Hem
Arkivbild, Ahmed Nazif (KHALED DESOUKI / AFP)

Mubaraks premiärminister frias av högsta domstolen

Efter att ha dömts i två lägre instanser friar Egyptens högsta domstol Ahmed Nazif, den siste premiärministern under den forne presidenten Hosni Mubaraks styre, från anklagelser om korruption.
Nazif dömdes i rättegångar 2012 och 2015 till tre respektive fem års fängelse för att illegalt ha berikat sig med 64 miljoner egyptiska pund, motsvarande drygt 57 miljoner kronor, på bland annat fastighetsaffärer och bonusar.

bakgrund
 
Egyptiska revolutionen 2011
Wikipedia (sv)
Egyptiska revolutionen 2011 (Arabiska: ثورة 25 يناير thawret 25 yanāyir, 25 januari revolutionen) var en serie gatudemonstrationer, protester och incidenter av civil olydnad som började med ett folkligt uppror i Egypten den 25 januari 2011 och som pågick fram till den 30 juni 2012 då den demokratiskt valde Muhammad Mursi installerades som ny president. Detta har av en del kallats för hibiskusrevolutionen. Demonstrationerna och upploppen började ett par veckor efter protesterna i Tunisien 2010–2011 som har kallats för jasminrevolutionen och anses ha lett till protesterna i arabvärlden 2010–2011, bland annat i Egypten, och många demonstranter bar också Tunisiens flagga som en symbol. Missnöjet kretsade särskilt kring juridiska, politiska och ekonomiska frågor, bland annat polisbrutalitet, undantagstillstånd, brist på fria val, korruption, restriktioner på yttrandefriheten, hög arbetslöshet, låg minimilön, bostadsbrist, inflation i matpriserna och dåliga levnadsförhållanden. Mohamed ElBaradei, sedd som den mest troliga kandidaten till en eventuell interim-president, meddelade att han inte ansåg att president Hosni Mubarak borde ställa sig till förfogande efter att hans mandat går ut i september. ElBaradei uttryckte också en önskan om att Mubarak bör lyfta undantagstillståndet, och kalla till fria val. Den 11 februari meddelade vicepresident Omar Suleiman att Hosni Mubarak hade avgått som president och att landets militärledning övertagit styret.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen