Arkivbild: Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mututredningen kring Holmen

Mutinstitutet: Problem när domstolspraxis saknas

Dagens lagstiftning gällande mutor är otydlig och det finns en problematik i att så få mututredningar går till åtal. Det menar Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, efter åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen om misstänkt mutbrott kring Holmen. Hon anser att det skapar en osäkerhet kring vilka riktlinjer som egentligen gäller, när det inte finns någon domstolspraxis att luta sig mot.

– Det finns en viss diskrepans mellan de förundersökningar som startar och de domar vi har, säger hon till TT.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustration.  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Nytt fall av coronaviruset i Sverige – person i Göteborg har smittats i norra Italien

En person i Göteborg har testats positivt för det nya coronaviruset, enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den smittade personen har varit i norra Italien och insjuknade tre dagar efter hemkomsten till Sverige.

Personen mår väl och ligger inne för observation på Sahlgrenska. Bedömningen är att personen har smittats i Italien. Just nu arbetar myndigheterna med att se över fler personer som skulle kunna ha utsatts för smittan.

Fallet i Göteborg är det andra bekräftade fallet i Sverige. Med anledning av det nya fallet har det kallats till en presskonferens klockan 20.00.

1 tim
Illustrationsbild. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåningar hemkomna från sportlovet testas för viruset

Efter sportlovet har flera skåningar återvänt från semestrar i bland annat norra Italien, där Wuhanviruset spridit sig. Trots svaga symptom har många hört av sig och testas nu i sina bilar av Skånes universitetssjukhus, rapporter SVT Nyheter Skåne.

– Det handlar om patienter som inte skulle sökt vård om de inte varit i de här områdena, som knappt haft några symptom, säger Maria Josephson, verksamhetschef infektionssjukdomar.

11 min
Illustrationsbild. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringens naivitet kring smittan kan kosta liv”

Opinion Folkhälsomyndigheten anser numera att risken för nya fall av Wuhanviruset i Sverige är hög. Sverige har i dag en kapacitet att vårda hundra svårt sjuka patienter i smittan – det är uppenbart att vi inte är rustade för ett större utbrott än så, skriver juristen Dana Pourkomeylian på GP:s debattsida.

På en vecka har 230 smittats och 11 dött i Italien. Det är alarmerande siffror, skriver hon. Pourkomeylian anser också att Sveriges regering inte tycks förstå situationens allvar och att naiviteten kan leda till dödsfall om ett utbrott skulle ske.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Wall Street tappar efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. 19:35 var utvecklingen:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: +/-0,2%
• Dow Jones: -0,3%
Bakom tappet står en varning från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer återhämtade sig initialt från rekordlåga nivåer, vilket gav visst stöd till aktiemarknaden, noterar CNBC.

Bob Iger meddelade på tisdagskvällen att han avgår som vd för Walt Disney. Aktien backar med 1,7 procent.

5 min
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent blev plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

2 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt börsfall i Asien – viruset sprider osäkerhet

Det råder en marginellt lugnare sinnesstämning på Asiens ledande börser på onsdagsmorgonen, dagen efter att Tokyobörsen rasat 3 procent. Vid 05.30-tiden svensk tid såg läget ut så här:
• Nikkei: −1,3%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: −0,8%
• Hang Seng: −0,5%
• Kospi: -1,1%

Nedgångarna kommer samtidigt som det rapporteras att sammanlagt 80 000 människor världen över har smittats av coronaviruset, varav 2 700 har dött.

Världshälsoorganisationen WHO:s Bruce Aylward varnade i går för att ett flertal länder inte har tillräcklig beredskap för att bekämpa virusets spridning och att världen måste förbereda sig på att det övergår i en regelrätt pandemi.

Kapitalförvaltaren David Kudla menar att investerarnas beteende på börsen de senaste dagarna speglar den rådande osäkerheten.

– Frågan är om utförsäljningen börjar bli lite överdriven eller om det är en lämplig respons på hur långt coronaviruset har spridits och den eventuella påverkan på ekonomin, säger han till Bloomberg TV enligt AFP.

Idag 05:04
Läs mer om Dagens börs
Coronaviruset Globala spridningen
Bild från Milano.  Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Stängda gränser tros inte stoppa spridningen i Europa

Även om Italiens grannländer skulle stänga gränserna mot Italien är det inte troligt att det skulle stoppa smittan av det nya coronaviruset. Det säger Karl Ekdahl som är chef på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC till Sveriges Radio.

– Det är en av de saker vi har titta på och det vetenskapliga underlaget för gränsstängningar är väldigt, väldigt lågt, säger han.

Han beskriver situationen där allt fler i Italien drabbats av smittan som bekymmersam och säger att det nu handlar om att isolera de områden där viruset fått spridning.

3 tim
Göteborgs Symfoniker. Foto:Ola Kjelbye
undefined

Viruset stoppar Göteborgs Symfonikers turné i Japan

Göteborgs Symfoniker ställer in sin två veckor långa turné i Japan, efter att landets regering valt att ställa in alla konserter för att förhindra spridningen av Wuhanviruset. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Orkesterns första konsert skulle ha hållits nu på fredag. Musikerna kommer nu i stället att få vända hemåt.

Symfonikernas vd och konstnärlige chef Sten Cranner säger att han känner besvikelse, men även förståelse för landets beslut.

– Jag måste erkänna att under rådande situation är jag glad över att orkestern får komma säkert hem, säger han.

2 tim
Kvinna i Milano testas. Zsolt Czegledi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Screening på flygplatser tros missa vartannat fall

Forskare i USA och Storbritannien tror att omkring hälften av alla virusfall missas i den screening som nu genomförs på många flygplatser runt om i världen, rapporterar AFP.

En av forskarna i en ny studie säger att den siffran gäller vid mer lyckosamma screenings, och att det i värsta fall kan röra sig om att så många som två av tre fall missas.

Forskarna säger också att resultatet av studien inte bygger på att det görs några mänskliga misstag vid screeningen, utan att det snarare handlar om att personer kan ha smittats av det nya coronaviruset utan att visa några symptom.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Fynd på brottsplatsen. Polisens förundersökning,
Friande morddomen i Järfälla

Kritik mot mordutredning: ”Troligt falskt erkännande”

Utredningen mot den 55-åring som friats för mord på sin hustru i december 2018 får kritik. Mannen tog tillbaka sitt erkännande och försvarsadvokat Arvid Danielsson liknar fallet vid Thomas Quick-ärendet.

– Det är ju frågan om ett troligt falskt erkännande, säger advokaten till DN.

Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell tycker att det är rätt att mannen frias då åklagarens gärningsbeskrivning inte håller.

”Vem vet, kanske talar han sanning då han säger att det var så skamligt att berätta att hon hade tagit sitt liv att han hellre tog på sig ansvaret för hennes död än att säga som det var”, skriver Cantwell.

5 tim
Attunda tingsrätt/Arkivbild TT
undefined

Man erkände att han dödat hustrun – frias av rätten

En åtalad man har friats från mord – trots att han själv ringde polisen och sa att han dödat sin hustru, enligt ett pressmeddelande från Attunda tingsrätt.

Orsaken är att man inte kunnat fastställa hur hon dog i parets villa i Järfälla i slutet av december 2018.

Det finns nämligen en möjlighet att hon dog av det giftiga preparatet alfakloralos, som huvudsakligen används som ett råttgift och tingsrätten menar att hon kan ha tagit livet av sig med hjälp av giftet. Mannen tog senare tillbaka sitt erkännande om att han täppt till hustruns näsa och mun.

Mannen döms till villkorlig dom för dataintrång, olovlig avlyssning, kränkande fotografering och misshandel.

Idag 10:25
Läs mer om Friande morddomen i Järfälla
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Elizabeth Warren.  Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Helomvändningen i Boston: Nu får Warren uppbackning

För drygt ett år sedan uppmanade tidningen Boston Globes ledarsida Elizabeth Warren att inte ställa upp i Demokraternas primärval. Men nu ser man Warren som den allra bäst lämpade kandidaten, enligt ett uttalande.

Tidningen lyfter fram Warren som den kandidat som är mest kapapel till att bekämpa korruption, och att hon under inledningen av primärvalen visat att hon kan blottlägga Donald Trumps svagheter.

2 tim
Elizabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden i nattens debatt. WIN MCNAMEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Biden är tillbaka, men det kan vara för sent

Bernie Sanders behandlades för första gången som huvudfavorit i nattens debatt i South Carolina. Attackerna från hans motståndare ven genom luften och handlade bland annat om att han är för radikal för att vinna mot Trump.

Vermontsenatorn tycktes vara förberedd på angreppen och klarade dem mestadels bra, skriver New York Times.

”Hans chanser ser inte sämre ut än inför debatten.”

De övriga kandidaterna har tidigare fokuserat på att positionera sig gentemot varandra och har lämnat Sanders i fred i debatterna. Nu kan det vara för sent att stoppa 78-åringen, skriver Washington Posts Dan Balz.

Flera medier är överens om att Joe Biden gjorde sin bästa debattinsats hittills i natt. Den tidigare vicepresidenten kämpar om segern i South Carolina och visade i natt upp en oväntad energi. Politicos David Siders säger att han framstod som erfaren och klartänkt efter att ha mumlat och sett skärrad ut i tidigare debatter.

”Biden kan ha räddat sin kampanj”, skriver han.

Idag 05:41
Bernie Sanders SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders attackerades från alla håll under debatten

Demokratkandidaten Bernie Sanders fick både mest taltid och attackerades från flera håll under nattens debatt i Charleston, South Carolina. Bland annat fick han återigen försvara sin hyllning av Kubas tidigare diktator Fidel Castros läskunnighetsprogram.

Vermontsenatorn menade att han är motståndare till auktoritära regimer men att man ändå kan erkänna när ett sådant land gör något bra.

Annan kritik som riktades mot Sanders var att han inte kommer att kunna få saker gjorda som president och att Ryssland påverkar hans kampanj.

Idag 04:57
Läs mer om Presidentvalet i USA
Protester i Indien.  DIBYANGSHU SARKAR / TT NYHETSBYRÅN
Medborgarlagarna i Indien

Analyser: Kritiserade lagen passar regeringens agenda

Den nya och hårt kritiserade medborgarlagen i Indien passar väl in i regeringspartiet BJP:s ambitioner om att skapa en hinduisk nation. Det skriver Suparna Chaudhry i en analys i Washington Post i samband med att nya dödliga våldsamheter skakar landet.

Lagen är till att för att underlätta för religiösa minoriteter från Indiens grannländer att bli medborgare, men gör undantag för muslimer. Chaudhry menar att den kritiserade lagen bara utgör en del av en större förändring som pågått de senaste åren.

Mukul Kesavan skriver i The Guardian att det skett religiöst motiverat våld från både de som är för och emot den nya lagen, och att BJP-företrädare i vissa fall triggat våldet.

Han menar att situationen kan urarta om mer våld provoceras fram, och att det är något som skulle kunna gynna premiärminister Narendra Modi, som då kan ta till allt tuffare metoder.

3 tim
Bild från New Dehli.  Dinesh Joshi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen i Indien anklagas för att bidra till dödliga våldet

Samtidigt som våldsamheterna i Indien nu kostat 24 människor livet vittnar människor ur den muslimska befolkningen om att polisen inte gör tillräckligt när områden där många muslimer bor attackeras, skriver AFP.

En video som cirkulerat på sociala medier, och som verifierats av nyhetsbyrån, uppges visa hur människor bland annat vandaliserat en moské. Vittnen säger att de ringde polisen, som i vissa fall började slå folk i stället för att hjälpa till.

– Polisen hjälpte oss inte över huvud taget, säger en person.

4 tim
En grupp demonstranter sätter eld på en affär. TT NYHETSBYRÅN
undefined

20 döda i upplopp i Indien: ”Situationen alarmerande”

20 personer har dött och 189 personer skadats i upplopp i Delhi i Indien, uppger chefen för Guru Teg Bahadur-sjukhuset enligt AFP.

Huvudstadsregionens ledare Arvind Kejriwal kräver nu att regeringen inför utegångsförbud och sätter in militär i de delar av huvudstaden där upploppen ägt rum.

”Situationen är alarmerande. Polisen kan, trots stora insatser, inte kontrollera situationen”, skriver han på Twitter.

Samtidigt som Donald Trump befinner sig i Delhi har tusentals personer de senaste dagarna demonstrerat både för och emot en ny, kontroversiell medborgarskapslag.

Idag 06:26
Läs mer om Medborgarlagarna i Indien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund