Möttes av massaker: ”Drivor med slaktade lik”
När SvD:s före detta utrikeskorrespondent Gunilla von Platen reste in i östra Rwanda 1994 möttes hon av en fasansfull massaker.
– Drivor med stympade och slaktade lik [...] kvinnor och barn staplade på varandra, säger hon i P1 Morgon med anledning av att det är 30 år sedan folkmordet på tutsier inleddes.
Josine Kanamugire tillhör tutsierna och förlorade stora delar av sin familj 1994. I dag är hon ordförande för organisationen Ibuka Sweden, vars syfte är att uppmärksamma folkmordet. Hon säger att de som mördades förtjänar minne och respekt.
– Om vi glömmer kan det hända igen, säger hon till radion.
Omkring 800 000 människor mördades i folkmordet, varav den absoluta majoriteten var tutsier eller hutuer som motsatte sig folkmordet.
Läs också
bakgrund
Folkmordet i Rwanda
Wikipedia (sv)
Folkmordet i Rwanda var ett folkmord som begicks på mer än 800 000 människor av folkgruppen tutsier och de hutuer som motsatte sig folkmordet. Det pågick från den 7 april till den 15 juli 1994. De ansvariga för detta folkmord anses främst ha varit hutuer, ledda av det ultranationalistiska regeringspartiet MRND, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären.
FN och länderna i västvärlden har fått hård kritik för sitt agerande under folkmordet. FN:s närvaro i landet var minimal redan från början och i takt med att våldsamheterna i landet eskalerade och trots att FN var väl medvetna om vad som pågick i landet skickades militärpersonal tillbaka. Den europeiska militär som skickades dit hade bara till uppdrag att föra sina landsmän ut ur landet för att sedan även själva dra sig tillbaka.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen