Muslimska kvinnor vittnar om sextrakasserier vid Hajj
#Metoo-kampanjen – som först startade i Hollywood – har spridit sig till den muslimska världen. Under hashtagen #MosqueMeToo samlas kvinnor för att vittna om sexuella trakasserier som riktats mot dem i samband med Hajj, den årliga pilgrimsvandringen till Mecka, och andra religiösa högtider.
Uppropet började när en oidentifierad pakistansk kvinna skrev på Facebook om sina erfarenheter av sexuella trakasserier i muslimernas heliga stad Mecka. Inlägget raderades, men fick muslimska kvinnor över hela världen att dela med sig av liknande erfarenheter.
Inlägget fick en ny vändning när Mona Eltahawy, en egyptisk-amerikansk feminist, twittrade om vad som hänt henne när hon var 15 år – twitterinlägget delades mer än 2 000 gånger på 24 timmar.
bakgrund
Hajj
Wikipedia (sv)
Hajj eller hadj, arabiska: حج, är den vallfärd till islams heliga stad Mecka som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Hajj är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer från hela världen till Mecka. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen. En vallfärd som görs under någon annan tid på året kallas umra.
För kvinnor som vill göra hajj och umra finns begränsande regler i sharia som förbjuder kvinnor att resa ensamma. Kvinnan måste följas av en manlig följeslagare (mahram) som kan vara hennes man eller en manlig släkting. Dock får kvinnor inte åka med andra kvinnor till Hajj.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen