Storbritanniens premiärminister arbetat hemifrån.

– Jag har fortfarande en mild variant av ett av symtomen, feber, säger Johnson och tillägger att han i enlighet med brittiska riktlinjer kommer att vara hemma tills han är helt symtomfri.

Igår 12:25
Arkivbilder.  TT
undefined

Ikea i London görs om till testanläggning för corona

Ikea i Wembley i norra London görs om till en testanläggning där sjukvårdspersonal ska kunna drive in-testas för corona, rapporterar CNN.

– Vi är enormt stolta över sjukvårdspersonalen och stolta över att erbjuda Wembley som en alternativ medicinsk inrättning, säger en talesperson från Ikea till CNN.

Den pågående krisen har lett till stora avbeställningar från leverantörer. Ikea har därför ställt om en del av sin produktion för att hjälpa sjukvården.

Igår 06:31
Läs mer om Coronaviruset